Orbán po Veľkej noci otvorí obchody a služby, hoci Maďari majú najvyššiu úmrtnosť v EÚ. Ako je to možné?
02 | 04 | 2021 I Michal Filek

Viktor Orbán si ide v boji proti pandémii vlastnou cestou. Hoci aktuálne v Maďarku zomiera na Covid v sedemdňovom priemere cca. 26 ľudí na milión obyvateľov, rozhodol sa premiér po Veľkej noci uvoľniť niektoré opatrenia.


Otvoriť by sa mali obchody a niektoré služby. Pravdou však je, že mu to umožňuje doslova expresný postup v očkovaní. Informáciu prinášajú hnonline.sk.


Orbán totiž tvrdí, že Britskú mutáciu nemožno zastaviť zákazmi a zatváraním, ako sa to podarilo v prvej vlne pandémie.

"Ak si niekto myslí, že britskú mutáciu koronavírusu je možné zastaviť zákazmi a zatváraním, mýli sa - je ju možné iba spomaliť. To, čo fungovalo v prvej a druhej vlne, v prípade tohto variantu vírusu už nefunguje," povedal maďarský premiér v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió. Jeho slová citovali HN.

Zaočkovaných Maďarov však bude po sviatkoch údajne už 2,5 milióna, a preto si zaslúžia otvoriť obchody a služby. Pravda, s istými obmedzeniami v závislosti do podlahovej plochy a počtu návštevníkov.

HN priniesli informáciu, že do budúceho piatku budú u našich južných susedov zaočkovaní všetci zaregistrovaní občania nad 65 rokov a k dispozícii tak budú mať viac vakcín, ako je záujemcov o očkovanie. Zvážia preto možnosť očkovania 16 - 18-ročných.

Pri zaočkovanosti 3,5 milióna ľudí zvážia možnosť benefitov pre tých, ktorí už podstúpili vakcináciu. To by malo podľa Orbána motivovať aj ostatných.

 

Zábery ako z inej éry: Česi masovo ignorujú pandemické nariadenia aj políciu. Ide o revolúciu?
Teraz, keď už krásne a slnečno, Česi posielajú Slovákom fotografie a videá, ako odporujú novému Covid režimu u nich v krajine. Parky, námestia, pobrežie Vltavy sú plné. Všade plno ľudí bez rúšok, či je večer alebo deň, keď v Čechách stále platí... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Gabriel Matta