Nákup ruského obranného systému S-400 je hotová vec, tvrdí Turecko
25 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Turecký minister zahraničia Mevlüt Čavušoglu povedal svojmu americkému náprotivku Antonymu Blinkenovi, že Ankara neplánuje zrušiť nákup ruského obranného systému S-400, informuje portál RT.


Na margo stretnutia NATO v Bruseli Turecko opäť odmietlo americkú požiadavku, aby zrušili nákup systémov S-400. Čavušoglu povedal Blinkenovi, že je to „hotová vec".

Stretnutie ministrov sa pôvodne konalo s cieľom diskutovať o bilaterálnych vzťahoch, ktoré sa v posledných mesiacoch zhoršili v dôsledku nákupu ruských systémov S-400. Obe strany súhlasili s podporou spoločného boja proti terorizmu.

Po stretnutí vyjadril minister zahraničia USA optimizmus ohľadom budúcich vzťahov. Na Twitteri napísal: „Teším sa na pokračujúcu spoluprácu s našim spojencom v Turecku v oblasti boja proti terorizmu.“

Na oplátku Turecko uznalo ochotu pokračovať v dialógu s USA a viesť podrobnejšie rozhovory medzi oboma národmi v Ankare alebo vo Washingtone. Presný časový harmonogram rozhovorov nebol stanovený.

Izraelská armáda omylom odhalila s testovacími miestami na Covid-19 aj tajné vojenské základne
Izraelská armáda neúmyselne zverejnila umiestnenie tajných základní po zverejnení príliš dôkladného zoznamu testovacích miest na Covid-19. Chyba bola neskôr opravená, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár


V decembri predošlá administratíva Bieleho domu uvalila na Turecko sankcie za nákup systémov S-400 od Ruska v hodnote 2,5 miliárd dolárov. USA sa proti dohode postavili kvôli obavám, že systémy predstavujú riziko pre americké stíhačky F-35.

USA sa obávajú, že S-400 nie sú kompatibilné s existujúcimi systémami NATO. Naznačujú, že Rusko by mohlo túto technológiu použiť na získanie tajných informácií o prúdových lietadlách F-35.

Muž vyzbrojený piatimi zbraňami a oblečený v nepriestrelnej veste bol zatknutý v supermarkete
Polícia v Atlante v USA zatkla muža, ktorý vošiel do obchodu s piatimi zbraňami. Bol oblečený v nepriestrelnej veste, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Marek Molnár