Figeľ žiada Žilinku, aby zákaz bohoslužieb dal na Ústavný súd SR
24 | 03 | 2021 I editor01hd
Zákaz verejných bohoslužieb a obradov v kostoloch predstavuje neoprávnený zásah do slobody náboženského vyznania a viery. Podľa TASR to tvrdia expredseda KDH Ján Figeľ i ďalších deväť osôb verejného života.

V tejto súvislosti podali podnet generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, aby ho postúpil Ústavnému súdu SR. Opierajú sa pritom o rozhodnutie vlády predĺžiť núdzový stav o ďalších 40 dní.

"Desať predkladateľov reprezentuje rôzne oblasti verejného života, rozmanitosť profesií i vierovyznaní. Som vďačný skupine podporovateľov za spoločný postoj. Pri opätovnom umožnení bohoslužieb a obradov ide o dôležitú a záležitosť," uviedol Figeľ. Vyhlásil, že protiepidemické opatrenia musia rešpektovať ústavnosť a zákonnosť počas krízy i s ohľadom na budúcnosť.

Minister školstva B. Gröhling podáva demisiu
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) podáva demisiu. Informoval o tom v stredu počas rokovania vlády. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Autori podnetu argumentujú článkom 24 Ústavy SR a Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. "Sloboda prejavovať náboženské vyznanie alebo presvedčenie/vieru sám alebo spoločne s inými, či už verejne, alebo súkromne, bohoslužbou či zachovávaním obradov, tvorí súčasť slobody náboženského vyznania a viery," zdôraznili v podnete.

Argumentujú, že s ohľadom na existujúci právny stav nie je možné uznesením vlády a vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR obmedziť slobodu náboženského vyznania a viery nemožnosťou účasti na verejných bohoslužbách či obradoch

"Okrem toho zákaz konania bohoslužieb či iných obradov ako hromadného podujatia vyplýva z označeného ustanovenia vyhlášky iba všeobecne, čo odporuje požiadavke na jeho jasnosť a presnosť," spresnili.

Medzi podpísanými sú Štefan Bučko, Božidara Turzonovová, Bohdan Hroboň, Róbert Letz či Juraj Šúst.

Iniciatíva 10 pre gastro vyzvala vládu zastaviť exekúcie voči gastro prevádzkam
Gastro prevádzky čelia exekúciám, ale aj zmrazeným účtom. Upozorňuje na to Iniciatíva 10 pre gastro. Vyzýva vládu, aby sfunkčnila sľubované štátne kompenzácie tomuto sektoru, informuje portál Dnes24. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár