Hlina šokuje: Viem si predstaviť, že by sa mohla konať svätá omša na dedinskej lúke
25 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Za povolenie svätých omší v kostoloch pred pár týždňami orodoval exminister Milan Krajniak. Poukazujúc na zázrak z roku 1710 sa dožadoval otvorenia kostolov pre veriacich. Teraz to skúša v statuse na sociálnej sieti expolitik Alojz Hlina. Ten však chce mať omše hoci aj na futbalovom ihrisku či lúke.


Konzervatívny demokrat a bývalý predseda KDH Alojz Hlina konštatuje, že až traja zo štyroch lídrov koaličných strán sú konzervatívci. Dokonca jeden ultrakonzervatívec, ktorý tu založil nové meta náboženstvo - spoločenstvo voľnej „lásky“. Napriek tomu sa v koalícii hádajú ako o život. Prečo však nedovolia veriacim slúžiť omše? Ako na to, sa snaží vysvetliť antipopulista Hlina vo svojom statuse.
K potrebám veriacich by mali súčasní politici prejaviť viac empatie

Po odchode SaS z vládneho štvorlístka tak podľa Hlinu zostali v koalícii „už len“ tri konzervatívne strany z troch. „Paradoxom však je, že napriek tomu, že máme tak konzervatívnu vládu, sa nikde v Európe či vo svete nesprávajú tak tvrdo k potrebám veriacich ako u nás na Slovensku. Ako prvý a v tom čase jediný som sa v októbri 2020 zastal slovenských biskupov, keď minulý rok neprosili o nič viac, len o väčšiu citlivosť pre potreby veriacich,“ chváli sa v úvode statusu Hlina.

Dodáva, že tak ako mnohokrát predtým sa dostal medzi dva kamene. „Svetskejšia časť mi vyčíta, že som konzervatívec, ultrakonzervatívci mi zas vyčítajú, že som liberál. V októbri mi svetskejšia časť našej spoločnosti vyčítala nezodpovednosť. Ultrakonzervatívna verejnosť, že či neviem, že Pán Boh je všade. Ako sa hovorí, máš čiapku, nemáš čiapku, stále zle,“ komentuje svoje „utrpenie" expredseda kresťanských demokratov.

Hlina si myslí, že by sme k potrebám veriacich mali prejaviť viac empatie. „Ultrakonzervatívcom nevyhoviem nikdy a už som na to rezignoval. Im sa páčia príbehy polepšených hriešnikov, ako je Boris Kollár, kryštálovo čisté duše ako Kotleba, Mazurek, či Pánom Bohom povolaní Vašečka a A. Záborská, nevadí, že Pán Boh o tom nič nevie, oni vedia, to im stačí. Všetci títo sa v ich chráme na hradnom kopci, kam môžu chodiť, predbiehajú v tom, kto skôr predloží zákon proti interrupciám,“ kritizuje Hlina niektorých poslancov.

Vzápätí sa obzrie aj za testovaniami Igora Matoviča. „Teraz sme chaotickým šaškovaním s celoplošným testovaním minuli toľko peňazí, že sme mohli postaviť toľko škôlok, aby už nikdy nebol problém získať miesto v škôlke,“ konštatuje na margo „atómových bômb“ premiéra.

Hlina: "Politika hlúpne, takzvaní konzervatívni exoti uspeli v Európe už kde-kade"
"Priznávam, že som ikonou zlyhania slovenskej verzie kresťanskej politiky. Plne si to uvedomujem, lebo slovenskú kresťanskú politiku u nás vedia robiť ľudia ako Mazurek, Kotleba, Vašečka či Záborská. Som však povaha, ktorá sa strašne nerada vzdáva.... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Odslúžiť svätú omšu za dodržania prísnych epidemiologických opatrení sa dá

Hlina oceňuje obetavú prácu duchovenstva v týchto ťažkých časoch a ďakuje kňazom, ktorí išli slúžiť do nemocníc. „Chcem oceniť zriadenie infolinky RKC, ktorú zriadila na pomoc pri registrácii na očkovanie. Jasný, svieži, dynamický postoj hovorcu KBS M. Kramaru, ktorý jasne povedal, že očkovanie je cesta. Áno, Pán Boh nás má rád. Dal nám však slobodu a očakáva od nás, že sa budeme správať zodpovedne,“ konštatuje expredseda KDH a dodáva:

„Fico s Kotlebom nech sa nechajú zaočkovať vodkou, ale my, ktorí veríme aj vede, sa dáme očkovať vakcínou. Buďme, prosím, citlivejší pre potreby veriacich, aspoň individuálnu pastoráciu povoliť, ako o to prosí cirkev. Aj v októbri som to navrhoval a aj teraz si to dovolím navrhnúť.“



Alojz Hlina pri všetkej tej ďakovačke má však aj návrh. „Každá obec má futbalový štadión, každá obec má v okolí obce, mesta v prírode veľkú lúku. Určite by sa to dalo - odslúžiť svätú omšu za dodržania prísnych epidemiologických opatrení,“ konštatuje- A tvrdí, že víťazom zodpovednosti v týchto časoch sú samosprávy.

„Viem si predstaviť, že ak by mala byť svätá omša na dedinskej lúke, samosprávy by to dokázali zvládnuť. Skúsme nad tým aspoň porozmýšľať, nebuďme tak tvrdí k duchovným potrebám veriacich. Obzvlášť, keď už máme toľko tých konzervatívcov vo vedení štátu,“ píše na záver statusu konzervatívny demokrat Alojz Hlina.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/03/11/hlina-ich-saskovanie-je-do%cc%82lezitejsie-ako-prijimanie-opatreni-na-riesenie-pandemie/