Kurz hovorí o členských štátoch EÚ druhej kategórie a potrebe korektúry rozdeľovania vakcín
26 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz trvá na kritike rozdeľovania vakcín v rámci Európskej únie. Súčasne poukázal na priepasť v spoločenstve štátov a vyzval k zmenám, informuje nemecký časopis Stern.


Rakúsky kancelár Sebastian Kurz  naďalej trvá na zmene distribúcie vakcín v Európe. Konzervatívny šéf rakúskej vlády pre „Die Welt“ povedal, že túto tému nastolí na rokovaniach s kolegami z EÚ, ak dovtedy nedôjde k riešeniu. Nemecko je proti takému prerozdeľovaniu vakcín v Európskej únie,  ako požadujú Rakúsko a ďalšie krajiny. Jasne to dal najavo nemecký štátny tajomník pre európske záležitosti Michael Roth (SPD).



Členské štáty EÚ druhej kategórie

Distribúcia vakcín sa nerealizuje podľa dohody, teda podľa počtu obyvateľov do všetkých členských krajín EÚ, ale riadi sa objednaným množstvom, argumentuje rakúsky kancelár Kurz. „Nie je v našom záujme, aby sme podporovali zväčšovanie už aj tak dosť veľkej priepasti vo vnútri Európskej únie pri vakcinácii obyvateľov, čím sa vytvárajú členské štáty únie druhej kategórie,“ – zdôraznil kancelár pre nemecké noviny „Die Welt“.



Nespokojné sú aj ďalšie krajiny

Michael Roht argumentoval tým, že Rakúsko a niektoré iné štáty nevyčerpali vakcíny, ktoré im boli pridelené podľa počtu obyvateľov. Tieto vakcíny boli ponúknuté iným krajinám únie. Dodal, že nevidí dôvod na zmenu takéhoto systému prerozdeľovania vakcín. Nespokojné sú aj ďalšie krajiny ako Bulharsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Slovinsko a Česká republika, ktoré sa pripojili k sťažnosti Rakúska, dodáva Stern


Nemecko už nepovažuje SR, ČR a Tirolsko za rizikové oblasti (AKTUALIZOVANÉ)
Nemecko vyradilo Slovensko, Česko a rakúsku spolkovú krajinu Tirolsko zo zoznamu rizikových oblastí, v ktorých sa šíria varianty nového koronavírusu. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | tasr