Vladimír Pčolinský a Zoroslav Kollár ostávajú vo väzbe, rozhodol najvyšší súd SR
29 | 03 | 2021 I editor01hd
Najvyšší súd SR rozhodol o tom, že exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský a konkurzný právnik Zoroslav Kollár ostávajú vo vyšetrovacej väzbe. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.
Kam sa pozrieš, samé úplatky

Pčolinský bol obvinený z prijímania úplatku práve od právnika Kollára. Sprostredkovateľom tejto transakcie mal byť Pčolinského bývalý námestník Boris Beňa. Na oplátku sa Pčolinský s Beňom zaviazali k tomu, že SIS nebude odpočúvať právnikov telefón a podnikať proti nemu žiadne iné spravodajské opatrenia.

Minulý týždeň obvinila NAKA aj podnikateľa Petra Košča, dlhodobého obchodného partnera Pčolinského a Beňu. Podnikateľ je stíhaný za to, že mal sprostredkovať úplatok 50 tisíc eur bývalému šéfovi špeciálnej prokuratúry Dušanovi Kováčikovi za to, že pozametá pod koberec kauzy bývalého policajta a siskára Jozefa Reháka.

Pčolinského komplic Košč má kšefty s poslancom Tarabom aj vrahom Trajterom a bossom Kýblom
25 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


Pčolinského aj Košča v trestnom konaní zastupuje advokáta Eva Mišíková. V minulosti bola takzvanou elitnou prokurátorkou generálnej prokuratúry. Z doteraz uniknutých informácií z vyšetrovacieho spisu vyplýva, že Pčolinský mal ešte pred nástupom do funkcie riaditeľa SIS pochybné styky s bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom.

Prostredníctvom neho mohol byť napojený aj na ďalších kajúcnikov, akými sú Norbert Paksi a František Böhm, ktorý prednedávnom spáchal samovraždu.
Kollár si slobodu dlho neužil

"Senát 5T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie Špecializovaného trestného sudu z 2. marca vo veci obvineného  Zoroslava K., ktorým vyhovel jeho žiadosti o prepustenie z väzby a nahradil väzbu obvineného písomným sľubom obvineného, dohľadom probačného a mediačného úradníka a peňažnou zárukou 100.000 eur," uviedla hovorkyňa Važanová.
Najvyšší súd videl iné dôvody väzby

"Senát 2T na dnešnom neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Vladimíra P. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zo 14. marca rozhodol tak, že napadnuté uznesenie zrušil a sám rozhodol o vzatí obvineného do väzby z dôvodu podľa paragrafu 71 odseku 1 písmena b Trestného poriadku," uviedla hovorkyňa.

Na rozdiel od rozhodnutia prvostupňového súdu nezistil dôvody preventívnej väzby. Zároveň odvolací súd rozhodol o zamietnutí žiadosti obvineného o nahradenie väzby prevzatím záruky za ďalšie správanie obvineného dôveryhodnými osobami, písomným sľubom, dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj peňažnou zárukou.

Pčolinský mal pochybné kontakty už pred nástupom do funkcie šéfa SIS. Ako je to možné?
Kauza Vladimíra Pčolinského ukázala nielen na podozrenia z úplatkov v tajných službách, ale aj na pochybné kontakty odvolaného šéfa SIS s Ľudovítom Makóom, informuje denník SME. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková