Francúzski biskupi vyplatia obetiam pedofílie finančný príspevok
26 | 03 | 2021 I tasr

Vedenie katolíckej cirkvi vo Francúzsku prijalo v piatok rozhodnutie, že tisícom obetí pohlavného zneužívania duchovnými vyplatí "finančný príspevok". Podľa agentúry AFP ide o prípady, ktoré sa udiali od 50. rokov 20. storočia.


Konferencia biskupov Francúzska (CEF) vo svojom vyhlásení zverejnenom v meste Lurdy uviedla, že cirkev chce "uznať svoju zodpovednosť" voči spoločnosti prosbou o odpustenie za tieto zločiny a slabosti".

Výška finančného príspevku bude paušálna. Vyplácať sa bude z osobitného "nadačného fondu" vytvoreného ad hoc. O prijímateľoch príspevku bude rozhodovať "nezávislý orgán". Predseda CEF Éric de Moulins-Beaufort spresnil, že tento finančný príspevok "nie je kompenzáciou ani náhradou".

Plenárne zasadnutie CEF v juhofrancúzskom pútnickom meste Lurdy, na ktorom sa zúčastnilo asi 120 biskupov, hlasovalo o 11 rezolúciách. Niekoľko z nich sa týkalo boja proti pedofilnej kriminalite.

CEF sa v novembri roku 2018 dohodla na vytvorení vyšetrovacej komisie po tom, čo katolíckou cirkvou vo Francúzsku i v zahraničí otriasli škandály so zneužívaním detí.

Jean-Marc Sauvé, vysokopostavený štátny úradník, ktorý vedie túto vyšetrovaciu komisiu, začiatkom marca uviedol, že od roku 1950 mohlo byť vo Francúzsku najmenej 10.000 obetí pedofílie. Tieto údaje vychádzajú z bilancie a analýz telefonátov na horúcu linku zriadenú pre obete zneužívania a svedkov.

Egypt: Zrážka vlakov si vyžiadala najmenej 32 mŕtvych a 66 zranených
Najmenej 32 obetí na životoch a približne 66 zranených si vyžiadala zrážka dvoch osobných vlakov. Došlo k nej v piatok na juhu Egypta. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | tasr