"Nevieme nič o dlhodobých účinkoch vakcín, s očkovaním by som preto počkal," radí Mesík
10 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Ako bude tento rok vyzerať jeseň a zima? To určite ukáže až čas. Ale inteligentní ľudia a vlády (áno, existujú aj také) zvažujú rôzne možnosti vývoja - a pripravujú sa aj na scenáre vývoja bez ružových okuliarov, hovorí pre Parlamentné listy Juraj Mesík.


Európa už naplno očkuje a všetci dúfajú, že život sa nám pomaly vráti do starých koľají. Analytik globálnych rizík Juraj Mesík to však tak ružovo nevidí.

"Masové vakcinácie vyvíjajú obrovský tlak na evolúciu a selekciu takých mutácií koronavírusu, ktoré dokážu obchádzať imunitu vyvolanú vakcínami," vysvetľuje Mesík.  Podľa analytika si až dve tretiny epidemiológov myslí, že do roka budú na svete mutácie, voči ktorým budú dnešné vakcíny neúčinné.

"Môžeme byť optimisti a dúfať, že nás vakcíny dostanú cez jeseň a zimu. Môžete v to dúfať, ale osobne nikomu neradím, aby na to vsadil svoj život," konštatuje Mesík.

Heger tvrdí, že rozhodnutie, aby o Sputniku V rokoval Matovič, je pragmatické
Rozhodnutie, aby o ruskej vakcíne Sputnik V rokoval minister financií Igor Matovič (OĽANO) je pragmatické. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | tasr


Podľa Mesíka je tu ešte jeden aspekt očkovania, ktorému verejnosť nevenuje pozornosť. Je to vývoj v Chile a Maďarsku. "V oboch týchto krajinách v posledných týždňoch prudko stúpol počet chorých aj počet mŕtvych. A to aj napriek tomu, že ide o krajiny s najvyšším percentom zaočkovaných ľudí!" zamýšľa sa analytik.

"Naopak v niektorých krajinách, kde je očkovaných podstatne menej ľudí – napríklad v Portugalsku s polovičnou zaočkovanosťou oproti Maďarsku alebo v Južnej Afrike, kde je len 0,5 % zaočkovaných, počas pár týždňov dokázali zraziť úmrtnosť na covid na nepatrný zlomok."

Mesík upozorňuje, že pre tých, ktorí očakávali, že zaočkujeme 30 až 40 % ľudí a život bude čokoláda, sú to také nepríjemné správy, že o nich radšej mlčia. Sú pritom dôležité pre odhad ďalšieho vývoja počtu chorých a obetí. A to u nás, aj všade inde, kde sa chcú spoliehať, že očkovanie rýchlo zastaví Veľké umieranie.

Hlina: Mne fakt nestačí, že Matovič, alebo Orbán povedia, že vakcína je v poriadku
A️lojz Hlina sa pýta, či existuje na svete iná krajina, ktorá by dala vakcíny otestovať cudziemu štátu. "Asi si nevšimli, že už Uhorsko neexistuje," píše. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Michal Filek


Isté je, že o vakcínach po tak krátkej dobe od ich vývoja a výroby, toho dosť nevieme. Začínajú sa objavovať prvé nežiadúce vedľajšie účinky, ale aj tie môžeme posúdiť len z krátkodobého pohľadu. Z toho dlhodobého nevieme povedať nič.

"Nemáme spoľahlivé odpovede, aký charakter imunity súčasné vakcíny zanechajú u ľudí. Už dnes vidíme, že na rôzne vakcíny reagujú ľudia rôzneho veku rozlične. Ako bude ich imunita fungovať, keď príde ďalšia vlna epidémie, to dnes nikto spoľahlivo nevie," hovorí Mesík.

Mnoho ľudí si už dlho preto kladie jednu kľúčovú otázku: Čím a kedy je najlepšie očkovať? "Moje osobné rozhodnutie je počkať do jesene alebo do zimy, keď budeme vedieť oveľa viac aj o strednodobých účinkoch jednotlivých tipov vakcín, aj o výdrži ich ochranného účinku," uzatvára Mesík.

Čarnogurský ml.: Baťovej a ŠÚKLu vadí Sputnik, ale AstraZenencou, ktorú v iných krajinách stiahli, očkovať dovolili
Syn politika Ján Čarnogurského si všíma dva metre, ktoré má Zuzana Baťová a ŠÚKL na vakcíny. Západná vakcína, ktorú mnohé krajiny stiahli z obehu pre úmrtia a mnoho podozrení na závažné vedľajšie účinky, je podľa nich v poriadku. S tou ruskou majú... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Petra Demková