Pčolinského komplic Košč má kšefty s poslancom Tarabom aj vrahom Trajterom a bossom Kýblom
25 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič
Obvinený Peter Košč bol nielen komplicom exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Má kšefty aj s poslancom Tomášom Tarabom a vrahom Marekom Trajterom. Informuje o tom portál aktuality.sk.
Podnikateľ Peter Košč

Košč je obvinený z podplácania bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Mal mu dať úplatok  50 tisíc eur za to, aby zahral dostratena kauzu Jozefa Reháka, ktorý bol v minulosti šéfom odpočúvania v SIS a neskôr riadil rovnaký útvar v polícii.

Koščova SBS Dast Security dostáva státisíce ročne od štátnej Slovenskej prenosovej a elektrizačnej sústavy (SEPS) už viac ako desať rokov. Za SBS profitujúcou zo stráženia jedného z najziskovejších štátnych podnikov stoja dvaja ľudia: poslanec Tomáš Taraba, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke Ľudovej strany Naše Slovensko, a hľadaný Košč alias pán X, ktorého meno figuruje v Gorile.
Podarený poslanec Taraba

Nezaradený poslanec Taraba bol od marca 2007 do augusta 2020 aj v orgánoch Dast Holding – materskej firmy Dast Security. Dnes je „iba“ 50-percentným vlastníkom SBS. Zákazku od SEPS-u komentoval nasledovne: „To je iba smiešna zákazka.“

NAKA pátra po Petrovi Koščovi, komplicovi Vladimíra Pčolinského
25 | 03 | 2021 | editor01hd


Vzájomné vzťahy s Koščom ešte pred jeho obvinením opísal ako „normálne – zatelefonujú si k meninám či narodeninám“. Podľa Tarabu sa spoznali, keď mali 26 rokov, no už niekoľko rokov nie sú v bližšom kontakte. „Bavíme sa o tom, ako to rozdeliť,“ uviedol na adresu spoločných firiem.
"Drobné" pre SBS Dast Security

Koščova a Tarabova SBS Dast Security pritom profituje už vyše desať rokov zo zákazky od štátneho SEPS-u. Kým v rokoch 2009 a 2010 mala miliónové tržby, od roku 2011 sú to „iba“ státisíce. Minimálne posledné dva roky žila len zo zákaziek od štátneho podniku.

Potvrdzujú to aj faktúry za roky 2019 a 2020, ktoré Dast Security poslala SEPS-u a ktoré sa zhodujú s tržbami SBS, píšu aktuality.sk. V roku 2019 fakturovala Koščova firma SEPS-u 358 480,33 eur bez DPH, vlani to bolo 387 043,78 eur bez DPH. Košč tvrdí, že vo firme Dast Security zostala iba zákazka SEPS-u a súkromné kontrakty má v inej firme s názvom TK Security. „Štátne zákazky sú do päť percent našich tržieb,“ zdôrazňuje.
Kšefty s vrahom Trajterom

Košč mal obchodné vzťahy aj s vrahom Marekom Trajterom. Podnikali spolu vo firmách TKO finance, TK LOGISTIC II a TK ESTATE. Vo firme TK LOGISTIC sa spolu s nimi angažoval dokonca aj poslanec Taraba.

Prosím, povyťahujte Naďovi pred nástupom do funkcie všetku slamu z topánok, smeje sa Blaha
Slovensko podpísalo s Izraelom zmluvu na kúpu radarov za 150 miliónov eur. Toto aj vymenovanie Jaroslava Naďa za náhradného ministra zahraničných vecí si všíma v statuse na sociálnej sieti poslanec Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Trajter bol obvinený z toho, že si u bossa sýkorovcov Róberta Lališa objednal vraždu podnikateľa Romana Deáka. Trajter nebol za tento čin odsúdený, pretože sa ukázalo, že štát prepásol premlčaciu lehotu. Obvinený Trajter sa však mohol očistiť tým, že by požiadal súd, aby v jeho veci aj napriek premlčaniu konal. Ak by ho aj uznal za vinného, nebolo by mu možné uložiť trest. Trajter túto možnosť nikdy nevyužil.
Chápadlá v SIS

Peter Košč je aktuálne obvinený len v jednej trestnej veci. Je však o ňom známe, že v minulosti mal obrovský vplyv na riaditeľov SIS Jozefa Magalu, Jána Valka, Antona Šafárika aj na Vladimíra Pčolinského. Košč udržiaval dôverné vzťahy s Magalom, aj keď sa stal riaditeľom NBÚ. Tieto styky využíval na získavanie informácií a obchodovanie s nimi.

V ostatných rokoch sa jeho meno spájalo predovšetkým s Pčolinským a Borisom Beňom, ktorého si obvinený exriaditeľ SIS vybral za svojho námestníka. Beňa a Pčolinský sú väzobne stíhaní. Košč s oboma menovanými mal profitovať z výpalného do IT firiem za takzvanú spravodajskú ochranu.
Vzťahy s bossom sýkorovcov Kýblom

Koščov brat Pavol dlhodobo zastával funkciu riaditeľa personálnej sekcie SIS. V čase, keď bol riaditeľom tajnej služby Magala, Peter Košč bol jej legalizantom. V priebehu viacerých trestných konaní vyšlo najavo, že počas prvej vlády Smeru Košč využil svoje styky a služobný pomer k SIS na to, aby vynášal informácie bossovi sýkorovcov Róbertovi Lališovi alias Kýblovi. V tejto súvislosti bolo zistené, že členom tejto zločineckej skupiny mal zadovažovať aj falošné krycie doklady. Neskôr Košč dopomohol Kýblovi k úteku pred zatykačom.

OĽaNO klame na úrovni Štefana Harabina po prezidentských voľbách, vraví Šutaj Eštok
Politika je miestom pre polopravdy, nepravdy aj lži. Politici narábajú so sľubmi a lžami ako bankár s peniazmi. A práve na lži sa zameral vo svojom statuse poslanec Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Na linke s Jánom Vaľom a kajúcnikom Slobodníkom

Peter Košč v minulosti udržiaval styky aj s bývalým riaditeľom Úradu boja proti organizovanej kriminalite a neskôr viceprezidentom polície Jánom Vaľom. V tomto období si vytvoril mnoho kontaktov v špecializovaných útvaroch polície, ktoré sa neskôr stali súčasťou NAKA.

Aj vďaka tomu Košč získaval informácie z prostredia orgánov činných v trestnom konaní a obchodoval s nimi na čiernom trhu. Jedným z jeho blízkych kontaktov bol kajúcnik Bernard Slobodník, ktorý bol predtým riaditeľom finančnej polície NAKA.

Boris Kollár: Treba ľuďom zaďakovať, že nám dali moc, vrátiť ju a urobiť predčasné voľby
Slovensko sa zmieta v koaličnej kríze, v ktorej na seba útočia najmä OĽaNO, SaS a Za ľudí. Štvrtý člen, Sme rodina, sa doteraz usiloval celú situáciu skôr upokojovať. Aj tomu je, zdá sa, koniec. Naznačujú to slová jej lídra Borisa... Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Advokátka Eva Mišíková

Médiá informovali, že Košč si po obvinení za advokátku zvolil bývalú prokurátorku Evu Mišíkovú. Tá obhajuje aj obvineného exriaditeľa SIS Pčolinského. O Mišíkovej je známe, že má dobré vzťahy s politikom Danielom Lipšicom, ktorý dnes stojí na čele špeciálnej prokuratúry. Kým nastúpil do tejto funkcie, Lipšic bol obhajcom kajúcnika a bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu.

Košč udržiaval úzke styky s Mišíkovou ešte v čase, keď bola pracovníčkou Odboru špeciálneho určenia generálnej prokuratúry SR, na čele ktorého stál Peter Šufliarsky. Je vysoko pravdepodobné, že aj cez ňu sa pokúšal získavať citlivé informácie.

Košč cez médiá odkázal, že je v styku s vyšetrovateľom. Údajne sa dohodli, že sa v krátkom čase vráti na Slovensko a podrobí sa trestnému konaniu.

Pčolinského obhajoba potvrdzuje, že je vo väzbe oprávnene
24 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová