Neuveriteľné: V nitrianskej nemocnici znižujú lekárom plat! Vraj aby ušetrili...
01 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Zdravotníci v nemocniciach sú už z viac ako ročného boja s koronavírusom vyčerpaní. Napriek tomu musia bojovať aj za svoje práva. Tak, ako teraz lekári v Nitre, ktorým siahajú na ich platy.


Namiesto vyšších platov, alebo aspoň odmien sa dočkali lekári v nitrianskej nemocnice pravého opaku. Vedenie nemocnice im siaha na ich platy. Informuje o tom portál slovensko.hnonline.sk.
Tam, kde je málo lekárov sa im siahne na osobné odmenu alebo na príplatky za služby

Zdravotníci sa boria s problémami súvisiacich s bojom s koronavírusom prakticky od začiatku. Už na začiatku nemali dostatočné ochranné pomôcky, a tak sa stovky z nich nakazili, ba mnohí aj zomreli. Pracovali v nadčasoch a o dovolenkách mohli iba snívať. Aj preto bojovali za to, aby boli za svoju ťažkú a nebezpečnú prácu aj náležite honorovaní. Žiaľ, nestalo sa. Naopak, v Nitre sa dočkali pravého opaku. Nitrianska nemocnica má vážne finančné problémy, a tak pristúpila k ráznemu opatreniu. Na objektívne vysoké náklady súvisiace s koronavírusom zareagoval riaditeľ nitrianskej nemocnice tak, ako to zrejme žiadny s lekárov nečakal. Znížil im plat!

„Keďže poisťovne nereflektujú zvyšné výdavky, tak to vedenie nemocnice chce riešiť obmedzením výdavkov, samozrejme, na personáli. Takže my sme svedkami, že naše sestry sa posielajú za nadčasy na náhradné voľno domov, a teda nemocnica nemusí zaplatiť nadčas,“ vysvetľuje predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský a dodáva, že riaditeľ nemocnice deklaroval, že na oddeleniach, kde je málo lekárov a nemôže nastať zmena služieb, siahne lekárom na osobné odmenu alebo na príplatky za služby. „A iné oddelenia, kde to počet lekárov dovolí, tam chce spraviť zmenu služieb tak, aby za nadčasy mali lekári náhradné voľno,“ spresnil Visolajský.

Visolajský zúri: Nemáme na nadčasy sestier ale na vládny špeciál pre jedného pacienta, to áno!
Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský sa vo svojom najnovšom príspevku na sociálnej sieti pýta vlády a hlavne ministerstva zdravotníctva: Nie je nám tu na Slovensku ani trochu trápne? Visolajský sa zamýšľa nad absurdnosťou... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Od apríla chce nemocnica ušetriť na jednom atestovanom lekárovi mesačne asi 180 eur

Zákon síce umožňuje čerpať za nadčas náhradné voľno, ale len vtedy, ak s tým zamestnanec vyslovene súhlasí. Visolajský dodáva, že to všetko má od apríla ušetriť na jednom atestovanom lekárovi mesačne asi 180 eur. „Je paradoxom, že voláme Belgičanov, rumunské či dánske sestry aby sem prišli robiť, a sestry v Nitre posielame domov na náhradné voľno. My hovoríme, že máme málo lekárov a sestier, ale týmto šetrením dosiahneme len to, že ich bude ešte menej v práci, viacerí dajú výpovede a mladí pôjdu rovno do zahraničia,“ krúti hlavou nad nelogickosťou krokov Visolajský.

Nitrianska nemocnica však už raz bola jedinou ziskovou nemocnicou, no stalo sa tak opäť iba na úkor personálu. „Naša nemocnica je naozaj personálne vybitá, veľa kvalitných ľudí odišlo. A teraz ideme v Nitre spraviť ďalší experiment, ktorý sa skončí len odchodom ďalšieho personálu,“ nechápe šéf Lekárskeho odborového združenia. Hospodárske noviny oslovili aj nemocnicu v Nitre, tá im však do uzávierky neodpovedala. Situácia v Nitra ale nie je ojedinelá a s nedostatkom financií zápasia aj viaceré iné zariadenia. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek opakovane upozorňuje, že pri aktuálnom nedostatku sestier hrozí, že systém zdravotníctva vo veľmi krátkom čase príde o 20 % pracovnej sily.

Škandál: V Košickom kraji policajti kontrolujú či sú lekári v práci! Vraj na žiadosť župy
Toto tu ešte nebolo. Podľa niektorých všeobecných lekárov z východu Slovenska chodia policajti do ich ambulancií. Kontrolujú, či sú v práci. Požiadať ich o to mala košická župa. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Problém sa začína byť aj medzi zdravotnými sestrami, aj tie pre zlé podmienky odchádzajú

Na Slovensku chýba podľa komory asi 15-tisíc sestier, ktorým počas druhej vlny COVID-19 museli v nemocniciach pomáhať aj tisíce vojakov. Navyše, od začiatku roka bolo spomedzi sestier pozastavených 302 registrácií z dôvodu dlhodobej PN, dôchodku alebo materskej dovolenky. Naopak, k 30. marcu pribudlo len 26 absolventov sestier a šesť absolventiek pôrodných asistentiek. Za celý vlaňajšok sa pritom zrušilo 911 registrácií a 973 bolo pozastavených a za rovnaké obdobie Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek prijala 389 absolventov. „Náš systém prichádza o stovky absolventov ročne a stráca skúsené sestry s desiatkami rokov praxe. Podľa aktuálnych údajov z registra sestier a pôrodných asistentiek sme od 1. januára do 25. marca 2021 prišli o 451 sestier a pôrodných asistentiek,“ vysvetlil riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Lukáš Kober.

Rozhodnutie sestier odísť podporujú nedostatočné pracovné podmienky, mzdy a vyčerpanie. „Mnoho sestier čaká na čas, keď bude zrušený núdzový stav, pre ktorý nemôžu odísť. Ten čas príde a zažijeme ďalší nepríjemný šok,“ konštatuje Kober. „V priebehu prvých troch mesiacov tohto roka, keď nám z registra odišlo vyše 400 sestier, tak do konca roka to bude hrozivé číslo, ak tento trend bude pokračovať,“ doplnila Koberove slová prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Podľa jej slov zdravotné sestry vzhľadom aj na situáciu s pandémiou a hroziace straty príjmov na OČR, PN-kách, ak by sa nakazili, tak toto ich odrádza v tom, aby zostali v systéme a radšej odchádzajú do dôchodku a rušia si registráciu.

Desivé: Lekári v nemocniciach už musia rozhodovať, kto ešte má šancu na život a kto nie
Situácia v našich nemocniciach je už kritická a denne v nich zomiera takmer stovka pacientov na COVID-19. Lekári sa už musia rozhodovať, koho na prístroje napoja, a kto už nemá šancu žiť. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik