Zdá sa, že vytúženého mora sa nedočkáme ani tento rok
05 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Uvidí našinec toto leto pláž? Niektorí vyvolení iste áno. Ale pre väčšinu obyvateľstva zostanú južné destinácie opäť tabu. Rezorty začali zavádzať povinnosť covid pasov na vstup do ich zariadení. Rýchlosť očkovania na Slovensku ani zďaleka nespĺňa to, čo nám sľubovali.





Zdá sa, že ani tento rok sa väčšina z nás k vytúženému moru nedostane. „Súdiac podľa minulého leta, návštevníci budú opäť preferovať individuálny turizmus, budú sa pohybovať v menších skupinách.“ Hovorí pre denník Pravda Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja. V hľadáčiku budú najmä miesta, kde nie je veľká koncentrácia ľudí.



Turizmus na Slovensku

„Ak by sme mali v tejto kríze nájsť aspoň čosi pozitívne pre turizmus, potom je to možnosť upútať pozornosť na domáci turizmus. A na jedinečnosť regiónov Slovenska a tento trend si udržať do budúcna.“ Hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka a štatutárny zástupca profesijného združenia Fórum cestovného ruchu. Práve aktuálna situácia podľa nej ponúka podnikateľom v turizme možnosť pritiahnuť záujem domácich.

Zaváži však i postoj štátu, pripomína Ballaschová. „Pri zachovaní faktorov bezpečnosti by sa mali brať do úvahy aj potreby sektora cestovného ruchu, ak nemá dôjsť k jeho úplnej deštrukcii,“ hovorí. Žiaľ, očakávať návrat čias spred pandémie už toto leto je podľa nej nemožné.

Uhrík: Náš život sa zmenil na klietkový chov. Musíme znovu začať normálne žiť
Europoslanec Milan Uhrík na facebooku kritizuje vynucovanie opatrení proti vlastným občanov zo strany polície. "Dnes som v médiách zachytil, že vraj prežijú len tradície, ktoré sa prispôsobia. Prispôsobia čomu? Novému politickému poriadku?... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Michal Filek


„V 2021 bude dovolenka v zahraničí zrejme obmedzená administratívnymi opatreniami ako sú covidové pasy či vstup do cieľovej destinácie,“ hovorí Igor Kňazovický z OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš. Na leto si tak pripravili pre turistov aj nové atrakcie či turistické balíčky, v príprave je aj marketingová kampaň.

Mestá v regióne doteraz nevnímali turistický ruch ako dôležitý, azda i preto do jeho rozvoja príliš neinvestovali. „Mestská, poznávacia či kulinárska alebo takzvaná pútnická turistika je u niektorých turistov obľúbená a dokáže pritiahnuť do mesta návštevníkov, čo sa prejavuje aj v ekonomických ukazovateľoch,“ hovorí Kňazovický.

Hegerova ochranka si s ním nevie dať rady: Odmieta sa odsťahovať z panelákového bytu
Novovymenovaný predseda vlády Eduard Heger sa odmieta presťahovať zo 4-izbového bytu v bratislavskej Dúbravke. Akým spôsobom mu bude zabezpečená ochrana, zatiaľ Úrad na ochranu ústavných činiteľov nevie. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


„Vysoké Tatry sú, samozrejme, jednou z top destinácií, čo sa vyhľadávanosti a popularity týka, avšak ani v súčasnosti sa medializované informácie o preplnených Tatrách nezakladajú na pravde,“ hovorí Lucia Blašková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Vysoké Tatry.

Počas bežných pracovných dní je návštevnosť primeraná, počas lockdownu minimálna, dodáva Blašková. Preto nateraz v Tatrách ani nechystajú nič veľké. „Zatiaľ neplánujeme masové hromadné podujatia, skôr komorné koncerty a zábavu rodinného charakteru, v horách i podhorí,“ hovorí Blašková.

Pomstychtivý egomaniak alebo štátnik? Ako vidia koaliční partneri Igora Matoviča v premenách času
04 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev