V polícii slúži 18 koní, nasadzujú ich na hromadné podujatia i pri pátraní
05 | 04 | 2021 I tasr

V Policajnom zbore (PZ) slúži momentálne 18 koní. Využívajú sa najmä na výkon hliadkovej služby, pri pátracích akciách a ochrane štátnych hraníc. Ich výhodou je predovšetkým schopnosť pracovať v teréne so sťaženým prístupom a prirodzený rešpekt. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.


Jazdná polícia s oddeleniami v Bratislave a Košiciach je súčinná s poriadkovými jednotkami. "Spolupracuje pri zabezpečovaní verejného poriadku v súvislosti s konaním pri nedovolenom zhromaždení osôb, športových, kultúrnych a iných verejných podujatiach," načrtla hovorkyňa. Kone nasadzujú v chránených krajinných oblastiach, národných parkoch, v blízkosti vodných zdrojov, zalesnených porastoch a hlavne v miestach so sťaženým prístupom pre služobné motorové vozidlá.

"Napríklad pri pátracích akciách je možný rýchlejší a efektívnejší postup pri prehľadávaní krajinných oblastí, keďže jazdec sedí na služobnom koni a má zo sedla lepší rozhľad na krajinu. Jazdec na služobnom koni tak prepátra väčšiu krajinnú oblasť za kratší čas ako osoba, ktorá ide pešo," vysvetlila Bárdyová. Kôň je však mohutné a majestátne zviera, jeho mínusom je, že sa nedá zaparkovať ako motorové vozidlo.

V čom býva Fico, Pellegrini či Matovič? Pozrite sa, ako si nažívajú slovenskí politici!
Našim politikom sa nebýva vôbec zle! Portál Plus jeden dní poodhalil, v čom býva prezidentka Čaputová či bývalí predsedovia vlády Robert Fico, Peter Pellegrini či Igor Matovič. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


Počas bezpečnostných opatrení vykonávaných pri športových podujatiach, nepovolených zhromaždeniach a manifestáciách je výhodou prirodzený rešpekt, ktorý kôň vzbudzuje. V prípade, že dochádza k stretu skupín, napríklad ultras fanúšikov športových klubov, umožňuje zákon o Policajnom zbore využiť tzv. vytláčanie koňmi.

Najdlhšie slúžiacim koňom od založenia služobnej hipológie na Slovensku bol Barón. Na bratislavskom oddelení odslúžil takmer štvrťstoročie. V súčasnosti je najstarším služobným koňom 24-ročná Patrona s desiatimi odslúženými rokmi.

Policajný kôň musí na zaradenie do služby spĺňať fyzické predpoklady a absolvovať základný jazdecký výcvik. Vyhovieť musí aj po psychickej stránke. "Pri výbere služobného koňa sa berú na zreteľ hlavne povahové vlastnosti a zdravotný stav koňa - musí byť pokojný, vyrovnaný, neplašivý, odolný voči extrémnej záťaži ako napríklad hluky, zvuky, prudké pohyby, čo by mohlo spôsobiť jeho splašenie a zároveň by sa stal pre jazdca neovládateľným," priblížila hovorkyňa. Preferovaným plemenom je slovenský teplokrvník.

Dokáže sa Heger zbaviť nálepky Matovičovej bábky a začne tak v OĽaNO boj o moc?
Máme tu podobnú situáciu, akú sme už zažili. Výmena na poste premiéra prebehla aj pred dvoma rokmi. Mnohí vtedy hovorili, že Pellegrini bude len predĺženou rukou Fica, no on dokázal vystúpiť z expremiérovho tieňa. Podarí sa to aj premiérovi... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková