Prípady ochorení na Covid v Texase prudko klesajú po tom, ako štát zrušil všetky obmedzenia!
03 | 04 | 2021 I Petra Demková

Počet denných nových prípadov koronavírusu v Texase sa za posledné dva týždne znížil o 42,5 percenta. Navyše po tom, čo guvernér štátu Greg Abbott prijal kontroverzné rozhodnutie o zrušení povinnosti nosiť rúška. Minulý týždeň úplne otvorili všetky prevádzky v štáte. Odborníci pred týmito krokmi varovali a prezident Joe Biden dokonca povedal, že toto rozhodnutie je „neandertálske“.



Keď je Neandertálec múdrejší ako Biden

Informácie prináša portál yahoo.com. Kĺzavý priemerný počet denných nových prípadov koronavírusu v Texase sa za posledné dva týždne znížil o 42,5 percenta po tom, čo guvernér štátu Greg Abbott prijal kontroverzné rozhodnutie o zrušení povinnosti nosiť rúška. Minulý týždeň úplne otvorili všetky prevádzky v štáte.

Abbott 2. marca oznámil, že s nariadením povinnosti nosiť rúška štát končí 10. marca. Odborníci varovali, že príliš rýchle uvoľnenie obmedzení by mohlo viesť k zhoršeniu situácie. Prezident Joe Biden dokonca povedal, že toto rozhodnutie je „neandertálske“. Abbott však oponoval, že klesajúci počet prípadov koronavírusu v štáte a urýchlenie distribúcie vakcín by štátu mohli umožniť bezpečné otvorenie.

Guvernér Floridy zakázal Covid pasy, aby zabránil vzniku dvoch tried občanov
Guvernér Floridy Ron DeSantis vo svojom štáte zakázal vakcinačné pasy. Vyzval zákonodarcov, aby chránili slobodu občanov, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2021 | Lukáš Leca

Texas uvoľňuje aj očkuje

Texaské ministerstvo štátnych zdravotných služieb v nedeľu informovalo o 2 347 nových potvrdených a pravdepodobných prípadoch ochorenia na COVID-19 a o 69 ďalších úmrtiach. Podľa ministerstva naďalej klesali aj hospitalizácie, a to na 4 093. Štát má podľa údajov z Univerzity Johna Hopkinsa pritom tretí najvyšší počet úmrtí v USA. Na vírus zomrelo už viac ako 46 300 Texasanov. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je v súčasnosti proti vírusu úplne zaočkovaných takmer desať percent obyvateľov štátu - 2,8 milióna ľudí.
Uvoľňujú a klesajú počty aj v Mississippi

Medzitým v štáte  Mississippi, ktorý zrušil povinnosť nosenia rúšok 3. marca, sa vyskytlo za posledný týždeň v priemere 457 prípadov denne, čo podľa New York Times predstavuje pokles o 23 percent oproti priemeru dva týždne predtým.

Guvernér štátu Mississippi Tate Reeves oznámil, že zruší obmedzenia krátko po tom, čo rovnaký postup oznámil Texasan Abbott. „Od zajtra rušíme všetky nariadenia ohľadom nosenia rúšok a podniky budú môcť fungovať na plno bez akýchkoľvek štátom stanovených obmedzení. Hospitalizácie a počty prípadov klesli a vakcína sa rýchlo distribuuje. Je čas!“ tweetol Reeves.

Niekoľko dní predtým, ako obaja guvernéri zrušili obmedzenia, varovala riaditeľka CDC Rochelle Walensky pred uvoľňovaním: „Veci sú citlivé. Teraz nie je čas na uvoľnenie obmedzení,“ povedala. Prezident Biden označil tlak na opätovné otváranie ako „neandertálske myslenie“ a vyzval guvernérov, aby na dodržiavaní obmedzení nástojili.

Biden telefonoval so Zelenským; vyjadril neochvejnú podporu suverenite Ukrajiny
Americký prezident Joe Biden potvrdil v piatok za USA "neochvejnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny čeliacej pretrvávajúcej agresii Ruska v Donbase i na Kryme". Biden sa takto podľa vyhlásenia Bieleho domu vyjadril v piatkovom... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR