Český súd zrušil nutnosť negatívneho testu pred návratom občanov do vlasti. Je to v rozpore s Listinou základných práv a slobôd
31 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Český súd dnes zrušil ako nezákonnú časť opatrení ministerstva zdravotníctva, ktorá po českých občanoch paušálne žiada pred návratom z rizikových krajín do vlasti negatívny test na covid-19, píše portál ceskenoviny.cz.


Ministerstvo totiž podľa súdneho senátu nevysvetlilo, prečo nepostačí občanov podrobiť opatreniam až po ich návrate. Rozsudok bude účinný od 5. apríla. V tlačovej správe o tom informoval hovorca pražského mestského súdu Adam Wenig.

Ministerstvo 15. marca podmienilo vstup na české územie predložením písomného potvrdenia akreditovaného laboratória o negatívnom výsledku testu pri návrate z krajín so strednou, vysokou a veľmi vysokou mierou rizika nákazy koronavírusy.

Predseda súdneho senátu Aleš Sabol uviedol, že súd nechce zľahčovať hrozby súvisiace so šírením covidu ani snahy exekutívy chrániť ľudské životy a zdravie.

"Ani vo svetle týchto hodnôt však nie je možné rezignovať na základné princípy právneho štátu. Nemožno obmedziť právo občanov ČR na slobodný návrat do vlasti bez toho, aby to bolo bezpodmienečne nevyhnutné," zdôraznil.

Prieskum ukazuje, že vakcíny na Covid budú neúčinné skôr ako sa nazdáme
Nový prieskum medzi poprednými epidemiológmi naznačuje, že nové vakcíny proti koronavírusu môžu zastarať za menej ako rok. Vďaka nedbalému zavedeniu očkovania, ktorého sa dopustilo mnoho krajín, je tento scenár ešte pravdepodobnejší, upozorňuje... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Úrad podľa súdu nepreukázal, či nemožno sledovaný cieľ dosiahnuť miernejšími prostriedkami, najmä obmedzeniami uvalenými na českého občana až po vstupe na územie ČR.

"Ministerstvo svoj postup zdôvodnilo spoločnými pravidlami na úrovni členských štátov Európskej únie prijatými vo forme odporúčania Rady EÚ. Ani tá však takto prísne požiadavky vo vzťahu k vlastným obyvateľom nepožaduje. Naopak predpokladá, že štát vo vzťahu k svojim občanom nesmie na požiadavke absolvovania testu pred návratom trvať. Opatrenia tak vo výsledku nemajú oporu ani v kľúčovom podklade, na základe ktorého bolo ministerstvom prijaté," stanovil súd.

Za zásadné pritom súd považuje to, že opatrenia uspokojivo neriešia situáciu občanov, ktorým v zahraničí pred návratom do vlasti vyjde test pozitívne. Štát im podľa Sabola v návrate paušálne bráni, hoci by sa časti z nich mohlo umožniť samostatný návrat napríklad vlastným či požičaným dopravným prostriedkom s tým, že by sa protiepidemickým opatreniam podrobili až v ČR.

Ak ste prekonali Covid a myslíte si, že ste za vodou, mýlite sa. Možno vás čaká ešte toto
Každému je už známe, že ochorenie na Covid-19 so sebou okrem iného prináša aj stratu chuti a čuchu. Len postupne však odborníci zisťujú, že to nemusí byť iba krátkodobá záležitosť. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


"Ministerstvo teda, akokoľvek zákaz vstupu vlastných občanov výslovne nezavádza, fakticky týchto občanov nútia zotrvávať v cudzej krajine, respektíve ich pre prípad návratu do Českej republiky vystavuje sankčným dôsledkom spojeným s porušením povinností ustanovených predmetným ochranným opatrením. Českí občania tak fakticky môžu byť trestaní za návrat do svojej vlasti," konštatoval súd.

Podľa neho je to v rozpore s Listinou základných práv a slobôd. Súd dodal, že stanovením účinnosti na 5. apríla poskytol ministerstvu dostatočný časový priestor, aby prípadne obdobné opatrenia opätovne prijalo a zohľadnilo v ňom argumentáciu z rozsudku.

Rusko zaregistrovalo prvú vakcínu proti koronavírusu pre zvieratá
Ruské úrady v stredu oznámili, že zaregistrovali prvú vakcínu proti koronavírusu určenú pre zvieratá. Očkovaciu látku Carnivak-Cov vyvinuli odborníci z ruskej Federálnej služby pre veterinárny a fytosanitárny dohľad... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | tasr