Boris Kollár: V prípade ďalšej koaličnej krízy z vlády odídeme
31 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová

Predseda parlamentu ocenil, že sa koaličná kríza skončila. Zároveň ale dodal, že ak by prišla ďalšia kríza, hnutie Sme rodina to tolerovať nebude a z vlády hneď odíde.


Po výmene na poste premiéra a návrate väčšiny ministrov späť do vlády by mala byť koaličná kríza zažehnaná. Aspoň tak to tvrdia predsedovia vládnych politických strán. Ako riziko nevidia ani to, že sa vo vláde opätovne stretnú aj Igor Matovič a Richard Sulík, ktorí boli hlavnými aktérmi konfliktov. Boris Kollár aj ostatní sú jednotní vo svojich vyhláseniach, že si obidvaja uvedomili svoju zodpovednosť. Za minulosťou chcú urobiť hrubú čiaru.

Predseda parlamentu sa zároveň vyjadril jasne. Očakáva, že vládna kríza je týmto definitívne vyriešená. A že odteraz už nebude nič stáť v ceste tomu, aby sa vláda venovala tomu najdôležitejšiemu. Pandémii, riešeniu jej dôsledkov a pomoci ľuďom.
Som rád, že je koniec

„My sa máme venovať práci pre ľudí, riešiť ekonomickú krízu a druhú vlnu pandémie. To sme teraz, posledný mesiac, bohužiaľ, nerobili. Mesiac sme traumatizovali ľudí našimi vnútornými konfliktmi. Takže som nesmierne rád, že tomuto je koniec a že sa k práci pre ľudí môžeme opäť vrátiť. Svojich koaličných partnerov som vyzval, aby hádky nechali definitívne za sebou a pohli sa dopredu,“ povedal predseda parlamentu.

Nakoľko bude staronová vláda stabilná, ukáže najbližší čas. Aj to, či je naozaj možné na osobné konflikty zabudnúť v záujme vyšších cieľov, ako je zachovanie koalície, súčasnej vlády a vyhnutie sa predčasným voľbám. Vyhláseniam predstaviteľov koalície dnes asi nemožno uprieť úprimnosť a snahu o posun vpred. Na druhej strane - zostávajú vedľa seba tí istí ľudia, so svojimi povahami, rovnakými vlastnosťami a nastaveniami ako doteraz.

Vecne situáciu zhodnotil aj Kollár. Ocenil vyriešenie krízy, ale jedným dychom dodal, že ďalšiu krízu už nestrpí. Po rokovaní na úrade vlády dal dokonca verejný prísľub.

„Ak by sa mala podobná situácia ešte raz zopakovať, nebudeme ju tolerovať ani deň a z vlády rovno odídeme,“ vyhlásil predseda hnutia Sme rodina.

Najbližšie týždne a mesiace ukážu, či si koaliční partneri skutočne vstúpili do seba, či sú schopní zabudnúť na staré rany, potlačiť svoje egá a ďalej spolu pracovať. Ľahké to nebude. Ďalšiu krízu by ale už ľudia pravdepodobne nezvládli a aj podľa Kollárovho vyjadrenia je zrejmé, že predčasným voľbám by sme sa už nevyhli.

Borguľa zo Sme rodina: My vo vláde hanbu nerobíme! Nech si vstúpia do svedomia iní!
10 | 03 | 2021 | editor01hd