Rusko odsúdilo dôchodkyňu na 12 rokov väzenia za odovzdávanie vojenských tajomstiev ukrajinskej rozviedke
30 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Ruský súd na Kryme odsúdil dôchodkyňu na 12 rokov väzenia za velezradu. Preukázal jej vinu za zasielanie informácií o Čiernomorskej flotile ukrajinskému vojenskému spravodajstvu, informuje portál RT.


Podľa prokurátora žena narodená v roku 1955 spolupracovala s ukrajinským ministerstvom obrany a zhromažďovala informácie o leteckom pluku ruského námorníctva vrátane citlivých podrobností, ako sú rádiové znaky, ktoré sa považujú za štátne tajomstvá. Súd sa uskutočnil za zatvorenými dverami v Sevastopole, najväčšom meste Krymu.

Moskovská tlačová agentúra TASS ju síce na súde nezmienila, ale s odvolaním sa na zdroj bola odhalená ako Galina Dovgopolayová z Bachčisaraiu. V novembri 2019, keď bola uväznená, ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila zadržanie ženy, ktorá „bola spojená s ukrajinskými špeciálnymi službami“ a „účelovo zhromažďovala tajné vojenské informácie“.

Za urážku Putina by mal byť trest odňatia slobody, tvrdí ruský zákonodarca
Mali by byť zavedené nové tresty odňatia slobody pre tých, ktorí sú uznaní vinnými z urážania ruského prezidenta. Povedal to jeden z najvplyvnejších ruských poslancov s odkazom na Bidenove urážky, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Krym bol do Ruska znovu začlenený v marci 2014 po referende. Hlasovanie neuznáva väčšina krajín, Krym považujú za nezákonne obsadený ukrajinský polostrov. V tom istom roku sa meno Dovgopolovej objavilo v článku na ukrajinskom webe Gordon.ua, ktorý vedie známy novinár Dmitrij Gordon. V článku kritizovala referendum a odhalila, že svoju dcéru a vnuka poslala žiť do Kyjeva.

Za sedem rokov odvtedy Ukrajina a Rusko zatkli viac ľudí pre podozrenie zo špionáže. Minulý rok Kyjev oznámil, že zadržali generála Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý špehoval pre Moskvu. Podľa agentúry Valerij Šajtanov, ktorý v minulosti pracoval ako vedúci zvláštnych operácií, plánoval na Ukrajine „teroristické činy“ výmenou za 200 000 dolárov a ruský pas.

Putin odmieta prezradiť, akou ruskou vakcínou proti Covid-19 sa nechal zaočkovať
Vladimir Putin odmietol prezradiť, akou vakcínu proti Covid-19 sa nechal zaočkovať. Tiež vysvetlil, prečo nedostal vakcínu pred kamerami, ako to urobilo mnoho ďalších svetových vodcov, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár