Matovičov cirkus neodchádza. Riaditeľ si síce sadne ku kase, ale manéž aj zverinec bude stále riadiť on
28 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová
Matovičov cirkus neodchádza. Riaditeľ si síce sadne ku kase, ale manéž aj zverinec bude stále riadiť on. Dokonca ani bábkoherečka nebude vodiť bábky. Eduarda Hegera bude mať na špagáte výhradne Igor Matovič.
Ústredná postava

Ak sa stane naozaj to, čo dnes prezentovali predsedovia koaličných strán ako novú dohodu, Slovensko sa vráti do stavu spred niekoľkých týždňov. Súčasťou vlády ostane človek, ktorý je príčinou absolútnej väčšiny konfliktov na politickej scéne. Nielen v tomto volebnom období. Od roku 2010, keď sa v spoločnosti Richarda Sulíka objavil v politike, Igor Matovič je ústrednou postavou deštrukcie, politického primitivizmu a bezbrehej demagógie.

Naplnenie dnešnej dohody bude svojím spôsobom ešte horšie ako doterajšie usporiadanie. Po prvé preto, lebo Matovič nie je intelektuálne ani morálne spôsobilý viesť ministerstvo financií. Manažovať štátny rozpočet, navrhovať daňovú politiku a vykonávať akúkoľvek inú koncepčnú činnosť. Po druhé preto, lebo Heger je politicky nesvojprávny a bude Matovičovým rukojemníkom. Ešte sa pri tom bude naivne usmievať a tvrdiť, že plné Božou vôľu.

Modlitby Matovičovej šamanky Najvyšší nevyslyšal, možno nerozumel zaklínadlu salara bandalara
Reportéri Plus7deň sa podujali na nezvyklé dobrodružstvo. Vydali sa do dediny pri Bratislave navštíviť štyridsiatničku, ktorá sa tak úpenlivo pred rokom modlila za novú vládu, že sa jej modlitby stali virálnymi. Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

SaS bez štipky úcty k sebe a občanom

Najlepšie na tejto rošáde je, že odchádzajúci premiér ju predáva ako úžasný ústupok partnerom. Vraj už voči nim nemá žiadne požiadavky. Problém však neboli jeho podmienky, ale to, že SaS a Za ľudí požadovali predovšetkým jeho odchod z vlády. Nielen z funkcie premiéra.

Lenže to nie je koniec absurdít dnešného dňa. Rozjarený Sulík sa už nechal počuť, že víta Hegerovu ponuku na návrat SaS do vlády. Úplne hodil za hlavu to, čo najmenej mesiac hovoril a požadoval. Len predvčerom bola predstava Matoviča ako vicepremiéra povereného bojom proti korupcii neakceptovateľná, no vízia trnavského šaša v kresle ministra financií je už fajn.

Nemali by v SaS konečne prehodnotiť vzťah k omamným a psychotropným látkam? O to viac, že nielen Sulík, ale aj Gröhling a Korčok sa zberajú naspäť do vlády. Bez štipky úcty nielen k sebe samým, ale aj k občanom, ktorí toto divadlo zo svojich daní platia.
Za ľudí v hlbokom predklone

Predsedníctvo aj poslanecký klub Za ľudí už takisto stihli zraziť podpätky a v úctivom predklone prijať politicky neduživého Hegera za nového premiéra. Aj s Matovičom ako ministrom financií. Kam sa podeli svalnaté reči najvyššie postavenej bábkoherečky na svete Reišovej, chrabrého junáka Šeligu a spurnej Kolíkovej? Alebo sa máme pripraviť na to, že strana daňového a pozemkového podvodníka z Popradu sa rozpadne až v ďalšom dejstve?

Tomáš: "Vznikla 2. Matovičova vláda. Heger bude len bábkový premiér!"
Na výmenu vo vláde zareagoval na facebooku aj Hlas-ák Erik Tomáš. Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Michal Filek

Kollárova zbojnícka česť

Ťažko sa to priznáva, ale jediný, kto si v tejto absurdnej fraške zachoval tvár, je Boris Kollár. Od začiatku mu neprekážal ani Matovič, ani Sulík. V zásade nemal žiadne požiadavky a jeho preľaknutý križiak sa stiahol z boja len preto, aby sa po zadržaní Pčolinského poistil pred prípadnou väzbou poslaneckou imunitou. Všetci celý čas vedeli, o čo bossovi najväčšieho slovenského háremu ide, a zo svojej roly nevypadol ani na sekundu. Tomu sa hovorí zbojnícka česť.
Impresário Matovič

Ak koalícii neskríži plány prezidentka Zuzana Čaputová tým, že by napríklad neakceptovala nomináciu Matoviča na ministra financií, vládne šialenstvo bude pokračovať aj ďalej v takmer nezmenenej podobe. Cirkus ostáva nezmenený, repertoár tiež, iba jeho riaditeľ (takzvaný impresário) sa bude tváriť, že sedí pri kase a vyberá vstupné. V skutočnosti bude manéž aj zverinec riadiť naďalej on.

Reakcie politikov na výmenu vo vláde. "Na ministra financií posadiť daňové podvodníka, to je vrchol cynizmu"
Okamžite po tom, ako Igor Matovič ohlásil, že si vo vláde mení miesto s ministrom financií Eduardnom Hegerom, zaplavili internet reakcie viacerých politikov. Koaliční to, samozrejme, pochválili. Ako inak, zostanú pri koryte. Vybrali sme pre vás... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Michal Filek