Izrael zmizol zo štatistík úmrtí v súvislosti s očkovaním. Ide o zatajovanie údajov?
09 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podobne ako v iných krajinách aj v Izraeli so spustením očkovania prudko začala rásť aj  úmrtnosť zaočkovaných, či už išlo o starších nad  65 rokov, ale aj mladších od 45 do 64 rokov. Keď sa znížil počet očkovaní, znížila sa aj nadmerná úmrtnosť. Tento vývoj sa dal donedávna jasne a detailne sledovať na  EuroMomo, píše Christoph Uhlmann v rakúskych novinách Wochenblick.


EuroMomo je projekt na sledovanie nadmernej úmrtnosti a zhromažďuje údaje o úmrtiach z európskych krajín a Izraela. Donedávna tu boli k nahliadnutiu číselné údaje a grafy. V prípade Izraela to už ale neplatí.
Záhadné zmiznutie

Podľa Christopha Uhlmanna od konca minulého týždňa už Izrael na EuroMomo nenájdete. Vyvstáva otázka, prečo? Je zámerom niečo ututlať? Čísla Izraela by boli už aj tak dosť alarmujúce. Porovnanie súvislostí medzi očkovaním a nadmerným počtom úmrtí by niekomu nemusel hrať do karát, najmä pokiaľ ide o propagáciu protipandemických opatrení. Odvážny predpoklad, no možno existuje úplne jednoduché a obyčajné vysvetlenie.
Technický problém?

Na webovej stránke EuroMomo je bez udania konkrétneho dôvodu, prečo vypadli údaje z Izraela, uvedená len strohá informácia: „Upozorňujeme, že z technických dôvodov neboli údaje z Izraela tento týždeň zahrnuté do analýzy.“

Treba teda vyčkať, či ide skutočne o zatajovanie, alebo len jednoducho nefunguje prenos dát z Izraela, uzatvára Christoph Uhlmann v novinách Wochenblick.

S očkovaním rastie počet úmrtí (Thorsten Wiethölter)
Komentár Thorstena Wiethöltera (Wochenblick) Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová