"Sú to neadekvátne výrazy takto haniť ľudí," kritizuje Mikas Matoviča za jeho slová na adresu ŠÚKL
09 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Kauza ruskej vakcíny Sputnik V naberá na obrátkach. Minister financií a expremiér Igor Matovič viní za to, že ho musíme vrátiť Rusom, okrem iného aj riaditeľku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanu Baťovú. Hlavný hygienik Ján Mikas ju ale bráni.


V Európskej únii neregistrovaný Sputnik V sa na Slovensku opäť postaral o mimoriadny rozruch. Igor Matovič, ktorý ho k nám priviezol, teraz na to, že ho musíme Rusku vrátiť viní aj Štátny ústav na kontrolu liečiv a jeho riaditeľku Zuzanu Baťovú. Hlavný hygienik Ján Mikas však za ňou a jej ústavom stojí, informuje portál domov.sme.sk.

Igor Matovič poslal z Ruska odborníkom zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) za ich kritický posudok vakcíny Sputnik V, ktorý vyplynul z ich analýz, cez sociálnu sieť poriadne štipľavý odkaz - „Gratulujem idioti“. Tým sa postavil na stranu ruských inštitúcií.

„Je to neadekvátne vyjadrenie z úst vysokého predstaviteľa štátu. Sú to neadekvátne výrazy takto haniť ľudí. Štátny ústav na kontrolu liečiv urobil vzhľadom na svoje obmedzené možnosti maximum, aby získal o Sputniku V čo najviac informácií a mohol sa zodpovedne vyjadriť,“ uviedol pre denník SME Ján Mikas. Dodal: „Mrzia ma takéto urážlivé slová. Som presvedčení, že ľudia zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv, vrátane pani riaditeľky spravili maximum. Cítim s nimi spolupatričnosť.“

ŠÚKL: Neboli sme upozornení, že by testovanie vakcín v SAV porušilo zmluvu
Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) tvrdí, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v Slovenskej akadémii vied (SAV) údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Hovorkyňa ŠÚKL... Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR