Kedy skončí týranie seniorov v bratislavskom domove dôchodcov?
29 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Prípravy na kontrolu v ružinovskom domove dôchodcov na Pažítkovej ulici odštartovali na základe anonymného podnetu týkajúceho sa podmienok a zlého zaobchádzania so seniormi v zariadení, píše Nový Čas.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pritom kontrolu v tomto zariadení vykonal aj v roku 2019. Výsledným materiálom bola správa s odporúčaním odstrániť zistené nedostatky.

Mestská časť Ružinov prednedávnom informovala, že v zariadení boli odhalené prípady možného týrania seniorov. Zdokumentované boli tržné rany, znaky dehydratácie či hematómy. Zamestnanci podozriví z tohto trestného činu už v domove dôchodcov nepracujú. Polícia vedie trestné stíhanie vo veci zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby.


"Odboru sociálnych vecí bol 4. januára doručený podnet z Kancelárie verejnej ochrankyne práv. BSK po doručení podnetu bezodkladne kontaktoval príslušné inštitúcie, keďže skutočnosti uvedené v podnete poukazovali aj na porušovanie predpisov, ktorých kontrola je v pôsobnosti iných orgánov a inštitúcií," uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman pre agentúru TASR. "V súčasnosti sumarizuje podklady v rámci prípravy na výkon kontroly. Samotná kontrola, ktorú má v kompetencii BSK, sa začne v najbližšom období," uzavrela.

Košický domov seniorov - továreň na smrť
Katastrofa v Košiciach: V dome pre seniorov zomrelo za 12 dní 18 nakazených. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Ivan Brožík