Neuveriteľné: Harabina „školí“ minister Mikulec z paragrafov prikazujúcich nosenie rúška
01 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Exminister spravodlivosti aj vnútra a expredseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin nie raz upozorňoval policajtov na to, že keď pokutujú ľudí za nenosenie rúšok, tak porušujú zákon. Minister vnútra Roman Mikulec mu to ale teraz v statuse vysvetľuje jasne. 


Minister vnútra Roman Mikulec najskôr na sociálnej sieti chváli svojho podriadeného. Ten si vyžadovaním nosenia rúška u dcéry Štefana Harabina narobil u neho nepríjemnosti. Ba dokonca na neho podali aj trestné oznámenie. Harabinovi zároveň dáva Mikulec prednášku z paragrafov, ktoré, podľa neho, jasne hovoria o tom, že nenosenie rúška je porušením zákona a vyhlášok.
Nenosenie rúška je úbohé a je veľmi pravdepodobné, že to niekoho môže stáť život

„Dobrá práca, kolega. Prístup Štefana Harabina k pandémii koronavírusu a jeho nabádanie občanov SR na nerešpektovanie protipandemických opatrení je smutným dôkazom toho, že vzdelaný človek zďaleka nemusí byť rozumný,“ píše v úvode svojho statusu Mikulec. Podľa neho je veľmi nešťastné, ak človek s istým vplyvom na verejnosť postaví vlastné ego nad všeobecné dobro. A svoju vyhasínajúcu politickú kariéru pretransformuje na bojkot a spochybňovanie všetkého, čo by mohlo pomôcť chrániť životy a zdravie našich občanov.

„Okrem toho, že je to úbohé, je veľmi pravdepodobné, že to niekoho môže stáť život. Je desivé, že s týmto pocitom dokáže pokojne spávať...“ Konštatuje na margo Harabinovho odmietanie rúška a aj navádzania na to ďalších ľudí. „Za každým jedným slušným policajtom budem vždy stáť, o to viac, ak musia pri svojej práci čeliť ľuďom ako Štefan Harabin a jeho dcéra. Jedincom, ktorí si myslia, že počas pandémie je hrdinstvo nemať nasadený respirátor alebo rúško. Kolegovi Lukášovi Š. vyjadrujem moju plnú podporu a ďakujem mu, že chráni občanov Slovenskej republiky aj za cenu nepríjemností,“ píše ďalej Roman Mikulec.

Harabin: Rúško som nenosil, nenosím a pokiaľ mi Boh dá zdravie ani nosiť nikdy nebudem!
Za porušenie nariadení týkajúcich sa protipandemických opatrení dostávajú zväčša od policajtov pokuty. U politikov to ale, zdá sa, neplatí. Proti noseniu rúška s vzoprel aj Štefan Harabin, ktorý to deklaruje prakticky od začiatku. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Povinnosť nosenia rúška bola uložená na základe § 48 pre ochranu verejného zdravia

Minister vnútra Štefanovi Harabinovi v ďalšej časti statusu pripomína, že: „Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 5 ods. 4 písm. k) zákona č.355/2007 Z.z. nariaďuje opatrenia na predchádzanie ochoreniam podľa § 12 a opatrenia pri ohrozeniach verejného zdravia podľa § 48 ods. 4, ak ich treba vykonať v rozsahu presahujúcom územnú pôsobnosť regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Povinnosť nosenia rúška (prekrytie horných dýchacích ciest) bola uložená Úradom verejného zdravotníctva SR na základe § 48 ods. 4 písm. r/ zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa ktorého Úrad verejného zdravotníctva alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia nariaďuje používanie preventívnych a iných ochranných pomôcok,“ vysvetľuje Mikulec doktorovi práv Harabinovi paragrafy. A dodáva:



„Priestupku sa podľa § 56 ods. 1 písm. f) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov dopustí ten, kto nesplní nariadené opatrenie pri ohrozeniach verejného zdravia podľa § 4 ods. 1 písm. g) alebo § 48 ods. 4 písm. a) až d), f) až i), n), r), t), u), y) a z). Podľa § 56 ods. 4 tohto zákona za uvedený priestupok spáchaný v čase krízovej situácie (teda aj núdzového stavu) sa v blokovom konaní uloží pokuta do 1000 eur. Tieto priestupky v blokovom konaní môžu prejednávať aj orgány Policajného zboru a obecnej polície.“ A iba na pripomenutie minister v samom závere konštatuje, že Ústavný súd rozhodol, že núdzový stav a jeho predĺženie je v súlade s Ústavou a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu.

Harabinova dcéra Tamara podala trestné oznámenie na policajta. Tu je návod, ako na to
„Moja dcéra Tamarka dnes podala trestné oznámenie za spáchanie trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody. Na policajta s evidenčným číslom 316 252,“ oznámil Štefan Harabin. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Petra Demková