Nárast odmietania očkovania je najmä u vzdelanejších, zväčša bielych rodičov s vyšším príjmom
25 | 03 | 2021 I Gabriel Matta

Pár rokov pred prepuknutím epidémie COVID-19 médiá upozorňovali na klesajúcu dôveru v očkovanie takmer vo všetkých krajinách západnej civilizácie a vinili za to sociálne siete a internet, kde si je dnes možné dohľadať štúdie z akejkoľvek oblasti medicíny. Tieto poznatky priniesli prieskumy o USA a Strednej Európe a Big Pharma reagovala na ne nasledovne


U americkej populácie sa dôvera vo vakcíny prepadla za desaťročie od roku 2008 z 82% na 71%. Len 59% celkovej populácie bolo presvedčených, že mali úžitok z vakcín oproti 75% desať rokov dozadu. Zároveň sa zistilo, že len necelé 1% detí nebolo zaočkovaných v USA, zvýšil sa však počet detí, ktoré nemali všetky požadované očkovania. Zvyčajne totiž rodičia odmietajú očkovanie po zlých reakciách detí na predchádzajúce očkovanie. Väčšina tzv. anti-vaxerov sú vlastne ex-vaxeri.

Kým však dôvera v USA klesala, obavy z možnej budúcej epidémie neznámeho vírusu sa zvýšili. Prieskum tiež zistil, že 81% rodičov však malo obavy, že iné neočkované deti ohrozujú ich očkované deti. Najvyššia miera odmietania očkovania bola u vzdelanejších, prevažne bielych a lepšie situovaných rodičov. Využívajú na to tzv. náboženskú alebo filozofickú výhradu, ktorá v drvivej väčšine amerických štátov je legálna. V najľavicovejších štátov New York a Kalifornia sa však v rokoch 2018-2019 podarilo presadiť očkovanie ako podmienku školskej dochádzky. Tam už nielenže neplatí výhrada, ale v podstate ani žiadna kontraindikácia ako dôvod pre nezaočkovanie.

„Skutočnou pandémiou bude očkovanie,“ šokuje rakúska hlásateľka
„Covid pas nie je cesta ku slobode, ale pomalé umieranie,“ vraví šéfredaktorka rakúskeho Wochenblicku Elsa Mittmannsgrube. Uviedol Odysee.com. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


V tom období boli predkladané podobné návrhy v mnohých iných štátoch USA, no skončili odmietnuté. Podobne v Európe, napr. aj na Slovensku, kde účasť v škôlke mala byť podmienená povinným očkovaním podľa návrhu zákona ex-ministerky Andrey Kaľavskej. Ona sama bola obviňovaná z konfliktu záujmov, nakoľko jej manžel pracoval vo vyššej manažerskej pozícií pre koncern Pfizer. Síce po jej menovaní odstúpil, no konflikt záujmu pretrvával.

V decembri 2019 sa uskutočnil v Ženeve medzinárodný kongres o dôvere vo vakcíny. Riaditeľka projektu Svetovej zdravotníckej organizácie o dôvere vo vakcíny Prof. Heidi Larson informovala o tom, ako tzv. anti-vakcinačné skupiny na sociálnych sieťach nabaľujú podporovateľov 4-násobne rýchlejšie ako pro-vakcinačné skupiny. Zároveň vysvetlila, že po stretnutí s Facebook, Twitter a Google, musí konštatovať, že tieto skupiny ani nešíria dezinformácie. Faktom totiž je, ako ďalej uvádza vo svojej prezentácii, že vakcíny nie sú 100% bezpečný produkt.

Maiga zdieľa informáciu: Očkovanie zabije 2,5 miliardy ľudí. Polícia tvrdí, že šíri hoax
Polícia upozorňuje na hoax o očkovaní, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach. Uvádza sa v ňom, že vďaka ARN technológii očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zabije 2,5 miliardy ľudí. Spevák a herec začal konšpirovať o nezvratnom vyhubení ľudstva,... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Spomenula aj Českú republiku a Slovensko ako krajiny, kde všeobecní lekári majú špeciálne nízku dôveru v bezpečnosť a dôležitosť vakcíny proti mumpsu, osýpkam a ružienke (pre dospelých), nízku ochotu odporúčať očkovanie proti chrípke a špeciálne odporúčať očkovanie proti chrípke tehotným. ČR je jedinou krajinou, kde dôvera vo vakcíny u lekárov bola nižšia ako u všeobecnej populácie.

Prieskum dôvery v očkovanie v Európe zistil veľký pokles dôvery v Poľsku voči vakcíne MMR (mumps, osýpky, ružienka), u nás len mierne pre použité bunky z potratených plodov vo vývoji tejto vakcíny. Prieskum sa pýtal na náboženské presvedčenie, ako ovplyvňuje postoj k vakcínam, špeciálne voči MMR vakcíne. Pritom tu nejde o náboženský aspekt, ale morálnu výhradu voči umelým potratom.

Očkovací preukaz EÚ má potvrdzovať očkovanie LEN vakcínami schválenými Emou
EÚ chce vo svojom plánovanom očkovacom preukaze dokumentovať iba ňou schválené vakcíny. Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v piatok uviedla, že pas by pokrýval len vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA).... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Projekt Dôvera vo vakcíny

Tento projekt Dôvera vo vakcíny, ktorý vedie Prof. Larson, iniciovali v roku 2015 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), EÚ a farmaceutické koncerny. Tie ho zároveň financujú. Oblasť vakcín je sektor, kde štát a firmy úzko spolupracujú a dokonca sú štátom zvýhodňované: štáty garantujú ich zisky a chránia ich pred stratami poskytovaním súdnej imunity. Tento vzťah má ďaleko od slobodného trhu či kapitalizmu. Hovorí sa mu korporatívny socializmus, korupcia je zakorenená v takom systéme.

Na záver treba dodať, že ešte pred pandémiou v roku 2019 si dala Európska komisia do plánu zavedenie tzv. vakcinačného pasu do roku 2022 ako reakciu na obavy z poklesu očkovania naprieč Európou a v snahe o zabetonovanie svojho lukratívneho biznisu. Pandémia celý proces urýchľuje, zatiaľ len pre Covid očkovanie, ale následne sa budú vyžadovať všetky súčasné i nové očkovania, aké regulačné úrady EÚ, kontrolované Big Pharmou, schvália.

Belousovová: "Korčok rozpráva nezmysly a lži. Štáty EÚ budú uznávať očkovanie Sputnikom"
Anna Belousovová si zobrala na mušku šéfa diplomacie Korčoka. Podľa nej sú lži jeho špekulácie o tom, že očkovanie Sputnikom nemusí byť v zahraničí akceptované. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Michal Filek