Rusko by podľa Putina mohlo do konca leta dosiahnuť kolektívnu imunitu
28 | 03 | 2021 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyjadril presvedčenie, že Rusko by mohlo do konca leta dosiahnuť kolektívnu imunitu voči koronavírusu SARS-CoV-2 a uvoľniť pandemické opatrenia. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS.


"Na to, aby k tomu došlo, je potrebné, aby vakcínu dostalo okolo 70 percent dospelého obyvateľstva," povedal Putin v rozhovore pre reláciu "Moskva. Kremeľ. Putin" televízie Rossija 1. Prezident obyvateľom odporučil, aby "počúvali odborníkov", podľa ktorých môžu byť opatrenia uvoľnené po získaní kolektívnej imunity.

Rusko by podľa prezidentových slov mohlo túto imunitu dosiahnuť do konca leta v prípade, ak bude hromadné očkovanie pokračovať rovnakým tempom ako doteraz. Rusko s očkovaním začalo v januári tohto roka. Viac ako šesť miliónov obyvateľov už dostalo aspoň jednu dávku a viac ako štyri milióny sú už zaočkované oboma dávkami.

V krajine zatiaľ zaregistrovali tri vakcíny proti ochoreniu COVID-19, pripomína TASS. Sú to očkovacie látky Sputnik V, EpiVacCorona a CoviVac. Putin dostal prvú dávku vakcíny proti covidu v utorok večer 23. marca. Následne to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov bez toho, aby spresnil, ktorou konkrétnou vakcínou bol 68-ročný prezident zaočkovaný.

USA sa odvolávajú na rusko-čínsku „hrozbu“, aby ospravedlnili imperiálne ambície ovládnuť západnú pologuľu
Ako hovorí staré porekadlo, „je to déjà vu znova a znova.“ Južné velenie amerických ozbrojených síl (SouthCom) vyhlásilo obnovenú studenú vojnu proti Rusku a Číne v Latinskej Amerike, píše vo svojom komentári Daniel Kovalik. Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Marek Molnár