Ivan Mikloš: Vo vláde je veľká miera chaosu a neschopnosti verejného sektora
05 | 04 | 2021 I Petra Demková

Ivan Mikloš si všíma, koľko mladých a zdravých ľudí, ktorí nepracujú v zdravotníctve, je už zaočkovaných, a koľko starých ľudí, vrátane tých najzraniteľnejších ešte na zaočkovanie len čaká. Chybu vidí v tom, že Slováci majú zvyk v nedodržiavaniu pravidiel. Prví však podľa Mikloša musia ísť príkladom politici... čo sa u nás nedeje. A do pľacu hodil rovno vicepremiéra Hollého. 


Bývalý minister financií sa zamýšľa nad problémami, ktoré vznikajú v súvislosti s poradovníkmi na očkovanie. „V poslednom čase si znovu a znovu uvedomujem, že všetko, čo sa okolo nás deje v ostatných rokoch, ale najmä počas posledného pandemického roka, potvrdzuje klasickú poučku inštitucionálnej teórie o dôležitosti neformálnych pravidiel,“ začal známy ekonóm svoj komentár, ktorý vyšiel v denníku SME.

Dokáže sa Heger zbaviť nálepky Matovičovej bábky a začne tak v OĽaNO boj o moc?
Máme tu podobnú situáciu, akú sme už zažili. Výmena na poste premiéra prebehla aj pred dvoma rokmi. Mnohí vtedy hovorili, že Pellegrini bude len predĺženou rukou Fica, no on dokázal vystúpiť z expremiérovho tieňa. Podarí sa to aj premiérovi... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Následne Inštitucionálnu teóriu Ivan Mikloš predstavil. Tá hovorí, že „úspešné krajiny sú tie, ktoré majú správne a efektívne fungujúce inštitúcie, teda pravidlá hry, najmä také, ktoré zabezpečujú ochranu slobody, súkromného vlastníctva, ľudských práv, férovej a spravodlivej súťaže a ďalej rovnosť šancí a príležitostí, vymožiteľnú spravodlivosť, ochranu slabších a znevýhodnených a podobne.“
Ani najlepšie zákony nepomôžu, ak ľudia nedodržiavajú pravidlá

Následne sa púšťa do teórie o pravidlách. „Pravidlá sa delia na formálne a neformálne. Formálne pravidlá sú väčšinou písané a majú formu zákonov, nariadení či vyhlášok,“ popisuje. „Súčasťou formálnych pravidiel sú aj inštitúcie, ktoré majú dozerať na ich tvorbu, zmenu, implementovanie, kontrolovanie, dodržiavanie či vynucovanie, teda vláda, parlament, polícia, súdy, prokuratúra, úrady, kontrolné inštitúcie a podobne,“ informuje bývalý minister.

„Neformálne pravidlá sú tie nepísané normy správania sa, ktoré ľudia nedodržiavajú preto, že by boli vynucované štátom (ako tie formálne), ale preto, že sú s nimi vnútorne stotožnení a považujú ich za správne. Neformálne pravidlá sú väčšinou nepísané morálne a etické normy, ale napríklad aj kresťanské Desatoro, ktoré síce je písané, ale nie je štátom vynucované,“ popisuje ďalej Ivan Mikloš.

Smer už eviduje cez 400 000 podpisov na iniciovanie referenda o voľbách
Opozičný Smer-SD eviduje cez 400 000 podpisov na iniciovanie referenda za predčasné parlamentné voľby. TASR to potvrdil hovorca strany Ján Mažgút. Predseda Smeru-SD Robert Fico nedávno avizoval, že po Veľkej noci má zasadnúť petičný výbor a... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | tasr


Hlavným problémom podľa bývalého ministra Mikloša je, že „neformálne pravidlá sa menia veľmi pomaly a skôr cez výmenu generácií ako zmenou postojov a správania už existujúcich ľudí. Ich zotrvačnosť je obrovská. Ako povedal bývalý britský premiér Gordon Brown, "čo sa týka právneho štátu, prvých štyristo rokov je najťažších",“ zavtipkoval si Mikloš. „A kameň úrazu je v tom, že môžete mať tie najlepšie formálne pravidlá, ale ak sú neformálne pravidlá deformované a sú v rozpore s tými formálnymi, tak to nemôže naozaj dobre fungovať,“ vysvetľuje.
Dedičstvo komunizmu – nedodržiavanie pravidiel

Ivan Mikloš vzápätí popisuje neduhy nás, Slovákov. „Jednou z hlavných príčin, prečo na Slovensku (ale aj v iných postkomunistických krajinách) fungovanie formálnych pravidiel (teda najmä právny a efektívny štát) stále zaostáva za vyspelými západnými krajinami, je dedičstvo deformácií formálnych, ale predovšetkým neformálnych pravidiel (najmä, ale nie len) počas desaťročí komunistického režimu,“ vysvetľuje.

V tomto zlyháva podľa politika aj vláda. „Keď sa v tejto súvislosti zamyslíme nad odkazom posledného roka vlády Igora Matoviča, tak vidíme veľmi rozporný obraz. Na jednej strane evidentný pozitívny obrat v oblasti právneho štátu a vymožiteľnosti práva, najmä rozviazaním rúk vyšetrovateľom a prokuratúre. Na druhej strane však veľká miera mismanažmentu, chaosu a neschopnosti verejného sektora,“ napísal na rovinu Mikloš.

Ak Matovič nezvládol funkciu premiéra, nezvládne ani ministra financií, myslí si Ivan Mikloš
Igor Matovič síce svoj odchod z premiérskeho postu podmieňoval tým, že sa stane novým vicepremiérom pre boj s korupciou, napokon ale ustúpil a svoj post si iba vymenil s ministrom financií. Tento krok však exminister financií Ivan Miloš nepovažuje... Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Rada pre vládu Eduarda Hegera

Mikloš odporúča novému premiérovi, E. Hegerovi zásadnú vec: pravidlá by mali byť čo najjednoduchšie a najzrozumiteľnejšie, mali by sa opierať o návrhy odborníkov a mali by byť jasne komunikované a dôsledne kontrolované a vynucované.

Avšak prví musia ísť príkladom politici. „...Takže ak porušia pravidlá oni (napríklad cesty vicepremiéra Holého do Veľkej Británie), musí byť proti nim vyvodená politická zodpovednosť a nesmú dostať žiadne výnimky oproti obyčajným ľuďom,“ apeluje na vládu bývalý minister. „Asi vás nemusím presviedčať o tom, že doteraz to bolo inak a bolo to horšie,“ dodal ešte.

Následne Ivan Mikloš opisuje situáciu s očkovaním. „Stačí sa pozrieť okolo seba, koľko mladých a zdravých ľudí, ktorí nepracujú v zdravotníctve, je už zaočkovaných, a koľko starých ľudí vrátane tých najzraniteľnejších v domovoch sociálnej starostlivosti, ešte na zaočkovanie čaká. Hlavnou príčinou je práve kombinácia deformovaných neformálnych pravidiel v kombinácii s neefektívnymi a nevýkonnými verejnými inštitúciami,“ myslí si známy ekonóm. Na záver už iba vyjadril vieru, že (staro)nová vláda Eduarda Hegera dodržiavanie pravidiel u seba, ale aj kontrolu u iných, zvládne lepšie ako tá, ktorú viedol Igor Matovič.

Mikloš o kríze v koalícii: Matovič rozbíja vlastnú vládu
V pondelok bola na Slovensko privezená ruská vakcína Sputnik V. Ivan Mikloš sijednoznačne myslí, že sa to nemalo stať. Podľa neho predseda vlády Igor Matovič zahodil akú-takú zahraničnopolitickú reputáciu Slovenska za hlavu, píše portál... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková