Ak podá Matovič demisiu alebo mu NR SR nevysloví dôveru, osud Slovenska má v rukách Čaputová
25 | 03 | 2021 I Judita Laššáková

Právnička Judita Laššáková vysvetľuje, aké sú možnosti riešenia situácie, ak napríklad podá Igor Matovič demisiu alebo mu NR SR nevysloví dôveru. Čo ponúka Ústava SR? 



Štyri spôsoby pádu vlády

Vláda môže padnúť štyrmi spôsobmi:

  1. Demisiu podá predseda vlády. Na základe toho vzniká vláde podľa Ústavy SR povinnosť podať demisiu. Tento krok je čisto v rukách predsedu vlády, čiže u nás Igora Matoviča.

  2. Nevysloveniu dôvery vláde parlamentom. Za takýto návrh musí hlasovať 75 poslancov.

  3. Vysloveniu nedôvery predsedovi vlády. Tu sa počet hlasujúcich poslancov musí zvýšiť aspoň o jeden, čiže za vyslovenie nedôvery predsedovi vlády musí hlasovať minimálne 76 poslancov. Ak mu parlament vysloví nedôveru, je jeho povinnosťou podať demisiu. A v tomto prípade platí to, čo je opísané v bode a). Demisiu automaticky podáva s premiérom celá vláda.

  4. Vyslovenie nedôvery celej vláde. Za tento scenár tiež musí hlasovať 76 poslancov.


Na scénu vstupuje prezidentka

Ak sa udeje (ne)vyslovenie (ne)dôvery, prezidentka vládu odvolá. V tomto prípade ju však poverí iba obmedzenou pôsobnosťou a v istom rozsahu vládne spolu s ňou.

Boris Kollár: Treba ľuďom zaďakovať, že nám dali moc, vrátiť ju a urobiť predčasné voľby
Slovensko sa zmieta v koaličnej kríze, v ktorej na seba útočia najmä OĽaNO, SaS a Za ľudí. Štvrtý člen, Sme rodina, sa doteraz usiloval celú situáciu skôr upokojovať. Aj tomu je, zdá sa, koniec. Naznačujú to slová jej lídra Borisa... Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


V tomto momente sa však mandát vlády v demisii už neodvíja od súhlasu parlamentnej väčšiny. Poslanci už nemajú možnosť odvolávať ministrov a už vôbec nie premiéra. Môžu robiť iba jediné, vyplakávať v médiách, pretože vysloviť ktorémukoľvek členovi vlády nedôveru, hoci aj v počte 150 poslancov, už na vzniknutej politickej realite nič nezmení. Vládny kabinet zostáva vo funkcii, až kým prezidentka nevymenuje novú vládu.
Čaputová môže konať bez ohľadu na výsledky volieb

Faktom je, že ak dôjde k takémuto (ne)vysloveniu (ne)dôvery, podľa mnohých vraj neexistujúci vplyv hlavy štátu na chod Slovenskej republiky vzrastie ešte viac. Skrátka a dobre, prezidentka Čaputová môže zostaviť a vymenovať vládu, akú len uzná za vhodné. Bez ohľadu na výsledky parlamentných volieb. Už sa objavujú komentáre, že vláda by mala byť zložená z odborníkov. Prosím, to nie je úradnícka vláda! Taká neexistuje.
Sympatia negarantuje odbornosť

Odborník a úradník nie je to isté. Alebo inak. Všetci pokojne spíme, keď vieme, že atómová elektráreň Jaslovské Bohunice funguje. Málokto z nás vie, ako sa volá jej riaditeľ. Všetci sa spoliehame na to, že je to odborník. Ako by sme však spali, ak by sme riaditeľa a vedúcich jednotlivých úsekov volili priamo vo voľbách? Minuloročné voľby nám snáď už dostatočne ukázali, že byť sympatický pre voliča negarantuje odbornosť.
Večná vláda v demisii

Ak prezidentka vymenuje novú vládu a program vlády dostane dôveru v tomto parlamente, je to ústavne najviac konformný stav pre chod republiky. Ak však dôveru parlamentu prezidentkou vymenovaná nová vláda nezíska, prezidentka ju odvolá a poverí ju obmedzeným výkonom pôsobnosti. To znamená, že na niektoré rozhodnutia bude vláda potrebovať jej súhlas. Áno, súhlas Zuzany Čaputovej.

A idú si svoj politický refrén, až sa stal odrhovačkou. Matovič už vraj odstúpil, tak čo ešte chceme?
25 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Čiže ak by teraz parlament (ne)vyslovil (ne)dôveru terajšej vláde na čele s Igorom Matovičom, prezidentka by vymenovala novú, a to akúkoľvek vládu. Napríklad na jej čele by stál Heger, Truban alebo hoci aj Kiska. Ako nová vláda na čele povedzme s Kiskom nedostane v parlamente od poslancov dôveru, respektíve neodsúhlasia jej programové vyhlásenie, prezidentka kabinet na čele s Kiskom odvolá. Lenže takto odvolaná vláda môže fungovať aj tri roky v demisii a štát by vlastne riadila prezidentka, na ktorú by prešlo viacero právomocí.
Žalostný výber Zuzany Čaputovej

Suma summarum:

  • Igor Matovič sa možno aj chce zbaviť zodpovednosti, no zatiaľ ešte nevymyslel ako. Jemu ide o jeho vlastnú popularitu a o úctu jeho voličov. Tak celé Slovensko čaká, ako sa rozhodne.

  • Zuzana Čaputová v tomto momente naozaj nemá iné páky v rukách, ako predvádza. Jej je možné vyčítať iba to, že výlučne a iba vďaka nej máme túto vládu. Ona ju vymenovala. Nikto iný!

  • Smer-SD bude tlačiť na referendum, lebo to oddiali termín predčasných volieb. Pre túto stranu je to otázka pár percent na viac v čase, ktorý takto získajú.

  • Predčasné voľby by vyhovovali hlavne strane Hlas a PS, druhú z menovaných strán už začínajú z popola oprašovať tzv. mienkotvorné médiá umelo navýšenými preferenciami.


Otázka na záver: Ak by došlo k predčasným voľbám, kto je ten, kto ako jediný ústavný činiteľ môže vymenovať novú vládu? Nikto iný ako Zuzana Čaputová, ktorá už raz predviedla, koho považovala za schopného viesť tento štát z pozície predsedu vlády. Kde má občan garanciu, že opätovne jej výber nebude rovnako žalostný?

Ešte raz: Novú vládu bude menovať Zuzana Čaputová. Myslime na to v budúcnosti, keď budeme utekať k volebným urnám v prezidentských voľbách!

Rozumejú vôbec Remišová a Kollár ako funguje vládna štvorkoalícia? pýta sa Jozef Šátek
Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová sa svojím vyhlásením, že osud vládnej koalície je v rukách dvoch koaličných partnerov zo štyroch, vyznala z toho, že nerozumie, o čom vládna štvorkoalícia vlastne je." Citát Jozef Šátek Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Ivan Brožík