Ministerstvo za testovanie znížilo platby. Väčšina odberových miest pokračuje. Stále sa im to oplatí
31 | 03 | 2021 I Michal Filek
Takmer všetky mobilné odberové miesta na Slovensku budú v antigénovom testovaní pokračovať aj v apríly. A to aj napriek tomu, že ministerstvo pre nich znížilo platby o 40% Zo 770 podpísalo nové zmluvy 635 z nich. Stále sa im to totiž oplatí. Informuje sme.sk. 



Dnes síce MOM uvádzajú, že nové platby budú pre nich "na hrane", no väčšina bude pokračovať. Denník sme priniesol informáciu, že denná platba pre MOM sa od apríla zníži z 871 ba 519 eur. Za každých 250 urobených odberov sa platba po novom zníži o 50 centov, na rovné 2 eurá.

Niektoré z MOM-miek tvrdia, že ešte takto nejaký čas potiahnu. Ak im to však nebude finančne vychádzať, zmluvy s ministerstvom vypovedia. Náklady majú predovšetkým na personál. Ľuďom vraj nemôžu znížiť platbu, ktorú im sľúbili. Myslí si to, napríklad, Radoslav Myroshnycheno z firmy Miraodent. Tá prevádzkuje MOM-ku v Banskej Bystrici.

"Návrh dodatkov vychádza zo skúseností z praxe a zároveň kladie dôraz na efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi v zdravotníctve," vysvetľuje v SME hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová, prečo znížili platby pre MOM. Podľa ministerstva majú tiež nižšie náklady na personál.

"Napríklad počet stanoveného personálu klesne z piatich na štyri osoby. Zredukoval sa aj zoznam potrebných ochranných pomôcok," vysvetľuje Eliášová.

Testovanie komplikujú tiež nepresné výsledky testov od Siemensu. Niektoré testy sa vraj nedajú vôbec odčítať. Siemens a ministerstvo záležitosť prešetrujú.

Podľa lekára sú však tieto testy menej kvalitné, ako tie, ktoré používali v minulosti. Pre sme.sk ich chybovosť opísal slovami:  "Akoby nenatiahli skúmanú tekutinu používanú v teste. Či je to chyba z výroby, alebo poškodenie počas transportu, neviem".

Podľa analytika Martina Smatanu je to prekvapujúce, pretože testy od Siemensu sú špičkové a v iných krajinách s nimi nemajú žiadne problémy.

Blaha: "Jediný krát, keď sa Matovič priblížil k ekonómii bolo, keď páchal daňové podvody so svojou matkou"
Ľuboš Blaha včera diskustoval v TA3 s Martinom Klusom. Na facebooku potom v kocke zhrnul najvážnejšie témy, o ktorých hovoril. Vláda Eduarda Hegera bude, podľa neho, len pokračovaním nekonečnej agónie. A nominácia ministra zdravotníctva je... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Michal Filek