Naď sa s veľvyslankyňou USA Brinkovou pochytali za ruky a oslávili členstvo SR v NATO
29 | 03 | 2021 I editor01hd
Minister obrany Jaroslav Naďa sa s veľvyslankyňou USA na Slovensku Bridget Brinkovou pochytali za ruky a oslávili 17. výročie členstva SR v NATO.
Naďove oslavné chorály

Naď tvrdí, že NATO poskytuje SR jasné bezpečnostné a obranné garancie ako jeden zo základných predpokladov pre rozvoj. "Našou snahou je napĺňať toto členstvo, ktoré nás radí medzi vyspelé a stabilné krajiny, zodpovedným prístupom a plnením našich záväzkov voči spojencom a spoločnej kolektívnej bezpečnosti," skonštatoval. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.
Brinkovej propagandistické video

Veľvyslanectvo USA na Slovensku predstavilo v rámci oslavy výročia video, ktoré zobrazuje slovenských pilotov počas výcviku na stíhacie lietadlá F-16 a strategické partnerstvo SR s USA.

"Stabilita, ktorú poskytuje aliancia členských štátov NATO, je základom pre prosperitu, slobodu a príležitosti pre občanov Slovenska, Spojených štátov a celej Európy," uviedla Brinková.


Slováci na výcviku v USA

V súčasnosti sa na výcviku v Spojených štátoch nachádza osem slovenských pilotov, neskôr pribudnú aj technici. Na Leteckej základni Sliač sú pripravovaní ďalší piloti, a to v rôznych fázach národnej prípravy. Ďalší kandidáti budú postupne doplňovaní absolventmi Technickej univerzity v Košiciach a náborom z civilného sektora.
Naď o amerických súdruhoch

"Spoločný výcvik našich vojakov je vynikajúcou príležitosťou na prehĺbenie interoperability našich krajín v oblasti obrany a bezpečnosti. V prípade spolupráce s USA na výcviku pilotov aj zjednotenia konkrétnych postupov pri ochrane vzdušného priestoru. Naši piloti tak majú jedinečnú možnosť nadobúdať poznatky priamo od skúsených amerických kolegov - pilotov stíhacích lietadiel F-16,” dodal Naď.
Slovenský Top Gun?

Videozáznam pilotov je z priestorov taktického krídla Sliač pri činnostiach, ako sú teoretická príprava na učebni, výcvik na leteckom trenažéri, predletové prípravy na letiskovej stojanke či jazyková príprava. Piloti v krátkych rozhovoroch porozprávali svoje príbehy o ceste k povolaniu vojenského pilota a priebehu ich výcviku. Video je dostupné pod názvom „Slovenský Top Gun - slovenskí piloti k 17. výročiu vstupu Slovenska do NATO“.

Chýbal už len slovenský Tom Cruise.