Pčolinského obhajoba potvrdzuje, že je vo väzbe oprávnene
24 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová
Obhajoba exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského dáva za pravdu prokuratúre. Väzba je opodstatnená a plní zákonom stanovenú úlohu.
Stále je nevinný

V každom prípade a za akýchkoľvek okolností je potrebné rešpektovať prezumpciu neviny. Aj preto na tomto mieste znova opakujeme, že Pčolinský je stále nevinný a ostane to tak dovtedy, kým súd právoplatne nerozhodne o opaku. To nám však nemôže brániť v tom, aby sme sa zamýšľali nad stratégiou jeho obhajoby. Obzvlášť, ak cez konšpiračné médiá hlavného prúdu jeho advokátka Eva Mišíková premyslenie vypúšťa účelové informácie.
Logické súvislosti

Dnes sme sa napríklad dozvedeli, že ešte predtým, ako exriaditeľa SIS zadržala NAKA, anonym listom Pčolinského informoval, že sa ho niekto bude usilovať zdiskreditovať. Na prvé počutie to dobre znie. No len do chvíle, kým si nedáme určité skutočnosti do logických súvislostí. Nielen pani Mišíková púšťa do éteru balóniky, ale s verejnosťou komunikuje aj prokurátor.

Anonym poslal Pčolinskému list, okrem neho sú v ňom aj iné známe osoby a ich prepojenia na rôzne kauzy
Pčolinský potvrdil, že našiel list o tom, že pripravujú jeho diskreditáciu. Pred svojim zadržaním objavil anonymný list. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Vďaka tomu vieme, že Pčolinský vedel v predstihu o tom, že na ňom robí NAKA. Dokonca 23 jeho ľudí monitorovalo operatívneho pracovníka NAKA, ktorý deň pred zadržaním šéfa SIS vykonával previerku okolia domu, kde býva s rodinou. Ak Pčolinský dopredu vedel, že je predmetom záujmu orgánov činných v trestnom konaní, zrejme počítal aj s obvinením. Prípadne zadržaním. A na to sa pripravil. Napríklad tak, že si dopredu vyrábal "dôkazy" o nevine, respektíve o politickom sprisahaní.
Odosielateľ a adresát v jednej osobe

A tak sa niekde na analytickom útvare alebo priamo v kancelárii riaditeľa SIS zrodil anonym, ktorý exriaditeľ služby poslal sebe samému. Alebo to zaňho urobil jeden z jeho poskokov, čo opaľovali kriminalistu z NAKA. V spravodajskej terminológii sovietskeho typu sa tomu hovorí aktívne opatrenie (aktivnoe meroprijatie). Môže mať rôzne formy a účely. Dokonca aj legitímne. V prípade obvineného Pčolinského išlo očividne o účel prinajmenšom sporný, ak nie od základu pochybný. Sily a prostriedky spravodajskej služby predsa nemôžu byť zneužívané na riešenie osobných problémov nehodných riaditeľov.
Vyvrátené pochybnosti

Mimochodom, ak ešte donedávna existovali oprávnené otázniky ohľadom opodstatnenosti uvalenia väzby na Pčolinského, operácia anonym potvrdzuje, že tieto pochybnosti neboli namieste. V tejto súvislosti dokonca neobstojí ani argument, že jeho spolupáchatelia - Boris Beňa (námestník), Peter Gašparovič (kontrarozviedka) a Mrián Zetocha (odpočúvanie) sú vo väzbe, a preto nemá koho obviňovať.
Ďalší pán na holenie

Ide totiž o to, že na slobode a s veľkou pravdepodobnosťou aj na úteku je Pčolinského a Beňov ďalší kumpán. Peter Košč, ktorý mal v minulosti obrovský vplyv na riaditeľov SIS Jozefa Magalu, Jána Valka a Antona Šafárika. Polícia a prokuratúra museli za každých okolností zabrániť hrozbe, že Pčolinský a Košč budú na slobode koordinovať svoje aktivity. V tejto chvíli preto treba vyriešiť už len jediný hlavolam. Nachádza sa Košč na území Slovenska alebo sa stihol pobrať do tepla za Michalom Suchobom?

Neuveriteľný príbeh taxikára Jakuba a jeho zákazníkov vo Fakultnej nemocnici v Nitre
Zdravotníci v nemocniciach sú z boja proti koronavírusu unavení a ľudia im za ich prácu nie raz zatlieskali. To, čo zažil Jakub Varga v nitrianskej nemocnici však, na potlesk podľa neho určite nie je. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik