Dokáže sa Heger zbaviť nálepky Matovičovej bábky a začne tak v OĽaNO boj o moc?
05 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Máme tu podobnú situáciu, akú sme už zažili. Výmena na poste premiéra prebehla aj pred dvoma rokmi. Mnohí vtedy hovorili, že Pellegrini bude len predĺženou rukou Fica, no on dokázal vystúpiť z expremiérovho tieňa. Podarí sa to aj premiérovi Hegerovi alebo bude len Matovičovou bábkou?


Sociológ Michal Vašečka z Bratislava Policy Institute pre denník Pravda hovorí, že OĽaNO sa ešte môže zmietať v bojoch o moc.
Heger verzus Matovič

Najväčší rozdiel podľa Vašečku spočíva v tom, že Heger má okolo seba "ľudí, ktorých počúva a ktorí mu radia dobre. Nielenže je konsenzuálny, ale dá si aj poradiť. Kým Matovič sa s ľuďmi háda a má pocit, že všetko vie a všade bol. Nepochybne budeme svedkami veľmi iného typu vládnutia".

No druhá vec je, upozorňuje sociológ, čo s tým urobí vzťah Eduard Heger – Igor Matovič. "Ten bude silný, veď Heger nespochybnil Matoviča. Bojím sa, že sa bude prejavovať tá istá submisívnosť, ktorú ukázal doteraz. Treba si však pripomenúť, že tri roky dozadu sme riešili to isté na tému Robert Fico – Peter Pellegrini a vidíte, čo sa stalo. Nebol by som teda presvedčený, že sa Hegerova submisívnosť nebude upravovať. Dostal výnimočnú pozíciu a som presvedčený, že v priebehu niekoľkých týždňov sa dostane ďaleko pred Igora Matoviča," zamýšľa sa Vašečka.

"Vývoj pandémie záleží od počasia. Heger sa môže postarať o dostatok liekov v lekárňach," prognózuje Mesík
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík to vidí jasne. Podľa neho pokles úmrtí na Covid-19 ani tak nezávisí od pokračovania matovičových politík, ako od slnečného apríla. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa sociológa však môže nastať veľký problém. "Krajina je po koaličnej bitke a Heger dostal šancu, ktorú môže využiť. Nový minister financií v priebehu týždňov a mesiacov by mohol zistiť, že vláda môže byť populárnejšia, že Heger môže byť populárnejší ako on," hovorí Vašečka a dodáva: "To všetko zrazu bude z pohľadu Igora Matoviča problematické. Môže chcieť svojím spôsobom ukázať, že bez neho to nejde. Takže v tomto zmysle to môže byť práve Igor Matovič, ktorý vládu začne podkopávať."

Vtedy budú mať ľudia v OĽaNO šancu pochopiť, že sa treba prikloniť k Eduardovi Hegerovi, pretože tam je teraz moc a tam je ich budúcnosť. Ak by padli v tejto chvíli, prichádzajú o svoje pozície. Čiže prvýkrát, pretože to nikdy v OĽaNO nebolo, budú súťažiť o moc.

Uhrík: Náš život sa zmenil na klietkový chov. Musíme znovu začať normálne žiť
Europoslanec Milan Uhrík na facebooku kritizuje vynucovanie opatrení proti vlastným občanov zo strany polície. "Dnes som v médiách zachytil, že vraj prežijú len tradície, ktoré sa prispôsobia. Prispôsobia čomu? Novému politickému poriadku?... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Michal Filek

Vydrží táto vláda ešte tri roky?

"Takmer určite nie," prognózuje Vašečka. Podľa neho je v nej príliš veľa nášľapných mín a to, že sa "teraz dali dokopy, im dalo šancu vydržať rok, možno rok a pol". Keby teraz padla vláda, viaceré z tých strán sa podľa sociológa nedostanú do parlamentu, o rok, rok a pol o tom môžu reálne uvažovať.

"Táto vláda sa bude snažiť rôznymi opatreniami zlepšiť svoj nepriaznivý obraz, čísla o nepopularite dostať do aspoň trošku znesiteľných čísel. Bude tam veľa problémov, ale ja si stále myslím, že ten, kto pochová koalíciu, bude Igor Matovič, uzatvára Michal Vašečka.

Zdá sa, že vytúženého mora sa nedočkáme ani tento rok
Uvidí našinec toto leto pláž? Niektorí vyvolení iste áno. Ale pre väčšinu obyvateľstva zostanú južné destinácie opäť tabu. Rezorty začali zavádzať povinnosť covid pasov na vstup do ich zariadení. Rýchlosť očkovania na Slovensku ani zďaleka nespĺňa... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková