Navaľnyj chce pokračovať v hladovke napriek zhoršeniu zdravotného stavu
05 | 04 | 2021 I tasr

Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v pondelok uviedol, že jeho zdravotný stav sa naďalej zhoršuje. Podľa vlastných slov mu zdravotná kontrola potvrdila teplotu 38,1 stupňa Celzia a silný kašeľ, v hladovke oznámenej pred niekoľkými dňami však mieni pokračovať, informovala agentúra DPA.


V správe na Instagrame tiež Navaľnyj napísal, že troch z 15 väzňov v jeho väzenskom oddelení hospitalizovali s podozrením na tuberkulózu. Za nepravdivé súčasne označil správy prokremeľských médií z piatka, podľa ktorých Navaľnyj vyzerá "celkom normálne" a je umiestnený v "prakticky príkladnej" väzenskej kolónii, napísala agentúra AFP.

Po opakovaných sťažnostiach na nedostatočnú zdravotnú starostlivosť v súvislosti so silnými bolesťami chrbta a necitlivosti nôh vyhlásil 44-ročný Navaľnyj minulú stredu hladovku. Domáha sa ňou adekvátneho prístupu k liečbe vo väzenskej kolónii v meste Pokrov východne od Moskvy. Kritik Kremľa takisto uviedol, že bol v tomto zariadení terčom "mučenia" spánkovou depriváciou. Ruské väzenské úrady tieto obvinenia odmietajú.

Ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová v piatok oznámila, že začala vyšetrovanie sťažnosti Navaľného na nedostatok lekárskej starostlivosti vo väznici.

Navaľnyj si odpykáva trest vynesený v kauze Yves Rocher, ktorý súd v Moskve začiatkom februára zmenil z podmienečného na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v predbežnej väzbe a domácom väzení, si musí vo väzení odsedieť dva a pol roka.

Najvýraznejšieho oponenta ruského prezidenta Vladimira Putina vzali do väzby 17. januára ihneď po tom, ako sa do vlasti vrátil z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Navaľného zadržanie a odsúdenie vyvolalo v celom Rusku sériu protestov.

Rusko bude spomaľovať Twitter najmenej do polovice mája
Ruské úrady budú spomaľovať sociálnu sieť Twitter minimálne do polovice mája. Zatiaľ ju však nezablokujú, keďže začala rýchlejšie reagovať na žiadosti o odstránenie zakázaného obsahu. Oznámila to v pondelok ruská Federálna služba pre dozor v... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | tasr