USA sa odvolávajú na rusko-čínsku „hrozbu“, aby ospravedlnili imperiálne ambície ovládnuť západnú pologuľu
28 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Ako hovorí staré porekadlo, „je to déjà vu znova a znova.“ Južné velenie amerických ozbrojených síl (SouthCom) vyhlásilo obnovenú studenú vojnu proti Rusku a Číne v Latinskej Amerike, píše vo svojom komentári Daniel Kovalik.


A táto nová studená vojna, rovnako ako predchádzajúca, vychádza z ešte staršej Monroeovej doktríny z roku 1823, v ktorej americký prezident James Monroe vyhlásil, že USA majú výlučnú nadvládu nad západnou pologuľou.

Prezident Theodore Roosevelt k tejto doktríne pridal svoj slávny výrok a vyhlásil, že USA majú právo použiť vojenskú silu, aby zabránili vonkajším krajinám zasahovať do „záhradky“ USA. USA nikdy neodmietli ani Monroeovu doktrínu, ani Rooseveltov výrok.

16. marca 2021 tak admirál Craig S. Faller, veliteľ amerického SouthCom, predniesol vyhlásenie pred výborom pre ozbrojené služby Senátu USA, v ktorom uviedol potrebu USA čeliť ruskému a čínskemu vplyvu v Latinskej Amerike, aby sa krajiny tohto regiónu nepripojili k východu, pričom vymenoval krajiny ako Kuba, Venezuela a Nikaragua, ktoré označil za „škodlivých regionálnych aktérov.“

„Ide o naliehavú situáciu. Táto pologuľa, v ktorej žijeme, je napadnutá. Demokratické princípy a hodnoty, ktoré nás spájajú, sú aktívne narušované Čínou a Ruskom. Stratíme svoju pozičnú výhodu na tejto pologuli a na zvrátenie tohto trendu sú potrebné okamžité kroky,“ uviedol admirál Faller.

Srbský prezident Vučič tvrdí, že na rozdiel od iných má s Putinom dobré vzťahy
Srbský prezident Aleksandar Vučič zdôraznil, že jeho krajina bude aj naďalej spolupracovať s Ruskom. „Srbsko bude naďalej hájiť svoje záujmy a záujmy svojich obyvateľov," uviedol. Dodal, že má dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom,... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Ako zvyčajne však Faller nevysvetľuje, ako ruské a čínske aktivity v regióne - napríklad preprava vakcín Covid-19 a poskytovanie finančnej podpory pre infraštruktúry - predstavujú hrozbu pre región s demokratickým princípom, pokračuje vo svojom komentári Daniel Kovalik.

Faller, ktorý sa prikláňa k Monroeovej doktríne, vyhlásil: „Stratégia národnej obrany (NDS) identifikuje obranu vlasti ako kritický obranný cieľ a uznáva, že naša vlasť nemôže byť bezpečná bez stabilnej a bezpečnej západnej pologule. Primárnym poslaním Southcom je udržiavať naše okolie v bezpečí pred tými, ktorí sa nám snažia ublížiť, aby náš domov zostal v bezpečí,“ uviedol.

Admirál Faller dodal, že Rusko a Čína sa snaží ovládnuť región „lekárskou diplomaciou“ počas krízy Covid-19. Skutočnosť, že Čína a Rusko vysielajú do sveta lekárske tímy a vakcíny na boj proti pandémii, môže vystrašiť USA, ktoré zjavne rozumejú iba použitiu „diplomacie bojových lodí“ (slová, ktoré sa používajú na popis politiky prezidenta Teddyho Roosevelta).

Faktom je, že USA stratili legitimitu v regióne a vo svete práve preto, že uprednostnili vojnu pred mierom, bombardovanie pred skutočnou rozvojovou pomocou a silu pred diplomaciou. To, čo sa krajiny ako Rusko a Čína naučili, je jednoducho stará známa veta, podľa ktorej sa dajú včely nalákať lepšie na med ako na ocot. Toto je poučenie, ktoré sa USA ešte musia naučiť, a to na ujmu USA a všetkých ostatných.

Remišová: „Z vlády dnes odchádza ministerka, na ktorej prácu som bola najviac hrdá.“ Vytesať do kameňa
Dnes sa s ministerkou Kolíkovou lúčila Veronika Remišová. „Z vlády dnes odchádza ministerka, na ktorej prácu som bola najviac hrdá,“ povedala. Pravda je pritom taká, že je ťažké nájsť jedinú vec, za ktorú by mala žať Máriá Kolíková celonárodné... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Robert Bačinský


A čo americké tvrdenie SouthComu, že údajne „škodliví regionálni aktéri“ zodpovední za destabilizáciu regiónu sú krajiny Kuba, Venezuela a Nikaragua? Fakty to jednoducho nevysvetľujú. Práve naopak, tie nasvedčujú tomu, že za tým stoja štáty USA.

Kuba a Venezuela preukázali značnú lekársku solidaritu s ostatnými krajinami v regióne. Ako uznal New York Times, krajiny boli v prvej línii v boji proti epidémii cholery na Haiti, ktorá nasledovala po zemetrasení v roku 2010. A celkom nedávno Venezuela poslala zúfalo potrebný kyslík do Covidom postihnutej Brazílie, keď jej došli zásoby. Kuba a Venezuela boli navyše kľúčovými aktérmi v regióne pri sprostredkovaní mierovej dohody z roku 2016 medzi kolumbijskou vládou a partizánmi FARC, ďalej uvádza Daniel Kovalik vo svojom komentári.

To znamená, že nie „Kuba, Venezuela alebo Nikaragua“ sú „škodlivými aktérmi“ v regióne. Nie je to ani Rusko alebo Čína, ktoré predstavujú hrozbu pre demokraciu na západnej pologuli. Skutočnou škodlivou silou sú skôr samotné USA. Počet zásahov USA s cieľom zvrhnúť demokratické vlády v Latinskej Amerike a Karibiku, iba aby ich nahradili vládcami a vojenskými diktatúrami, je skutočne príliš veľa na to, aby sme ich mohli počítať, ale zvrhnutie prezidenta Arbenza v Guatemale v roku 1954, vojenský puč podporovaný Spojenými štátmi v Brazílii v roku 1964 a štátny prevrat podporovaný USA proti Salvadorovi Allendemu v roku 1973 sú iba niekoľkými pozoruhodnými príkladmi.

Pred 22 rokmi sme zlyhali, naša vláda a jej partneri začali bombardovať našich bratov a sestry na Balkáne
Podľa Human Rights Watch si bombardovanie bývalej Juhoslávie vyžiadalo 489 až 528 obetí na životoch, podľa odhadov juhoslovanskej vlády to bolo 1 200 až 5 700 obetí. (Ivan Brožík) Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Zatiaľ čo tieto a ďalšie protidemokratické puče boli často odôvodnené tvrdeniami zo studenej vojny, že sú nevyhnutné na zabránenie zasahovaniu ZSSR, pravdou je, že skutočný vplyv Sovietskeho zväzu na západnej pologuli bol relatívne skromný, avšak USA ho vždy nadhodnotili, pokračuje vo svojom komentári Daniel Kovalik.

Ako vysvetľuje autor a novinár William Blum, a tiež bývalý počítačový programátor pre americké ministerstvo zahraničia, vo svojej významnej knihe Killing Hope:

„Spojené štáty sú odhodlané dodržiavať svoju známu politiku vytvárania alebo podporovania tých najodpornejších tyranií na svete, ktoré denne vidíme v našich novinách: brutálne masakre, systematické a sofistikované mučenia, verejné bičovania, ako aj vojaci a polícia strieľajúca do davov,“ uviedol Blum.

Koaličná kríza: Fraška sa nekončí. Hlavný herec Igor Matovič predvedie ešte niekoľko výstupov
22 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová


Tieto slová platia aj v súčasnosti. Aktuálnymi cieľmi intervencie USA na západnej pologuli, ako sú Kuba, Venezuela, Nikaragua a Bolívia, sú krajiny, ktoré hľadajú svoju vlastnú nezávislú cestu rozvoja a svoje právo využívať svoje vlastné prírodné zdroje v prospech svojich obyvateľov a nie v nadnárodných spoločnostiach USA. A to je presne to, čo je pre USA a ich regionálne vojenské základne, US SouthCom, neprijateľné.

Podľa ich názoru tieto krajiny nie sú oprávnené vydať sa vlastnou nezávislou cestou a USA využijú akékoľvek prostriedky na zabezpečenie toho, aby tak neurobili. S cieľom ospravedlniť svoje kroky proti týmto krajinám sa americký SouthCom odvoláva na staré dobré varovanie o rusko-čínskej „hrozbe“. Ale toto tvrdenie je rovnako falošné, ako to, ktoré sa tak agresívne presadzovalo počas prvej studenej vojny.

Ako to platí posledné dve storočia, od čias, keď prezident Monroe vyhlásil svoju slávnu imperialistickú doktrínu, skutočne existuje hrozba pre demokraciu a slobodu na západnej pologuli, avšak táto hrozba sú samotné USA. Toto je skutočná hrozba, s ktorou treba rátať, dodáva na záver Daniel Kovalik vo svojom komentári.

Červená smršť: Čína vyhráva veľkú technologickú vojnu 21. storočia (Gordon G. Chang)
Názor Gordona G. Changa (Gatestone Institute) Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Diana Zaťková