Hrnko: Počítačové siete USA sú pravidelne napádané hackermi. Čína a Rusko také problémy nemajú?
04 | 04 | 2021 I Petra Demková

Bývalý poslanec NR SR Anton Hrnko sa zamýšľa nad tým, ako je možné, že na napádanie počítačových sietí štátnej administratívy hackermi sa sťažujú len USA. Akoby Čína a Rusko s hackermi žiaden problém nemali. Čím to je? Ako odpoveď na túto otázku ponúka bývalý poslanec svoju teóriu.



Skutočne sú na vine Rusi?

„S pravidelnou periodicitou sa objavujú v našej tlači správy typu Počítačová sieť Kongresu USA bola napadnutá pravdepodobne ruskými hakermi alebo Bundestag napadli hakeri pravdepodobne z Ruska atď. atď. atď. Vzápätí zahrmia vyhrážky smerom na východ,“ začína príspevok na sociálnej sieti bývalý poslanec za SNS.

„Ale skutočne sú vinní ruskí hakeri za to, že siete v amerických, nemeckých, francúzskych inštitúciách sú nabúrané a uniknú z nich citlivé informácie? Nie je chyba v bezpečnostných opatreniach daných sietí, že sa ich podarí prelomiť? Nemalo by hromženie smerovať do vlastných radov, že nie sú schopné ochrániť dôležité kybernetické zariadenia pred nepovolanými návštevníkmi?“ pýta sa Hrnko.

Kyjev priznal, že sa s NATO spoločne pripravuje na vojnu o Krym (VIDEO)
Cvičenie NATO Defender Europe 2021 sú potrebné na precvičovanie vojny s Ruskom, uviedol zástupca Ukrajiny v trilaterálnej kontaktnej skupine pre Donbas Oleksij Arestovič, píše ruská spravodajská agentúra RIA. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Špionáž je stará ako ľudstvo samé

Poukazuje na to, že špionáž je taká stará ako samotná ľudská civilizácia. „My pamätníci studenej vojny si spomíname, že v pravidelných intervaloch dochádzalo k odhaľovaniu agentov protivníka v jednom alebo druhom tábore. Politici si zamrmlali a išlo sa ďalej. Osud odhalených agentov bol rôzny. Niekedy skončili pred popravnou čatou, niekedy si ich veľmoci blahosklonne vymieňali. Ale to je vyššia politika, ktorej logiku sa netreba snažiť pochopiť,“ vydáva sa Hrnko na malý exkurz do histórie, ktorá je mu blízka.

Zaujalo ho však čosi iné. Zo strany Ruska a Číny sa podobné správy, o hackerských útokoch neobjavujú. „Predstava, žeby Američania, Nemci, Francúzi nemali celé armády kyber špecialistov, ktorí sa snažia preniknúť do sieti potenciálnych protivníkov, je taká reálna ako to, že africké levy sa živia výlučne ďatelinou,“ vysvetľuje a pokračuje.
Kde Američania plačú, Rusi a Číňania mlčia

„Prečo sa potom Rusi alebo Číňania nesťažujú, že niekto nabúrava ich kybernetické siete? Žeby ich mali nepriestrelné? Asi sotva. Skôr je pravdou, že sú nie zvyknutí chváliť sa svojimi zlyhaniami. Lebo, dajme ruku na srdce, ako som už povedal vyššie, každé prelomenie siete je predovšetkým zlyhanie jej ochrancov,“ vysvetľuje politik a historik.

„A výbuchy hnevu v jednom meste na našej planéte, že sa im niekto mieša do prezidentských volieb, nie sú ani tak o tom, že sa niekto do tých volieb mieša, ale skôr o tom, že pochopili, že v danom obore už nie sú výlučne tí, ktorí môžu byť úspešní!“ končí svoj príspevok Anton Hrnko.

Ruské námorné letectvo uskutočnilo ostré cvičenie v Baltickom mori: Sto percent cieľov zničených!
04 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev