Je tu strašiak krvných zrazenín, no ľudia sa aj tak v rade na AstraZenecu predbiehajú, tvrdí Szalay
09 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Európska lieková agentúra (EMA) už definitívne potvrdila, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca môže spôsobiť krvné zrazeniny. Šanca, že sa vám to stane, je síce extrémne nízka, ale existuje. To, ako predísť zdravotným problémom po očkovaní vysvetlil pre portál 1pluska.sk lekár Tomáš Szalay.


Lekár Tomáš Szalay podal vakcínu od AstraZeneca už viac ako 23—tisíc Slovákom a o možných vedľajších účinkoch očkovania sa vyjadruje jednoznačne. Podľa neho "nič nie je v živote stopercentne bezpečné, ani to, že vyjdete na ulicu alebo na balkón". Ale benefit v tomto prípade podľa lekára "rádovo prevyšuje riziko".

Navyše podľa Szalaya sa dá riziko vzniku krvných zrazenín po očkovaní vakcínou AstraZeneca podstatne znížiť. "V našom vakcinačnom centre odporúčame, a je to aj v tej správe, ktorú ľuďom dávame, že by si mali kúpiť acylpyrín a užívať ho prvé dva týždne po zaočkovaní."

"Sú to neadekvátne výrazy takto haniť ľudí," kritizuje Mikas Matoviča za jeho slová na adresu ŠÚKL
Kauza ruskej vakcíny Sputnik V naberá na obrátkach. Minister financií a expremiér Igor Matovič viní za to, že ho musíme vrátiť Rusom, okrem iného aj riaditeľku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanu Baťovú. Hlavný hygienik Ján Mikas ju ale... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Jednoduchý Acylpyrín nielenže znižuje teplotu a znižuje bolesť, čo sú časté príznaky po očkovaní na druhý deň, ale slúži aj na riedenie krvi, čiže má preventívne aj protektívne účinky.
Ak odmietnete AstraZenecu, nemusíte dostať inú vakcínu

No predsa len. Veľa Slovákov sa očkovania vakcínou AstraZeneca obáva. Mnohí sa rozhodli počkať na niektorú inú.

"Ak človek pod tlakom takýchto rôznych hysterických správ a spochybňovaní sa rozhodne, že odmietne AstraZenecu a bude čakať na niečo iné, tak sa môže stať, že toho iného sa nedožije," upozorňuje Szalay.

Úplná absurdita! Rusko považuje slovenské správy o Sputniku V za falošné
Ruský virológ z Národného výskumného centra Gamaleja, ktoré vyvinulo vakcínu Sputnik V, neverí správam, že vakcína Sputnik V dodaná do SR nie je totožná s tou, ktorá bola pozitívne hodnotená v odbornom časopise The Lancet. Informuje portál... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


"Jednoducho, medzitým dostane covid a zomrie," dodáva lekár. "Aj keď máme dostať do konca júna ďalšie dávky od Pfizeru a ďalších, môže sa stať, že sa človek nedostane na rad. V tejto chvíli si myslím, že ľudia sa majú dať zaočkovať tým, čo je k dispozícii."

Renomé vakcíny od AstraZeneca nepokryvkáva podľa Szalaya odvčera. Je to už niekoľko týždňov. No sám lekár hovorí, že ľudia sú rôzni. "Niektorí sa naozaj boja a dali by prednosť inej vakcíne, no sú tu stále takí, ktorí sú ochotní podvádzať a predbiehať sa v rade na očkovanie AstraZenecou," krúti hlavou lekár.

Matovičovi sa nedarí na čo siahne a zúri. Čaká nás ďalšia koaličná kríza?
Expremiér Matovič sa vrátil na sociálne siete v plnej sile. A hneď na úvod nazval pravdepodobne koaličných partnerov idiotmi. Čaká nás ďalšia koaličná kríza? A bude opäť kvôli Sputniku? Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Diana Zaťková