Život sa nám predlžuje a odchod do dôchodku posúva. Dokedy ešte?
06 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Od čias našich prastarých materí sa dĺžka života podstatne zmenila. Dnes žijeme dlhšie a vlády to často používajú ako dôvod na zvýšenie dôchodkového veku. No analýza Financial Times vysvetľuje, že dlhší život nemusí znamenať aj nutnosť dlhšie pracovať, informuje portál HN.


Napríklad Spojené kráľovstvo spájalo vek štátneho dôchodku so zásadou, že ľudia v priemere strávia na dôchodku asi tretinu svojho dospelého života. Údaje z Anglicka ešte spred pandémie však ukazujú, že dlhovekosť nestúpa u každého.

Kým priemerná dĺžka života u bohatších stále rastie, v najchudobnejších oblastiach chudobných regiónov začala klesať. To vyvoláva otázky o spravodlivosti zvyšovania veku štátneho dôchodku rovnakým tempom pre všetkých.

Tí najchudobnejší majú hneď niekoľko nevýhod. Predovšetkým pracujú manuálne a fyzicky nebudú schopní pracovať dlhšie. Často žijú v dobrom zdraví iba do 52 roka života. Majú oveľa slabšie platenú prácu, ktorá im neposkytuje dostatok financií na udržiavanie svojho zdravotného stavu.

Drogy, ktoré najviac zabíjajú, kúpite v každom obchode
Denník SME priniesol informáciu, že fajčenie a pitie alkoholu skrátia ľuďom ročne život o 250 miliónov rokov. Buď na následky zomrú, alebo žijú so srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou, ktoré ich užívanie spôsobuje. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Michal Filek


Tiež je pravdepodobné, že pandémia ešte zhorší zdravotné rozdiely medzi bohatými a chudobnými. Najvyššia miera nákazy bola v znevýhodnených komunitách a mnoho pacientov, ktorí skončili nemocniciach, sa ťažko zotavuje.

Najdôležitejšie dnes je zaoberať sa hlbokými príčinami zlého zdravotného stavu a poklesom strednej dĺžky života v niektorých oblastiach. To by si vyžadovalo spoločné úsilie a viac verejných zdrojov na služby pre deti, vzdelávanie a zdravotníctvo v znevýhodnených oblastiach, ako aj reformy trhu práce, ktoré vyústia do bezpečnejšej a menej namáhavej práce.

Zakázané antigénové testy, otvorené reštaurácie a polovica populácie zaočkovaná. Aj tak vyzerajú Emiráty
Uznávaný dátový inžinier Petr Ludwig už dlhšiu dobu žije v Spojených arabských emirátoch a čoskoro ho čaká očkovanie čínskou vakcínou. No s antigénovými testami v tejto krajine nepochodíte. Sú totiž zakázané. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


No existuje len málo náznakov, že vláda má v úmysle vyvinúť taký tlak. Bez toho však porastie pravdepodobnosť na nutnosť predčasných penzií u niektorých ľudí.

Viaceré krajiny sa už rozhodli predčasne dávať dôchodkové dávky niektorým skupinám. Portugalsko, Francúzsko a Nemecko umožňujú predčasný dôchodok bez sankcií pre ľudí, ktorí začali pracovať mladí a majú za sebou dlhý pracovný život.

Británia sa snaží vrátiť späť do života. Má im v tom pomôcť testovanie
Britská vláda plánuje v nasledujúcich týždňoch otestovať sériu opatrení vrátane očkovacích preukazov s cieľom overiť možnosti, ako ľuďom umožniť bezpečný návrat na hromadné podujatia, ako napríklad futbalové zápasy, nočné kluby, kiná či koncerty,... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Dánsko umožnilo 61-ročným ľuďom odísť do dôchodku o jeden až tri roky skôr, ak strávili na trhu práce viac ako 42 rokov. „Mali by ste byť schopní prestať pracovať skôr, ako budete vyčerpaní,“ povedala premiérka Mette Frederiksenová.

No dôchodkový konzultant John Ralfe to vidí inak. Tvrdí, že systém je spravodlivý už preto, že bohatší pracovníci platia viac daní. „Ľudia s najvyššou pravdepodobnosťou dosiahnutia vysokého veku sú ľudia, ktorí aj tak platia najviac.“

Pre rôzne názory sú aj rozhodnutia o veku odchodu do dôchodku také ťažké.

Brazília našla odpoveď na zníženie úmrtí: Je to včasná liečba
Expert porovnal výsledky pandémie v dvoch susediacich brazílskych štátoch. Výsledky sú neuveriteľné. Obrovský rozdiel v úmrtnosti spôsobil nedostatok hydroxychlorochínu a ivermektínu v jednom zo štátov, a tým pádom nedostatočne rýchla včasná... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková