7 z 10 ruských lekárov dôveruje domácej vakcíne Sputnik V, väčšina však neverí západným alternatívam
02 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Najnovší prieskum ukázal, že 69 percent ruských lekárov dôveruje bezpečnosti a účinnosti domácej vakcíny Sputnik V. Ide o výrazný nárast oproti predchádzajúcemu prieskumu. Ten naznačoval, že sa ňou väčšina zaočkovať nedá, informuje portál RT.


Posledné čísla, ktoré boli zverejnené vo štvrtok, pochádzajú zo štúdie mimovládnej organizácie Levada Center. Ukázalo sa, že z 1 850 opýtaných lekárov, takmer sedem z 10, dôverovalo vakcíne, pričom 38 percent uviedlo, že už sú ňou zaočkovaní. Ďalších 31 percent uviedlo, že to plánujú spraviť v budúcnosti.

Pozitívne recenzie na vakcínu Sputnik V sú v ostrom kontraste s hodnotením zahraničných alternatív. Dôveru si nezískali vakcíny od spoločností Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Najhoršie dopadla vakcína od AstraZenecy, ktorú pozitívne hodnotilo iba 13 percent zdravotníckych pracovníkov.

Avšak viac ako 30% lekárov pripustilo, že nemajú dostatok informácií na vynesenie konečného rozsudku.

Kanada kvôli "značnej neistote" pozastavila očkovanie osôb pod 55 rokov vakcínou AstraZeneca
Kanada kvôli "značnej neistote" pozastavila očkovanie osôb pod 55 rokov proti Covid-19 vakcínou AstraZeneca. Opatrenie bolo prijaté kvôli obavám z krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli medzi zaočkovanými v Európe, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Marek Molnár


V minulom roku, po schválení a zaregistrovaní vakcíny v auguste, predošlý prieskum zistil, že iba 48 percent ruských lekárov uviedlo, že by sa nechalo zaočkovať vakcínou Sputnik V. Zdá sa, že vďaka tomu, že vakcínu dostalo už niekoľko miliónov ľudí, dôvera vzrástla.

Ďalší prieskum, ktorý zverejnila agentúra Forsa, odhalil, že až 57 percent Nemcov chce Sputnik V hneď po jeho schválení v EÚ. To je výrazný nárast oproti februárovému výsledku, ktorý bol na úrovni 45 percent.

EÚ musí ešte schváliť vakcínu Sputnik V. Regulačný orgán Európska lieková agentúra (EMA) je stále vo fáze jeho skúmania. Napriek tomu, že v únii nie je registrovaná, dve krajiny EÚ Maďarsko a Slovensko už vakcínu nakúpili a začali ju používať.

Londýn nepotvrdil žiadne nové úmrtia na Covid-19 po prvýkrát za posledný polrok
Londýn v nedeľu prvýkrát za šesť mesiacov nezaznamenal žiadne nové úmrtia spojené s Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár