Stane sa novým šéfom SIS Mikulec? Šanca by tu bola, hodnotí odborník
27 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Po obvinenom Vladimírovi Pčolinskom zostala na čele SIS prázdna stolička. Otázne je, kto ju obsadí. Najnovšie sa objavila informácia, že Sme rodina prišla o lukratívny post a právo nominovať prešlo na inú koaličnú stranu. V koaličných kuloároch sa tak už teraz skloňuje jedno meno. Ide o súčasného ministra vnútra Romana Mikulca, píše portál eReport.sk.


Dnes už bývalý riaditeľ tajných Vladimír Pčolinský zažíva krušné časy. Muži zákona ho zadržali a doteraz vo väzbe čelí obvineniam z korupcie. Post, ktorý počas kreovania vlády pripadol koaličnému Sme rodina je teda v súčasnosti voľný.

Množia sa aj správy, že hnutie Borisa Kollára by sa vedenia inštitúcie vzdalo v prospech ďalšej z koaličných strán. „Je to možné, no zrejme sa táto vec bude riešiť aj v súvislosti s rekonštrukciou vlády,” myslí si politológ a rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore Tomáš Koziak.

„Predstavitelia nášho hnutia sa s partnermi dohodli na tom, že otázka obsadenia pozície riaditeľa SIS sa bude riešiť až po stabilizácii vzťahov v koalícii,” informoval Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. Zatiaľ teda nie je nič isté.

Je dokázané, že covidová imunita trvá 8 mesiacov. Naša vláda tvrdí, že tri. Prečo klamu? Bukovský to tuší
Vo svojom poslednom videu sa MUDr. Bukovský rozhovoril aj na tému covidovej imunity. Naše úrady tvrdia, že získaná imunitná schopnosť trvá iba 3 mesiace, pripomína. „Podľa súčasných vedecky overených poznatkov overených a publikovaných v... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Petra Demková


Ku konkrétnym detailom sa nevyjadrila ani samotná “služba”. „Personálne obsadenie pozície riaditeľa Slovenskej informačnej služby je výlučne v kompetencii vlády Slovenskej republiky a prezidentky Slovenskej republiky,“ uviedla pre eReport hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

Politológovi Koziakovi sa taktiež nepozdáva, že by „služba” zostala v rukách Sme rodina. A to najmä pre kontroverznú minulosť jej šéfa Borisa Kollára. „Je dobre zdokumentovaná, tie kontakty boli s jednoznačne závadovými osobami. Pokiaľ má Boris Kollár vplyv na dosadzovanie do vedenia Slovenskej informačnej služby, tak to predstavuje riziko,” podčiarkol politológ.

V každom prípade vlastnosti, ktorými by mal potenciálny šéf tajnej služby disponovať zhrnul bezpečnostný analytik Andor Šándor:  „Politici by sa mali zhodnúť na niekom, kto je morálne spôsobilý. Kto nebude spätý so žiadnou politickou stranou a bude tomu tiež rozumieť.”

Pozor! Zapáliť si cigaretku na ulici nesmiete, može vás to stáť až 1 659 eur
Príkazy a zákazy. Fajčiar to má v dnešnej dobe naozaj ťažké. Nie len, že nemôže fajčiť vo vnútorných priestoroch, na zastávkach MHD, v práci, v reštaurácii, v bare....Už nemôže nikto fajčiť ani vonku na ulici či v prírode. Proste skoro nikde.... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Mikulcove šance

Ak by sa inštitúcia objavila v rukách hnutia Obyčajní ľudia v hre, ako nový riaditeľ, by mohol byť jeden z ministrov hnutia. Práve súčasný minister vnútra Roman Mikulec má už skúsenosti s vedením tajnej služby. Stál v minulosti totiž na čele Vojenskej spravodajskej služby.

Aj jeho meno sa v politických kuloároch skloňuje v súvislosti s postom šéfa “tajných”. Otázkou je, či by bol Matovičov človek vhodným kandidátom.

Podľa politológa Koziaka musí budúci šéf “služby” splniť dve základné kritériá. Za prvé musí mať absolútne čistý morálny štít. Práve Mikulec sa dostal do povedomia verejnosti, keď mu v roku 2013 urobila polícia raziu, v rámci ktorej v jeho aute našli pamäťovú kartu.

Blaha: "Kým všetci hovoria o pandémii, pripravujú sa nové kšefty, nové vojny, nové pakty..."
"Zhrňme si, čo vo svete priniesla pandémia za ten rok, čo o nej počúvame. A nič tým nenaznačujem..." píše Ľuboš Blaha v najnovšom statuse na facebooku. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Michal Filek


Tento “dôkaz” mal dosvedčovať, že sa Mikulec podieľal na vynášaní informácií z tajnej služby. Minister sa v tom čase roky ťahal po súdoch a len nedávno bol zbavený obvinenia a kauza bola označená ako vykonštruovaná.


Samotný Koziak ešte tvrdí, že u potenciálneho šéfa “služby” je dôležitá jeho odborná stránka. „Vojenská tajná služba síce je tajnou službou, no funguje v inom prostredí a má za úlohu iné veci ako Slovenská informačná služba. Tá je zameraná na civilné prostredie a vojenská tajná služba sa zaoberá hrozbami, ktoré majú bezpečnostný charakter. V tomto prípade je prostredie odlišné, aj keď charakter je podobný. Závisí aj na tom, ako by sa vedel pán Mikulec adaptovať,” analyzoval Mikulcove šance Koziak.

"Ja som z vlády odišiel, zatiaľ čo on je tam priklincovaný," reaguje Sulík na Matovičov status
Igor Matovič o Richardovi Sulíkovi napísal, že bráni dohode na urovnaní krízy, pretože prišiel s „dodatočnou podmienkou“, že sa do zrekonštruovanej vlády vráti. Reakcia Richarda Sulíka nenechala na seba dlho čakať. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík