Žilinka začína po Kováčikovi „zametať“, chce obnoviť trestné stíhanie zbrojára Gogu
31 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Nový generálny prokurátor Maroš Žilinka sa začína pozerať aj na kauzy, ktoré väzobne stíhaný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik neriešil. Tentokrát chce obnoviť trestné stíhanie Mariána Gogu, zbrojára z kauzy Kajetána Kičuru.


Pán 61:0, ako pre jeho nečinnosť prezývali špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, bol zrejme človek, ktorý dokázal úspešne kryť viaceré trestné činy. Jedným z tých, ktorým Dušan Kováčik umožnil slobodne dýchať bol aj známy zbrojár Marián Goga. Vlani v októbri totiž Dušan Kováčik jeho obvinenie zrušil, informuje portál aktuality.sk.
Kajtán Kičura sa mal pri verejnom obstarávaní obohať o takmer 150 tisíc

Špeciálny prokurátor zrušil Gogovi vlani na jeseň obvinenie za machinácie pri verejnom obstarávaní, ktoré sa týkalo nákupov tankov a techniky cez štátne hmotné rezervy. Žilinkovi sa nepáči ako bývalý špeciálny prokurátor zastavil obvinenie podnikateľa a jeho firmy, a tak celý prípad chce teraz nanovo otvoriť. „Bol porušený zákon v prospech obvinených,“ hovorí o rozhodnutí Kováčika Žilinka, ktorý chce aby sa Úrad špeciálnej prokuratúry na celý prípad v minulosti obvineného Mariána Gogu a jeho firmy MSM Group ešte raz pozrel.

Polícia Gogu vlani v lete po akcii Rezervy 2 obvinila v súvislosti s verejným obstarávaním na uvoľňovacie tanky a nákup techniky na Správe štátnych hmotných rezerv, ktoré boli vtedy ešte pod vedením Kajetána Kičuru. Mariána Gogu po akcii zobrali na niekoľko mesiacov do väzby pre obvinenie za pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v súbehu s pokračovacím zločinom machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe vo forme pomoci.

Mariána Gogu aj firmu MSM Group polícia obvinila pri takzvanej akcii Rezervy 2, ktorá nadväzovala na raziu, počas ktorej boli zadržaní bývalý šéf štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura a predstaviteľa skupiny MSM Miroslav Solava. Podľa polície malo dôjsť k manipulácii verejného obstarávania na štyri uvoľňovacie tanky, ako aj ďalšieho tendra na dočasné premostenie.

Obstarávania mali riešiť hmotné rezervy pod vedením Kajetána Kičuru, ktorý mal dianie usmerňovať v prospech MSM. Kičura mal po podpise zmluvy na tanky zinkasovať úplatok skrytou formou takmer 150-tisíc eur. Peniaze mali byť ako platby za nájom priestorov v skladoch firmy blízkej Kičurovi, ktorá patrila dnes už nebohému Jánovi Hečkovi, ktorý mal predať dva byty v centre Bratislavy synovi Kajetána Kičuru. Razia v spojitosti s akciou Rezervy 2 sa skončila obvinením štyroch ľudí a jednej firmy.

Dušan Kováčik ako Pán 61:0 opäť v problémoch. Preveria jeho posledné rozhodnutie! (AKTUALIZOVANÉ)
Mnohých Slovákov šokovalo keď si elitní policajti z NAKA jedného dňa prišli pre špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Pri odkrývaní jeho „práce“ sa však tomu dnes diví iba málokto. Napísali Topky.sk. Najvyšší súd rozhodol, že Kováčik zostáva vo... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml./tasr

Kováčik zrušil trestné stíhanie napriek rozhodnutiu Najvyššieho súdu

Zaujímaví boli následné „súdne ťahanice“. Špecializovaný trestný súd ho totiž do väzby nevzal, lenže po augustovom rozhodnutí Najvyššieho súdu predsa len za mrežami skončil. Na slobodu sa ale Goga dostal už po asi dvoch mesiacoch po tom, ako špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zrušil voči nemu obvinenie. V stanovisku Špeciálnej prokuratúry bolo napísané, že obvinenie „bolo vydané predčasne a doterajším vyšetrovaním neboli zadovážené také dôkazy, aby bol možný postup podľa § 206 Trestného poriadku“. Dušan Kováčik teda dôvody na väzbu nevidel. Nový generálny prokurátor Marián Žilinka má však na vec iný názor, a tak trestné stíhanie Gogu chce obnoviť

Podľa Žilinku zrušil Kováčik trestné stíhanie Gogu napriek tomu, že Najvyšší súd konštatoval jeho dôvodnosť. A to nielen v prípade Mariána Gogu, ale aj  Martina Ržoncu, ďalšieho obvineného v tejto kauze, ktorému tiež obvinenie pôvodne zrušili.

,,V danej veci bolo zrušené uznesenie o vznesení obvinenia dotknutým osobám začiatkom októbra 2020. Takéto rozhodnutie nikdy nebránilo tomu, aby im bolo obvinenie kedykoľvek znovu vznesené, trebárs aj hneď na druhý deň. Že sa tak nestalo za celých 6 mesiacov pokračujúceho vyšetrovania, je asi najvýpovednejšia informácia o vývoji dôkaznej situácie v danej veci. Ak by totiž existovali dôkazy dostatočné na vznesenie obvinenia, toto obvinenie mohlo byť (a verím, že by aj bolo) už dávno znovu vznesené,“ uviedol Gogov právny zástupca Peter Kubina.

Jankovská a Kičura sú opäť v hre: Ich synovia budú musieť vysvetliť ako prišli k svojim majetkom
Podnet na generálnu prokuratúru a finančnú políciu dal v tejto veci podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Lipšic sa musel pre konflikt záujmov v procesu vylúčiť, zastupuje ho Kysel

Podľa nariadenia Žilinku tak bude súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vo veci konal znova. Paradoxné je, že Daniel Lipšic, ešte ako advokát, zastupoval práve Mariána Gogu. Lipšic pred nástupom do úradu deklaroval, že z rozhodovaní, kde bude možný jeho konflikt záujmov, sa vylúči a rozhodovaním poverí svojho zástupcu. Podľa informácií Aktuality.sk sa z tohto prípadu vylúči a rozhodovať nebude. Lipšica bude zastupovať špeciálny prokurátor Peter Kysel, ktorý ak nezruší obvinenie, celá vec sa môže výrazne natiahnuť. ,,Všetky úkony za posledných 6 mesiacov sa budú musieť zopakovať, čo iba predĺži trestné stíhanie v tejto väzobnej veci,“ upozornil Kubina.

Kičura je v šoku: Najvyšší súd ho na slobodu nepustil, ba ešte pritvrdil
Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura sa už tešil, že sa z väzby dostane na slobodu. Najvyšší súd ho v nej ponechal, ba obvinenie mu ešte rozšíril. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik