Vojna Sulík – Matovič pokračuje. Líder SaS na dnešné rokovanie koalície nepríde
27 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Rozhádaní bývali kamaráti Matovič so Sulíkom si stále nedokážu nájsť k sebe cestu zmierenia. Svedčí o tom aj fakt, že Sulík nejde večer za Matovičom. Pričom obaja trvajú na svojom. Šéf SaS žiada jeho premiérovu demisiu, ten zase vrátiť „darované“ ministerstvo.


Vládna kríza sa zrejme tak skoro neskončí. A možno aj skončí. No ako, to v tejto chvíli nedokáže povedať nikto. Na úrade vlády sa navyše dnes večer nezídu Igor Matovič a Richard Sulík, ktorí podľa strany Za ľudí bránia uzavretiu dohody, aby štvorkoalícia pokračovala, informuje o tom portál dennikn.sk.
Odstúpili všetci, ktorých odchod Matovič požadoval, ten ale zatiaľ odísť nechce

Medzi možnými scenármi ukončenia koaličnej krízy už nie je ten, že Matovič ostane premiérom. Šéf Sme rodina Boris Kollár síce v piatok večer presvedčil lídra SaS Richarda Sulíka sadnúť si s Igorom Matovičom za jeden rokovací stôl, no opäť to medzi nimi iskrilo, a tak sa Sulík po chvíli zdvihol a odišiel. „Na osobnú prosbu Borisa Kollára som sa na chvíľu zastavil, ale prišiel som zbytočne,“ povedal Denníku N predseda SaS.

Matovič, podľa neho, iba zopakoval svoje požiadavky z nedele. „Teda že mám odstúpiť ja, Cigániková, Kolíková, Šeliga a SaS má odovzdať jedno ministerstvo. Zopakoval som, že našou jedinou požiadavkou je odchod Matoviča z vlády, a ďalej sme sa nepohli. Tak som odišiel,“ prezradil Richard Sulík detaily z krátkeho stretnutia.
Dodržal Sulík slovo?

Richard Sulík pritom už premiérovu podmienku splnil a tento týždeň odstúpil z postu ministra hospodárstva. Nasledovalo ho aj ďalších päť ministrov, vrátane šéfky rezortu spravodlivosti Márie Kolíkovej zo Za ľudí. SaS pritom v piatok, iba pár hodín pred touto večernou schôdzkou oznámila, že sa nebude zúčastňovať na oficiálnych rokovaniach, kým premiér Matovič nesplní sľub a nepodá demisiu, pretože „nové a nové rokovania len traumatizujú spoločnosť, no nevedú k riešeniam“. Sulík tvrdí, že on svoje slovo dodržal a z vlády odišiel. SaS dostala pozvanie aj na dnešné rokovanie, ktoré sa má na úrade vlády začať podvečer o 18. hodine.

SaS pozastavuje účasť v koalícii, kým nepodá Matovič demisiu. OĽANO: Sulík chce povaliť ďalšiu vládu
25 | 03 | 2021 | editor01hd

Sulík bude v rokovaniach pokračovať až keď Matovič odstúpi z funkcie

Richard Sulík ale avizoval, že na schodzku nejde a požiada vraj predsedníčku ich poslaneckého klubu Annu Zemanovú, aby sa schôdzky zúčastnila. OĽaNO sa k situácii zatiaľ nevyjadrilo. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga zo Za ľudí dnes povedal, že už v piatok by sa koalícia možno dohodla na urovnaní vládnej krízy, keby Sulík po 15 minútach neodišiel. Rokovania sú podľa neho zaseknuté na tom, že Sulík v nich chce pokračovať až keď Matovič odstúpi z premiérskej funkcie. Ten ale trvá na tom, že odíde až v momente, keď bude vyrokované, a akej podobe bude koalícia pokračovať.

„Na dvoch chlapoch sa to tu celé ide rozs… sú zacyklení, ako keď si pes naháňa chvost,“ vyhlásil Šeliga, mysliac tým Matoviča so Sulíkom. Šeliga je, podľa vlastných slov, pripravený vyhovieť Matovičovi a odísť z pozície podpredsedu parlamentu.

„Nie je v hre, že Igor Matovič ostane premiérom,“ hovorí Šeliga pred večerným rokovaním a tvrdí, že nechýba veľa k tomu, aby sa dohodlo pokračovanie štvorkoalície OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.
Nestabilná trojkoalícia

Trojkoalícia, a teda vládnutie bez SaS, by podľa Šeligu nebola stabilná a Za ľudí tento variant nepodporuje. „Bojujeme za štvorkoalíciu,“ vraví jasne. Či Matovič definitívne opustí vládu alebo sa preňho vytvorí špeciálny post vicepremiéra pre boj s korupciou, sa pre Sulíkov rýchly odchod na piatkovom rokovaní rozoberať nestihlo. Šeliga dnes zopakoval, že ak sa dohoda neuzavrie do pondelka, Za ľudí je pripravené odísť z koalície, pričom predčasné voľby považuje za „katastrofu“, čo by si mali uvedomiť najmä Sulík s Matovičom, ktorí „držia celú krajinu ako svoju rukojemníčku“.

Vládna kríza trvá už takmer mesiac a nebaví ani predsedu parlamentu Borisa Kollára  zo Sme rodina. Ten v piatok vyhlásil, že by bolo načase, aby sa Matovič so Sulíkom dohodli, pretože ľudí už nebaví pozerať sa na rozhádaných politikov. Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vyhlásila, že je nevyhnutné, aby Matovič svojou demisiou umožnil uzavrieť dohodu koaličných partnerov na rekonštrukcii vlády.

Remišová: Štvorkoalícia stojí a padá na egách Matoviča a Sulíka
24 | 03 | 2021 | editor01hd