Kurz hrozí zablokovaním dodávky 100 miliónov vakcín pre EÚ, ak z nich nedostane väčší podiel
01 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúsko pohrozilo, že zablokuje dodanie vyše 100 miliónov vakcín spoločnosti Biontech pre EÚ, ak nedostane pre seba  z nich väčší podiel.


Informoval o tom časopis „Politico“ s odvolaním sa na diplomatov EÚ. V pozadí rakúskej hrozby je požiadavka krajiny, aby dostala viac vakcín z mechanizmu prerozdeľovania vakcín v rámci únie, informuje businessinsider.de.


Rakúsko neváha stopnúť rozsiahlu dodávku vakcín pre EÚ. Spolkový kancelár Sebastian Kurz pohrozil, že zablokuje dodávku vyše 100 miliónov vakcín spoločnosti Biontech, ak Rakúsko z toho nezískal väčší podiel očkovacej látky.



Rakúsko chce viac zo skoršej dodávky 10 miliónov vakcín od Biontechu

Konkrétne ide o objednávku 100 miliónov dávok vakcíny Biontechu, o ktorú zažiadala Európskej únia dodatočne k už zazmluvneným 500 miliónom. 100 miliónov sa má do únie vyexpedovať do konca roka. Biontech a EÚ sa ale dohodli  sa skoršej dodávke v objeme 10 miliónov už do konca júna.


Zoznam vedľajších reakcií na vakcíny sa rozširuje. Čo ešte môžeme čakať?
Koronavírus Covid-19 všetkým poriadne zamiešal karty. Len z odstupom času sa zisťujú nielen rôzne reakcie na ochorenie ale aj nepredvídateľné reakcie na jednotlivé vakcíny. Od straty čuchu, chuti, cez dlhodobé následky spôsobené dlhým Covidom,... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Rovnako ako všetky dodávky do EÚ, aj táto sa má orientovať podľa toho, aké množstvo nahlásili jednotlivé členské krajiny ešte minulý rok. Rakúsko vtedy chcelo od Biontechu menej vakcín, než bolo možné. Teraz Kurz trvá na väčšom objeme, než pôvodne krajina zažiadala.



„Solidarita je pre Viedeň jednosmerkou“

Podľa „Politico“ teraz hrozí, že sa zablokuje dodanie 10 miliónov dávok vakcíny Biontech na druhý kvartál 2021. Rakúsko tvrdí, že s doobjednávkou 100 miliónov vakcín, do ktorej patrí aj spomínaných 10 miliónov dávok, musia jednomyseľne  súhlasiť všetky členské štáty. Európska komisia a niektoré krajiny ale majú iný názor.


Pokus Rakúska o vydieranie narazil v EÚ na ostrú kritiku. „Takéto správanie ukazuje, že Kurz neváha ohroziť životy 50 miliónov Európanov, aby dostal to, čo chce,“ – citoval časopis „Politico“ diplomatov. Jeden z nich povedal: „Solidarita je pre Viedeň jednosmerkou, na jej konci už nikoho nič nezaujíma.“


Hovorca rakúskej vlády ale pre „Politico“ takéto plány zablokovať dodávku vakcín Biontechu do Európy poprel. Rakúsko dúfa, že súčasné názorové rozdiely sa čo najskôr vyriešia, aby Európska komisia mohla podľa možnosti čo najskôr pracovať na zmluve na dodávku dodatočných 100 miliónov vakcín Biontechu, uzatvára businessinsider.de.


Poľský lekár, ktorý sa vysmieval z odporcov vakcín, zomrel 19 dní po zaočkovaní vakcínou Pfizer
Poľský lekár, ktorý sa vysmieval z odporcov vakcín, zomrel niekoľko dní po podaní druhej dávky od spoločnosti Pfizer/BionTech. A vy, všetci odporcovia vakcín a spochybňovači Covidu, pokiaľ by ste sa chceli skontaktovať s Billom Gatesom, môžete tak... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Robert Bačinský