Čoraz viac štátov EÚ už očkuje AstraZenecou len starších ľudí. No Slovensko sem nepatrí
10 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Po tom, čo regulačný úrad EÚ pre lieky zistil, že krvné zrazeniny môžu byť veľmi zriedkavým vedľajším účinkom, stali sa Portugalsko, Holandsko a Taliansko najnovšími krajinami, ktoré obmedzili očkovanie vakcínou na Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca, informuje portál RT.

 

Iba pacienti nad 60 rokov

Holandskému kabinetu odporučila Rada pre zdravie, vedecký poradný orgán, aby z dôvodu bezpečnostných obmedzení pozastavil podávanie vakcíny  osobám mladším ako 60 rokov.


Holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge tiež uviedol, že mladším ľuďom by sa mala podať alternatívna vakcína kvôli ich vyššiemu riziku vzniku krvných zrazenín.




Ide o podobný krok ako vo Veľkej Británii, kde vládne vedecké poradné orgány taktiež odporúčali alternatívnu vakcínu pre mladých ľudí vo veku 18 až 29 rokov.

22 ročná Izraelčanka zomrela po očkovaní vakcínou Pfizer. Médiá súvis odmietajú pripustiť
Rodina obvinila z úmrtia mladej ženy nemocnicu Ziv Medical Center v Tel Avive. 22 ročná Izraelčanka zomrela dva týždne po podaní druhej várky vakcíny Pfizer, na zápal srdca. Rodina ženy tvrdí, že nemocnica zanedbala zdravotnú starostlivosť a vidí... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Petra Demková


Vo štvrtok portugalský generálny riaditeľ pre verejné zdravie Graça Freitas médiám oznámil, že anglicko-švédsku vakcínu dostanú iba ľudia vo veku 60 rokov a viac.

Španielsko a Taliansko už oznámili, že prestanú používať vakcínu u osôb mladších ako 60 rokov, zatiaľ čo Belgicko ju dočasne obmedzilo na osoby staršie ako 55 rokov.

Stanovenie vekovej hranice očkovania prichádzajú po tom, čo Európska agentúra pre lieky (EMA) v stredu uviedla, že nezvyčajné krvné zrazeniny kombinované s nízkym počtom krvných doštičiek by mali byť uvedené ako veľmi zriedkavé vedľajšie účinky vakcíny Vaxzevria. To je nové označenie vakcíny spoločnosti AstraZeneca.

Hongkong pozastavil objednané dodávky vakcíny od AstraZenecy
Hongkong v piatok potvrdil, že požiadal spoločnosť AstraZeneca, aby pozastavila dodávky svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Dôvodom sú obavy zo závažných vedľajších účinkov. A z toho, či je vakcína dostatočne účinná proti novým variantom... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr