"Heger je pre Matoviča ideálna náhrada. V ničom ho totiž neprevyšuje," tvrdí politológ
27 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

V prípade rezignácie premiéra Igora Matoviča je zatiaľ najhorúcejším favoritom na tento post súčasný minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger. Ten má za sebou už aj „krst ohňom” v podobe ostrej politickej diskusie s úhlavným nepriateľom súčasnej vlády Robertom Ficom, píše portál 1pluska.sk.


Minister Heger v diskusii s Ficom v relácii TV JOJ Na hrane uviedol, že diskusiám o jeho prípadnom poste premiéra sa nebráni. „Ak budem čeliť tejto otázke, postavím sa jej čelom. Pre nás je dôležité, aby sme priniesli stabilnú a dôveryhodnú vládu,” vyhlásil v úvode relácie.
Mesežnikov: Demisia premiéra neznamená, že zamkneme Úrad vlády

A podľa Hegera to nepôjde, ak premiér Matovič podá demisiu. „Viete, aký je rozdiel medzi demisiou premiéra a ministra?” pýtal sa Heger s vysvetlením, že po demisii ministra ho jednoducho vystrieda ďalší. „Po demisii premiéra však padá vláda a čaká sa na novú. Počas pandémie je to veľmi nezodpovedné. Ak nebude vláda, kto bude prijímať opatrenia, kým sa nezostaví nová?" pýtal sa.

Politológ Grigorij Mesežnikov sa s podobnou úvahou nestotožnil. „Je to veľmi účelová interpretácia. Spomeňme si na históriu, keď bola v demisii vláda Ivety Radičovej. Bola tu dohoda o predčasných voľbách a i keď mala vláda zúžené kompetencie, chod štátnych inštitúcii nebol ohrozený. Demisia premiéra neznamená, že zamkneme Úrad vlády a budova spustne," odkázal.

Agóniu vlády by už "mal ukončiť niekto v bielom plášti a s ambulanciou" znie podľa Zábojníka hlas ľudu
“Ľudia sú už z toho doslova zhnusení. Slovensko neničí konanie blbcov, ale momentálna nečinnosť rozumných ľudí v tejto krajine,” vyhlásil pre ParlamentneListy.sk bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Samotného Hegera však politológ výraznejšie nekritizuje a vymenúva jeho kvality: „Je to nekonfliktný politik, je mienkotvornou osobnosťou v OĽaNO a tiež je lojálny voči Igorovi Matovičovi. Lojalita tu zrejme ostane aj po prípadnom vymenovaní do funkcie premiéra. V tejto chvíli však nedokážem odhadnúť, či bude v budúcnosti prevažovať nad vecnými riešeniami,” uzavrel Mesežnikov.

Politológovi Miroslavovi Řádkovi sa na rozdiel od kolegu Hegerovo vystupovanie až tak nepáčilo. „Účinkovanie Eduarda Hegera v relácii bolo nedôstojné. Je neuveriteľné, ako súčasná vládna koalícia dokáže svojím pôsobením dopomôcť k „zmŕtvychvstaniu” politikov ako je Robert Fico," konštatoval Řádek.

Bittó Cigániková: Klobúk dole, Matovič s nami šikovne vypiekol!
Strana SaS mala pred časom jednoznačnú požiadavku. Svoje zotrvanie vo vládnej štvorkoalícii podmienila odstúpením Igora Matoviča z postu premiéra. No s tým, že Matovič chce zostať aj naďalej členom vlády nerátala. Podľa SaS by bolo pre celú krajinu... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa tretieho politológa Radoslava Štefančíka má napriek tomu Heger predpoklady byť lepším premiérom, ako je Igor Matovič. „Pri porovnaní s Matovičom však kladieme latku veľmi nízko, takže prekročiť ju, nie je problém. Pán Heger sa dlho pohybuje v tieni Igora Matoviča a vyzerá to tak, že v ňom aj ostane, keďže súčasný premiér nie je mentálne spôsobilý mať vedľa seba človeka, ktorý by ho komunikačne i odborne prevýšil," odkázal.

Hoci Hegerov post premiéra zatiaľ ostáva vo fáze špekulácií, multifunkčný minister už dnes zarezáva na niekoľkých frontoch a doslova „lieta ako špinavá handra”. Od februárových volieb vedie ministerstvo financií, ku ktorému mu pribudol mimoriadne náročný rezort zdravotníctva.

SNS vyzýva Fica a Pellegriniho, aby iniciovali hlasovanie o dôvere premiérovi
Mimoparlamentná SNS vyzýva šéfa Smeru-SD Roberta Fica a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby bezodkladne iniciovali mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery premiérovi. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | tasr