„Takto vyzerá ten slovenský boj s pandémiou?“ pýta sa kriticky matematik Richard Kollár
02 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko sa pomaly dostáva z hrozivých štatistík. Uvoľnenie opatrení, ktoré navrhujú niektorí vládni predstavitelia, môžu všetko vrátiť naspäť. Od matematika a analytika Richarda Kollára si z to vyslúžili kritiku.


Čiastočné otváranie kostolov aspoň počas Veľkej noci bolo prvou lastovičkou snáh o to, aby sa na Slovensku začalo uvoľňovanie prísnych protiepidemiologických opatrení. Po nich sa totiž začali ozývať aj športovci a ešte predtým aj kaderníci spolu s inými živnostníkmi. Tým, prirodzene, ide o živobytie, a tak je to celkom pochopiteľné. Matematik Richard Kollár je v však statuse poriadne kritický k uvoľňovaniu opatrení, o akom uvažuje vláda.
Je naozaj lepšie nahnať ľudí do obchodov v jeden deň a v čo najkratšom čase?

Veľká noc bude pre Slovákov veľkou zaťažkávacou skúškou, akí dokážu byť disciplinovaní a dodržiavať protiepidemiologické opatrenia. Lenže. Povolením „individuálnych“ návštev chrámov sa práve tie dosť naštrbia.

„Ako bojovať s pandémiou? (Národná pandemická stratégia). Možno by sa dalo uvažovať nad tým, ako najlepšie zvoliť protiepidemické opatrenia, identifikovať najviac postihnuté skupiny, ktoré sa budú systematicky kompenzovať naprieč oblasťou pôsobenia. Vyberať také, ktoré predstavujú balans medzi tým prijateľným a nevyhnutným. Čo najskôr zaočkovať plošne (!) tých najohrozenejších aspoň v tej miere, ako sa kedysi pretestovali,“ píše na úvod statusu Richard Kollár.

„Dá sa však aj povoliť široká výnimka s absolútne nejasnou formuláciou na vychádzanie kdekoľvek a kedykoľvek bez testu, na stretávanie sa dospelých v interiéroch, na cestovanie z okresu do okresu. A ešte by sa dala zamerať na generáciu, ktorá je najviac ohrozená, ale je zaočkovaná len na tretinu. To je dobrý postup, v nemocniciach sa uvoľnilo predsa len pár lôžok a zdravotnícky personál ešte nestihol podať výpovede,“ začína brnkať na kritickejšiu strunu matematik.

A dodáva: „Zároveň by bolo dobré nechať takmer bezdôvodne (lebo sme si na to zvykli) pár dní zatvorené všetky obchody a sústrediť tam v rámci protipandemických opatrení v jeden deň čo najviac ľudí. Je to bezpečnejšie ako náhodou riskovať extrémne šírenie infekcií pri večernom a nočnom nákupe.“

Richard Kollar: Nevieme! - všetko o dezorganizácii boja proti pandémii
19 | 02 | 2021 | sefredaktor

Čo je také extrémne rizikové na individuálnom športe po ôsmej večer?

Richard Kollár sa kritikou zameral aj na povolenie individuálnych návštev kostolov počas Veľkej noci. „Však môžeme ísť na miesto obchodov do svätostánku! Najmä ak nemáme práve test, aj keď ten teraz zase platí 11 dní. Bezpečie predovšetkým. Áno, a zároveň je dobré zakázať aj individuálny šport po ôsmej večer, veď aj tak sa vtedy už stmieva, kto by mohol chcieť vtedy behať, pre pána Jána, veď je to také extrémne rizikové. Najmä, keď v lese číhajú poľovníci,“ konštatuje s čiernym humorom matematik.

Podľa neho toto je ten slovenský boj s pandémiou. Bez vakcín, ale s testovaním. So zákazmi vychádzania, ale povolením navštevovať kostoly bez testu kdekoľvek.

„Potrebujete na to mať len email a môžete vyraziť z Bratislavy na východ! Takže nezabudnite si zohnať email od [email protected] a dohodnúť si individuálnu duchovnú starostlivosť, čo by aj priamo na Chopku v nedeľu o 11:00. Email si nezabudnite vytlačiť, budete ho možno potrebovať ukázať policajtom pri kontrole. Tí odolnejší môžu mať starostlivosť individuálne aj dlhšie - vo vážnych prípadoch aj pár týždňov, podľa potreby. Test, samozrejme, nepotrebujete, žiadne obavy. Nechápem. Nerozumiem,“ krúti hlavou nad nezmyselnosťou vládnych krokov Kollár.

Richard Kollár: Vakcíny Pfizer odmietli tí odborníci, ktorí sa nimi pred kamerami očkovali?
Slovensko odmietlo od Pfizeru tri milióny vakcín proti koronavírusu. Škandál, aký u nás zrejme nemá obdobu, zhodnotil v statuse na sociálnej sieti i matematik Richard Kollár. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Teraz sme ešte na chvíľu mohli sprísniť opatrenia, aby nám potom bolo lepšie

Richard Kollár priznáva, že si myslel, že uvažujeme o čiastočnom sprísnení, keď je tá príležitosť, a o lepšej kontrole polievačiek a šibačiek. „Aby sme napríklad mohli čo najskôr v zlepšenej situácii otvoriť takmer všetky základné a stredné školy, aby sme mohli otvoriť služby, ktoré už nevyhnutne potrebujeme a ktoré mnohé už vlastne ani asi neotvoria. Aby sme mohli zložiť respirátory v teple v exteriéri, keď okolo nás nie je nik mimo našej domácnosti. Aby sme mohli ísť na chalupu nielen na obhliadku a predaj nehnuteľnosti, či starostlivosť o susedovo hospodárske zviera, ale aj sa tam izolovať pred pandémiou. Aby sme už, dopekla, nemuseli toľko zbytočne všetci klamať, že robíme niečo iné, ako robíme,“ rozohnil sa matematik a analytik Kollár.

&id=2247644

„Celkom teda chápem tú potrebu na spoveď vrátane členov konzília, ale prečo, do kelu, prečo tú spoveď nemôžete mať niekde vonku? Naozaj je teraz absolútne nevyhnutný často pomerne stiesnený a ťažko vetrateľný vnútorný priestor bez prirodzeného svetla?“ píše na samý záver Richard Kollár.

Matematik Kollár: „Aby sme už dopekla nemuseli toľko zbytočne všetci klamať, že robíme niečo iné ako robíme“
„Myslel som, že uvažujeme o čiastočnom sprísnení, keď je tá príležitosť. Aby sme napríklad mohli čo najskôr v zlepšenej situácii otvoriť takmer všetky základné a stredné školy, aby sme mohli otvoriť služby, ktoré už nevyhnutne potrebujeme a ktoré... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Robert Bačinský