Hegerova prezývka "Matovičova bábka" naberá v posledných dňoch reálne rozmery
10 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Novovymenovaný predseda vlády Eduard Heger je, zdá sa, len bábkou v rukách svojho predchodcu Igora Matoviča, súčasného ministra financií. Posledné dni na to odkazuje viacero politológov či politikov, píše Plus jeden deň.

Exminister Igor Matovič na seba strhol všetkú mediálnu pozornosť, keď odletel do Mosky, aby prejednal s Rusmi zmluvu o vakcíne Sputnik V. Tú chcú podľa jeho slov späť, pretože povesť Sputniku V ostala poškvrnená nepriaznivými výsledkami neregistrovaného laborátória. Do neho bola vzorka vakcíny odoslaná Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠUKL).

Rusko teda žiada 200-tisíc kusov už dodaných vakcín späť a chce s okamžitou platnosťou rozviazať zmluvu, čo šiel Matovič riešiť do Moskvy osobne. Nezabudol pritom odborníkom zodpovedných za analýzu vakcíny zagratulovať. "Gratulujem, idioti!" Nešetril iróniou v jednom zo svojich nechválne známych facebookových statusov.

Na to zaregoval aj hlavný hygienik Ján Mikas: „Je to neadekvátne vyjadrenie z úst vysokého predstaviteľa štátu. Sú to neadekvátne výrazy takto haniť ľudí. Štátny ústav na kontrolu liečiv urobil vzhľadom na svoje obmedzené možnosti maximum, aby získal o Sputniku V čo najviac informácií a mohol sa zodpovedne vyjadriť,“ uviedol pre portálSME Ján Mikas. „Mrzia ma takéto urážlivé slová. Som presvedčení, že ľudia zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv, vrátane pani riaditeľky spravili maximum. Cítim s nimi spolupatričnosť,“ dodal.

Dokáže sa Heger zbaviť nálepky Matovičovej bábky a začne tak v OĽaNO boj o moc?
Máme tu podobnú situáciu, akú sme už zažili. Výmena na poste premiéra prebehla aj pred dvoma rokmi. Mnohí vtedy hovorili, že Pellegrini bude len predĺženou rukou Fica, no on dokázal vystúpiť z expremiérovho tieňa. Podarí sa to aj premiérovi... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Tu sa však vynárajú mnohé otázky. Prečo šiel riešiť zmluvu o vakcínach miniister financií a nie premiér, minister zdravotníctva či zahraničných vecí? Zabudol, že už nešéfuje vláde? Prečo o tejto služobnej ceste takmer nič nevedel ani súčasný predseda vlády, ani prezidentka SR?

Je totiž známe, že zazmluvnenie ruskej vakcíny riešil Matovič osobne v časoch, kedy predsedal vláde. Tým spôsobil aj vládnu krízu, ktorá ľudí udržiavala v neistote celý mesiac. Ako ministra financií ho však zmluva s Rusmi už nemusí zaujímať, aspoň nie pokiaľ ide o verejnú záležitosť, nie osobnú.

Matovič totiž vládnu krízu zažehnal svojou demisiou, ku ktorej ho vyzývali mnohí vrátane prezidentky Čaputovej. Tú si však podmienil demisiami iných koaličných partnerov. Zo svojej pouzície tak odstúpilo a následne sa i vrátilo hneď niekoľko ministrov vrátane Sulíka či Krajniaka. Stalo sa tak po tom, ako si Matovič vymenil flek s vtedajším ministrom financií a svojim straníkom z OĽaNO Eduardom Hegerom. Už vtedy sa slovné spojenie "Matovičova bábka" začalo skloňovať čoraz viac. Podobné prezívky "schytával" za svojich čias aj Peter Pellegrini, ktorý zasadol do kresla predsedu vlády, ktoré bolo ešte zohriate po Robertovi Ficovi.

Na nitky trčiace z "Matovičovej bábky" včera poukázal aj bývalý predseda parlamentu Andrej Danko. Ten totiž nezabudol na to, kto predseda vláde, a preto ponúkol pomoc pri riešení "ruského" problému priamo premiérovi Hegerovi. „Včera som písal SMS Eduardovi Hegerovi a ponúkol som mu pomoc pri riešení týchto problémov. Odpísal mi, že to bude tlmočiť Matovičovi. Snažím im pomôcť, ale s takýmto prístupom čoskoro s nami nebude obchodovať absolútne nikto," krútil hlavou líder SNS.

Hlina: Mne fakt nestačí, že Matovič, alebo Orbán povedia, že vakcína je v poriadku
A️lojz Hlina sa pýta, či existuje na svete iná krajina, ktorá by dala vakcíny otestovať cudziemu štátu. "Asi si nevšimli, že už Uhorsko neexistuje," píše. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Michal Filek


Na otázky novinárov ohľadom Matovičovej cesty do Moskvy Heger odpovedal s niestotou. Nevedel, prečo presne tam ide, kedy sa vráti a nepoznal ani zámer a jasný cieľ jeho cesty. Nepriek tomu si svojho straníka a dlhoročného priateľa obhajoval. Nakoniec pred novinármi utiekol.

Pre portál Plus jeden deň sa k téme "kto vlastne ovláda túto krajinu" vyjadrilo hneď niekoľko odborníkov. Odborník Miroslav Řádek sa domnieva, že Matovič si správne vybral „svojho premiéra". „Heger nedostal od svojho ministra financií ani malú šancu, aby prejavil vlastnú politickú autoritu. Zo včerajšej tlačovej konferencie Eduarda Hegera bolo možné nadobudnúť dojem, že je skôr moderátorom zasadnutí vlády SR," zhodnotil. „V porovnaní s obdobím ostatnej vládnej krízy sa nič nezmenilo," dodal.

„Na základe včerajšej tlačovej besedy Eduarda Hegera si myslím, že ako predseda vlády mal byť podrobne informovaný o cieľoch a zámeroch pracovnej cesty svojho ministra. Z jeho vystúpenia som však nadobudol pocit, že o tejto ceste toho veľa nevedel. Včera na tlačovke pôsobil dosť bezradne," uviedol popredný politológ Radoslav Štefančík. Za pravdu mu dal aj jeho kolega Grigorij Mesežnikov: „Hodnotiť, kto krajinu riadi, by bolo podľa jedinej kauzy nevhodné, no ak by sme situáciu posudzovali výlučne podľa udalostí spojených so Sputnikom V, tak Matovič," zhodnotil na záver.

Peter Osuský Matovičovi: "Ak idiot pochopí, že tento status je o ňom, je to dobré znamenie"
Sprcha nadávok smerom k Igorovi Matovičovi, za jeho aktivity súvisiace s ruskou vakcínou, neprestáva. Najnovšie priložil polienko do ohníka ďalší poslanec známy svojou nenávisťou voči Rusku s všetkému ruskému – Peter Osuský. Naznačuje, že Matovič... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Petra Demková