Ľudia pomaly nemajú čo do úst, ale Naď s Galkom kupujú z Izraela radary za takmer 150 miliónov eur
25 | 03 | 2021 I editor01hd
V dôsledku pandémie a nekompetentných rozhodnutí vlády ľudia prichádzajú o prácu. Pomaly nemajú čo dať do úst. Minister obrany Jaroslav Naď a Ľubomír Galko aj tak presadili, že vláda kúpi z Izraela radary za takmer 150 miliónov eur.

Slovensko nakúpi od Izraela 17 kusov 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu pre Ozbrojené sily (OS) SR, informuje TASR. Zmluvu o obstaraní formou vláda - vláda v hodnote 148,2 milióna eur podpísali zástupcovia krajín vo štvrtok v Bratislave. Zároveň bola podpísaná zmluva o spolupráci so slovenským obranným priemyslom. Hlavným slovenským subdodávateľom bude štátny podnik Letecké opravovne Trenčín (LOTN).

"LOTN budú mať prvýkrát od roku 1993 výrobnú spôsobilosť. V hodnote 27,6 milióna eur budú vyrábať mikrovlnné moduly do radarov, to je srdce radarov," povedal Naď. Do slovenského obranného priemyslu má celkovo smerovať vyše 44 miliónov eur, čo je 30 percent zákazky.

Generálny riaditeľ LOTN Ľubomír Galko zdôraznil, že štátny podnik plní pri obstaraní radarov úlohu hlavného slovenského subdodávateľa. Zabezpečí teda projektové riadenie, integráciu a koordináciu ďalších dodávateľov slovenského obranného priemyslu. "Sme pre nášho akcionára MO SR aj garantom, že spolupráca so slovenským priemyslom, ku ktorej sa izraelský výrobca zaviazal, bude realizovaná v očakávanom rozsahu," priblížil.

Nové radary zaplatí SR v štyroch splátkach do roku 2024, tento rok by malo ísť o splátku 32,9 milióna eur, spresnil minister obrany. Prvých šesť zo 17 radarov by malo prísť približne o dva roky. Desať kusov by mali doručiť počas roka 2024 a jeden v roku 2025.