Čarnogurský varuje: Keď sa v Bruseli dozvedia, že na Veľkú noc ženy oblievame a šibeme, zakážu nám to!
02 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Oblievačka a šibačka dievčat na Veľkonočný pondelok môže byť u nás, zdá sa, v ohrození. Problém môže byť v Bruseli. Upozorňuje na to v statuse na sociálnej sieti Ján Čarnogurský.


Zvyk spočívajúci v polievaní dievčat a mladých žien vodou má pôvod ešte v predkresťanskom období. V tom čase Slovania slávili sviatky jari. Oblievanie vodou a kúpanie dievčat mládencami malo symbolický, očistný charakter. Malo dievkam po celý rok zabezpečiť zdravie a považovalo sa za plodonosné. Tento, najmä u mužov veľmi obľúbený zvyk však môže naraziť na problémy. No a kde inde, ak nie v Bruseli. Upozorňuje na to v statuse Ján Čarnogurský.
V Bruseli radšej nehovorte, aký krásny zvyk tu už dlhé stáročia máme

„Veľká noc nás spája cez tisícročia a obohacuje nás vierou a skúsenosťami tisícročí. Bez Kristovej smrti na kríži by kresťanstvo nebolo mohlo vzniknúť a udržať sa. Vďaka Kristovej smrti a zmŕtvychvstaniu vzniklo, udržalo sa a pre nás vytvorilo civilizáciu, v ktorej sa cítime dobre,“ začína Čarnogurský status malou kresťanskou náukou. Vzápätí sa dostáva k jadru problému, ktorý by nás, teoreticky, mohol postihnúť.



„Našej spriatelenej Rakúšanke som vysvetľoval, čo je šibačka. Keď sa mi to ako-tak podarilo, povedala mi: Dávajte si pozor, aby sa o tom nedozvedel Brusel. Ak sa tom dozvie, hneď vám šibačku zakáže. Takže v Bruseli nehovorte, že na Slovensku na Veľkú noc chlapci a muži šibú a polievajú ženy a dievčatá a tie sa nehnevajú,“ upozorňuje napoly vážne a napoly s humorom Čarnogurský.

Na dôvažok prezrádza rodinné tajomstvo. „Pliesť korbáč z vŕbových prútov vedela manželka, synovia ani ja nie. Pred Veľkou nocou sme so synmi narezali vŕbové prúty a potom sme pokorne prosili manželku, aby nám na seba uplietla korbáč. Tak sme vydržali aj zlatú svadbu. Ale v Bruseli to neprezraďte,“ končí status Ján Čarnogurský.

Veľká noc opäť v zajatí Covidu. No kto chce, výnimku si nájde
Už druhý rok budú kresťanské sviatky ovplyvnené Covidom. Máme ešte v živej pamäti, ako na sídliskách minulý rok nechávali ľudia pre deti vajíčka pred domami v tráve. Vtedy sme si mysleli, že je to prvý a poslednýkrát a všetky pravidlá sme zo... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková