Ak Matovič nezvládol funkciu premiéra, nezvládne ani ministra financií, myslí si Ivan Mikloš
29 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Igor Matovič síce svoj odchod z premiérskeho postu podmieňoval tým, že sa stane novým vicepremiérom pre boj s korupciou, napokon ale ustúpil a svoj post si iba vymenil s ministrom financií. Tento krok však exminister financií Ivan Miloš nepovažuje za šťastný.


Úlohu premiéra, podľa všeobecnej mienky, Igor Matovič vôbec nezvládol. Navyše, nedôverovalo mu viac ako 80 % Slovákov, a tak napokon, aj podľa tlakom opozície a koaličných strán SaS a za Ľudí, post predsedu vlády predsa len opustil. Stalo sa však to, že si ho iba vymenil s ministrom financií Eduardom Hegerom. Čo si o tomto slovenskom harakiri myslí exminister financií Ivan Mikloš, to prezradil pre portál plus7dni.plauska.sk.
Dobrý minister financií by mal mať jasnú víziu ako udržať verejné financie

Riešenie, aké vymysleli v OĽaNO je podľa Mikloša šalamúnske a navyše len naoko. Je to totiž šéf rezortu financií, kto peniaze uvoľňuje a rozdeľuje, a tak sa môže stať, že ďalšie spory s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom môžu nastať už čoskoro. „Obávam sa, či krízu touto zmenou vyriešili. A veľkým optimistom rozhodne nie som,“ netajil Ivan Miloš, ktorý neverí, že Matovič bude dobrým finacmajstrom. „Osobnostné a profesionálne predpoklady na vicepremiéra a ministra financií a na premiéra nie sú síce úplne totožné, ale sú veľmi podobné. Ak niekto nemá vôbec predpoklady na jedno, s najväčšou pravdepodobnosťou nebude mať ani na to druhé,“ zhodnotil Igora Matoviča jeho predchodca z vlády Mikuláša Dzurindu.

Dobrý minister financií by mal mať podľa Mikloša jasnú víziu, ako chce zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií a ako chce koordinovať iné reformy, ktoré zabezpečia našu konkurencieschopnosť a prinesú vysoký a udržateľný ekonomický rast. „A mal by mať aj odvahu, vôľu a schopnosti tieto reformy presadzovať a komunikovať. A ešte by si mal vedieť vybrať schopných spolupracovníkov, riadiť ich a delegovať na nich úlohy, ktoré sú dôležité pre naplnenie reformnej vízie ministra,“ uviedol exminister, podľa ktorého Matovič mnohé z týchto atribútov nespĺňa.

Mikloš o kríze v koalícii: Matovič rozbíja vlastnú vládu
V pondelok bola na Slovensko privezená ruská vakcína Sputnik V. Ivan Mikloš sijednoznačne myslí, že sa to nemalo stať. Podľa neho predseda vlády Igor Matovič zahodil akú-takú zahraničnopolitickú reputáciu Slovenska za hlavu, píše portál... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Povaha Matoviča môže byť problémom pri rokovaniach s ministrami o výdajoch

Minister je politická funkcia a v princípe platí, že politik nemusí byť v danej oblasti, za ktorú zodpovedá, odborníkom. „Je ale výhoda, ak tým odborníkom je. Ale ešte dôležitejšia je schopnosť riadiť ľudí, rokovať, komunikovať, hľadať zhodu, rozlišovať, čo je a čo nie je dôležité, obrusovať hrany a byť schopný nachádzať a akceptovať prijateľné kompromisy,“ vysvetľuje Ivan Mikloš, podľa ktorého bude pre Igora Matoviča zrejme najväčšou výzvou manažovanie fondu obnovy a reforiem s ním súvisiacich. „Okrem toho určite i ozdravenie verejných financií po náraste deficitu spôsobenom krízou,“ hovorí Mikloš, ktorý priznáva, že isté problémy môžu nastať aj pri koaličnom partnerovi ako je Kollár s jeho nekonečným výdavkovým apetítom pod heslom „Pomáhame ľuďom“.

Post ministra financií tak dáva Igorovi Matovičovi veľkú moc. Jeho povaha ale môže byť problémom pri rokovaniach s ministrami o výdajoch, ale aj pri príprave štátneho rozpočtu. „Moc bude mať nepochybne aj ako predseda najsilnejšej koaličnej strany a vicepremiér a minister financií. Áno, je možné, že ostatní ministri to s ním zrejme jednoduché mať nebudú. Posledný rok, ale najmä posledné týždne, totiž celkom jasne ukázali, že ľudia sa menia veľmi málo a Igor Matovič sa nemení vôbec,“ skonštatoval na margo nového slovenského finacmajstra uznávaný ekonóm a bývalý minister financií Ivan Mikloš.

Matovič a minister financií? To už radšej ten minister zbytočných vecí, vraví Miroslav Kollár
Prvým mužom, ktorý odišiel z vládnej koalície, bol poslanec Za ľudí Miroslav Kollár. Ako primátor Hlohovca veľmi citlivo vnímal veci spojené s rozhodovaním Igora Matoviča, a tak sa rozhodol radšej z koalície odísť. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik