Vládnuť by sa mohlo aj bez väčšiny. Svietiť, kúriť... Kradnúť, konštatuje Ľuboš Blaha
25 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vládna koalícia je v obrovskej kríze, dnes dokonca Richard Sulík oznámil, že jeho SaS sa už nebude zúčastňovať koaličných rokovaní. Vystúpenie z koalície má platiť až dovtedy, kým Igor Matovič neskončí vo funkcii premiéra. Celú situáciu v statuse rozoberá aj opozičný poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha.


Po dnešnom dni je situácia v koalícii predsa len jasnejšie, ešte viac by sa mohli vyjasniť do pondelka, keď sa o prípadnom odchode z koalície vyjadrí aj strana Za ľudí. V hre je stále ešte aj prezidentka Zuzana Čaputová a jej kroky. Čo všetko sa dá očakávať vysvetľuje na sociálnej sieti podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha, podľa ktorého sa dnes rozhoduje o tom, či Matovič alebo Čaputová.
Matovič nemôže podať demisiu a odovzdať moc prezidentke - bol by idiot

„Ak padne vláda, bude nám tu vládnuť americká ambasáda. Za potlesku liberálnej kaviarne. Toto reálne hrozí. Matovič vie, že ak podá demisiu, skončil. Je to jeho jediný tromf. Vo chvíli, keď ho odhodí, pánom celej hry sa stáva prezidentka Zuzana Čaputová. A teda Progresívne Slovensko,“ konštatuje Blaha.

Podľa neho sa Matovič môže zatiaľ pohrávať s myšlienkou menšinovej vlády s Borisom Kollárom. „Ukecať Borisa by nemal byť problém - NAKA vykopne dvere polke Sme rodiny, ak bude treba,“ píše smerácky poslanec. Dodáva, že vláda Matoviča a Kollára by mala len 70 poslancov.

„Ale vládnuť by to mohlo aj bez väčšiny. Svietiť, kúriť... Kradnúť,“ myslí si Blaha, podľa ktorého keby Matovič podal demisiu, už šancu nikdy nedostane. „Čaputová si môže vytvoriť svoju liberálnu, akože-dočasnú vládu a tá síce nedostane dôveru v parlamente, ale medzitým môže vládnuť. Aj celé mesiace. Ak nie roky,“ uvažuje Blaha.

Podpredseda Smeru-SD si myslí, že v takom prípade môže byť na čele vlády hocikto. „Hovorí sa o Kiskovi, Kolíkovej, ale kľudne tam môže strčiť aj svoju Biháriovú, to je jedno. Akonáhle v parlamente nie je väčšina pre žiadnu vládu, Čaputová si môže uzurpovať moc,“ konštatuje Blaha.

Vysvetľuje, že Matovič má len dve možnosti. „Buď sa dohodne so Sulíkom, odpracú sa obaja do parlamentu a budú mať štvorkoalíciu na čele s chvostíkom Hegerom. Kým sa znova nerozhádajú... Čiže tak dva-tri týždne... Alebo sa nedohodnú a Sulík praští dvermi. Ale Matovič musí počkať, kým Sulík tými dverami nepraští. On nemôže podať demisiu a odovzdať moc prezidentke - bol by idiot,“ konštatuje opozičný poslanec.

Ľuboš Blaha: "Na čele Slovenska nestoja štátnici, ale sedláci. Matovič, Sulík, Kollár, Remišová...“
19 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

O novom premiérovi nerozhodne parlament a už vôbec nie slovenský ľud

Matovič sa usiluje vymyslieť si nový post - vicepremiér pre boj proti korupcii. „Výborne sa na tom musí zabávať najmä Igorova matka, s ktorou Igor vo Fabii páchal daňové podvody. Že boj proti korupcii! Hehe, daňový podvodník Igor!“ baví sa Blaha na premiérovej myšlienke.

„A tváriť sa, že OĽaNO je protikorupčná strana po všetkých tých miliónových kšeftoch so špajchlami s trnavskom firmičkou, po škandáloch s dvorným advokátom Miškovičom, po protekčných grantoch pre Matovičovho mediálneho poradcu, po totálnom obsadení všetkých prednostov na Slovensku... Sorry, to nejde. Vláda, ktorá má vo väzbe šéfa tajnej služby za korupciu a na čele parlamentu bývalého mafiána, je asi takou hrádzou proti zločinu ako Pablo Escobar. Ako – nežartujme,“ pokračuje Blaha v narážkach na novú vládu.



Matovič ani Sulík nevedia podľa Blahu odísť so cťou. „Ale nevedia so cťou ani ostať. Sú v pasci. Obaja. Už sú z nich na kompletku znechutení aj ich vlastní voliči. Pravica zlyhala ešte viac ako za Radičovej. Všetky tromfy v rukách má prezidentka. Američania zariadia, že tlak médií na Matoviča, aby odstúpil, bude rásť. A keď to urobí, vyhrali,“ myslí si podpredseda Smeru-SD, podľa ktorého o novom premiérovi nerozhodne parlament a už vôbec nie slovenský ľud, ale americká veľvyslankyňa Bridget Brinková.

„Nespoliehajte sa na to, že Matovič odstúpi. To bude z blata do kaluže. Po Matovičovom pekle sa tu chystá neoliberálne peklo. Jediná šanca je referendum a predčasné voľby,“ burcuje opäť v závere statusu Ľuboš Blaha.

Blaha: Ľudia tu umierajú a chradnú! Prichádzajú o všetko a vy na to úplne kašlete! (VIDEO)
Ľuboš Blaha je známym kritikom vlády. V zostrihu videa z jeho vystúpenia v parlamente, ktoré umiestnil na sociálnej sieti, jej to vykričal na plné ústa. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik