Sociálna situácia medzi malými podnikateľmi a živnostníkmi je už kritická, konštatuje Ferenčák
30 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Nielen pandémia, ale hlavne opatrenia vlády proti nej tvrdo zasiahli najmä podnikateľov. A práve jedna časť z nich, prevádzkovatelia kaderníctiev, manikúr a pedikúr sa chystajú od 15. apríla otvoriť prevádzky. O pomoc ľuďom žiada v statuse aj poslanec Hlasu Ján Ferenčák.


Vláda už niekoľko týždňov avizuje, že pre krachujúcich podnikateľov pripravuje odškodňovací plán. Kvôli dlhotrvajúcim sporom sa však k tomu nedostala. Chýbajúci odškodňovací plán kritizuje v statuse na sociálnej sieti aj poslanec Hlasu-SD a primátor Kežmarku Ján Ferenčák. Vláde odkazuje, aby pomohla ľuďom a  prijala odškodňovací plán.
Nedostatočná ekonomická pomoc spôsobila, že mnohí ľudia už podnikanie neobnovia

Prevádzkovatelia kaderníctiev, manikúr a pedikúr sa chystajú napriek zákazu otvoriť za dodržiavania prísnych epidemiologických opatrení od 15. apríla svoje prevádzky. „Ako primátor mesta, kde poznám kritickú sociálnu situáciu medzi malými podnikateľmi a živnostníkmi, tomuto postoju rozumiem,“ píše Ferenčák.

Už teraz vidí, že nedostatočná ekonomická pomoc spôsobila, že mnohí ľudia svoje podnikanie už ani neobnovia. „Navyše aj to, čo by im mohlo pomôcť, je predmetom politického sporu. Sulík pripravil takzvaný odškodňovací zákon, ale narážal na nepochopenie Hegera. Je otázne, či ho Matovič ako nový minister financií podporí,“ konštatuje poslanec Hlasu-SD.

Podľa Ferenčáka hrozí, že po zdravotnej epidémii nastúpi ekonomická pandémia.



„Samosprávy sa už teraz pripravujú na výpadok daní, zvýši sa počet nezamestnaných a vytvorí sa enormný tlak na sociálny systém. Preto rozumiem zúfalej požiadavke majiteľov prevádzok kaderníctiev,“ vysvetľuje primátor Kežmarku.

Dodáva, že ľuďom už dochádza trpezlivosť, ekonomická pomoc je v nedohľadne, a tak zúfalo hľadajú riešenie. „Je čas, aby vláda začala konať, pretože v konečnom dôsledku na to doplatia nielen podnikatelia, ale aj mestá a obce na Slovensku,“ uzatvára Ferenčák.

Ferenčák: „Matovičova vláda vstúpi do učebníc dejepisu - ako vláda rozvratu štátu a politického chaosu“
„Vláda nepochopila nič. Nenašla konštruktívny spôsob komunikácie s primátormi a starostami. Nepochopila ich význam a potenciál. Možno aj toto vojde do dejín dejepisu, ako sila spoločnosti, keď vládna moc zlyhala,“ píše vo svojom facebookovom... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Robert Bačinský