Drogy, ktoré najviac zabíjajú, kúpite v každom obchode
05 | 04 | 2021 I Michal Filek

Denník SME priniesol informáciu, že fajčenie a pitie alkoholu skrátia ľuďom ročne život o 250 miliónov rokov. Buď na následky zomrú, alebo žijú so srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou, ktoré ich užívanie spôsobuje. 


Pritom užívanie nelegálnych drog uberie ročne desiatky miliónov rokov.


Nikotín a alkohol patria medzi 5 najnávykovejších látok na svete. Zatiaľ čo kokain spôsobí ročne 6,9 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov, zabijú, podľa SME, fajčenie 110 a alkohol 33 úmrtí.


Až štvrtina dospelých ľudí na svete pravidelne fajčí a každý piaty človek užil za posledný mesiac nadmerné množstvo alkoholu. Najväčší problém s tým majú Európania, najmä zo strednej a východnej časti starého kontinentu.


Sme.sk prinieslo aj informáciu, že už jeden pohár alkoholického nápoja nad limit môže krátiť život aj o niekoľko rokov. Limit je približne 5 pohárov alkoholu za týždeň.


Okruhlica: Dospelý popíjajúci pred dieťaťom či mladistvým ho ovplyvňuje
Rodič, ktorý síce dieťaťu alkohol piť nedá, ale pred ním pravidelne popíja, vytvára postoj dieťaťa k alkoholu. Mladistvý človek ťažko chápe, že nemá piť, kým nebude mať 18 rokov. Preto je hlavne v rukách rodičov a opatrovníkov, aby si z detí... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | tasr