"Vývoj pandémie záleží od počasia. Heger sa môže postarať o dostatok liekov v lekárňach," prognózuje Mesík
05 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík to vidí jasne. Podľa neho pokles úmrtí na Covid-19 ani tak nezávisí od pokračovania matovičových politík, ako od slnečného apríla.


"Dnes už vieme, že pán profesor, ktorý v roku 2020 hlásal, že “po Veľkej noci bude po tom”, sa stal miláčikom vlády a dodnes je maskotom vládneho boja s epidémiou," vyjadril sa Mesík pre Parlamentné Listy a dodáva: "Na doterajšom konci masakru v štýle “po Veľkej noci bude po tom” je dnes, 5. apríla 2021, oficiálne cez 10 000 mŕtvych. Reálne zhruba dvojnásobok. Do konca roka 2020 na covid zomrelo 2 250 občanov Slovenska a v januári, februári aj v marci k nim pribúdalo zaokrúhlene po 2500 mesačne."

Takže na otázku, či sa nám bude po tohtoročnej Veľkej noci už konečne dýchať ľahšie Mesík nemá žiadnu ružovú optimistickú odpoveď. Podľa neho to, ako bude pokračovať rast počtu obetí v apríli a ďalej, bude záležať od dvoch kľúčových faktorov: od politiky novej vlády a od počasia.
Tri veci, ktoré treba urýchlene urobiť

Vláde by analytik predovšetkým poradil tri veci. Umožniť voľný predaj ivermectinu v lekárňach a jeho dostatok na Slovensku. Okamžité spustenie programu na rýchle zvýšenie hladín vitamínu D u obyvateľov Slovenska.

Pomstychtivý egomaniak alebo štátnik? Ako vidia koaliční partneri Igora Matoviča v premenách času
04 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev


A treťou, zásadnou, vecou je to, "či a kedy vláda usmerní ambulantných lekárov aby covid liečili podľa najúčinnejších dostupných protokolov I-MASK a MATH + vypracovaných profesorom Marikom a teamom FLCCC, a nie podľa domorodých karpatských receptúr," upozorňuje Mesík.

Analytik je presvedčený, že ak nový premiér a nový minister zdravotníctva rýchlo urobia tri menované opatrenia, bude pokles počtu obetí covidu na Slovensku rýchly. "Dobrá správa je, že k poklesu úmrtí zrejme dôjde aj pri pokračovaní matovičovských politík, len to bude pomalšie. A stane sa to len vtedy, ak bude príroda milosrdná a v apríli bude slnečno," dodáva Mesík.
Slnečno kvôli vitamínu D?

Od začiatku apríla je u nás slnko okolo obeda už dostatočne vysoko na to, aby cez atmosféru prechádzalo UV-B žiarenie, ktoré umožňuje tvorbu vitamínu D v ľudskej koži. "Stačí 10 minút opaľovania na poludňajšom slnku, aby naša koža vytvorila okolo 20 000 IU vitamínu D na posilnenie našej imunity. Ak bude apríl slnečný, bude odolnosť populácie stúpať bez ohľadu na to, čo urobí alebo neurobí vláda. Počty mŕtvych budú potom klesať. Zamračený apríl agóniu predĺži," prognózuje Mesík.

Nitrianski zdravotníci boli prezentovaní ako hrdinovia, teraz im idú znížiť výplatu, tvrdí Visolajský
Nitra bola jedným z najzasiahnutejších miest vírusom COVID-19. Nitrianska nemocnica bola preplnená a zomrelo aj niekoľko zdravotníkov. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Gabriel Matta